Είναι οι χυμοί φρούτων βλαβεροί όσο τα ζαχαρούχα αναψυκτικά;

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που περιλαμβάνουν τους συσκευασμένους χυμούς φρούτων στη διατροφή τους, ελπίζοντας πως θα πάρουν όλα τα οφέλη του φρούτου ή έστω του φρεσκοστυμμένου χυμού φρούτων.

Πολλοί, μάλιστα, προτιμούν να πιουν συσκευασμένο χυμό φρούτων ως σνακ ή μαζί με το πρωινό τους.

Ισως, όμως, να πάψουν να το κάνουν αν μάθουν για ποιο λόγο μπορεί να είναι το ίδιο επιβλαβής όπως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά.

Δείτε παρακάτω γιατί:

1. Είναι φορτωμένος με ζάχαρη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Εχετε συνειδητοποιήσει σίγουρα κάθε φορά που αγοράζετε έναν συσκευασμένο χυμό φρούτων ότι η γεύση του δεν είναι το ίδιο πράγμα με ολόκληρο το φρούτο. Διαφέρει το άρωμα, διαφέρει η γεύση. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες, με προσθήκη χυμού φρούτων και αρωματικών ουσιών. Ολα τα συστατικά σ’ αυτόν έχουν μετρηθεί με ακρίβεια για να είναι βέβαιο ότι κάθε συσκευασία περιλαμβάνει τα ίδια ακριβώς συστατικά. Αυτό κάνει τον κάθε συσκευασμένο χυμό φρούτων ένα τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. 1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού συσκευασμένος περιέχει περίπου 110 θερμίδες τη στιγμή που ένα ολόκληρο πορτοκάλι δεν έχει πάνω από 62. Επίσης, οι καρποί μπορούν να καλλιεργούνται υπό τεχνητές συνθήκες, ή με επιβλαβή χημικά πρόσθετα για να υπάρχει ομοιομορφία γεύσης και μεγέθους.

2. Εχει πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά. Καθώς συσκευάζεται ένας χυμός φρούτων περνάει μέσα από διάφορες διαδικασίες θερμότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του. Ετσι, όμως, καταστρέφονται πολλές από τις θρεπτικές του ουσίες. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και όταν ζεσταίνουμε οποιονδήποτε χυμό φρούτων η βιταμίνη C καταστρέφεται, λόγω της θερμότητας. Πολλά φυσικά πεπτικά ένζυμα στο εσωτερικό του καρπού μπορεί να υποστούν φθορά, εξαιτίας αυτών των διαδικασιών. Οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων περιέχουν, επίσης, συντηρητικά που μπορεί να έχουν καρκινογόνες επιπτώσεις στο σώμα.

3. Εχει ελάχιστες φυτικές ίνες. Τα φρούτα είναι φορτωμένα με φυτικές ίνες που παρέχουν όγκο στη διατροφή σας και μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα. Ο χυμός στερείται των υγιών φυτικών ινών που είναι παρούσες σε ένα φρούτο. Μαζί με τις φυτικές ίνες στερείται και άλλων θρεπτικών συστατικών. Ο συσκευασμένος χυμός φρούτων περιέχει αμελητέα ποσότητα ινών. Αυτό συμβαίνει επειδή ο συσκευασμένος χυμός φρούτων πρέπει να περάσει από διάφορες διαδικασίες για να γίνει ένας καθαρός χυμός.

4. Επηρεάζει τη γενικότερη υγεία. Ο χυμός φρούτων ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος πιο γρήγορα από οποιοδήποτε φρούτο καταναλώσετε ολόκληρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις το επίπεδο ζάχαρης στον συσκευασμένο χυμό φρούτων είναι υψηλότερο από αυτό που υπάρχει στα φρούτα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του χυμού σε ζάχαρη ανεβαίνει και η περιεκτικότητά του σε θερμίδες και αν ο συσκευασμένος χυμός καταναλωθεί σε υπερβολικό βαθμό, τότε θα οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνος για τους διαβητικούς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτιμήστε να επιλέξετε ολόκληρα τα φρούτα και όχι το χυμό τους συσκευασμένο, αν θέλετε να πάρετε μόνο τα οφέλη του φρούτου. Και μια καλή εναλλακτική λύση για χυμό είναι να φτιάξετε ένα σπιτικό smoothie με τα αγαπημένα σας φρούτα. Τουλάχιστον έτσι δεν θα χάσετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει