Είναι οι χαμηλές σε θερμίδες δίαιτες αποτελεσματικές;

Λίγοι άνθρωποι είναι οι «τυχεροί» που μπορούν να παραμένουν σε φόρμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους χωρίς την παραμικρή προσπάθεια. Για τους περισσότερους από τους υπόλοιπους χρειάζονται κόποι και θυσίες.

Η ηλικία και ο τρόπος ζωής «προλαβαίνει» το μεταβολισμό μας και μας κάνει σταδιακά να απέχουμε από τα κιλά και τους αριθμούς που είχαμε στο παρελθόν.

Το πρώτο βήμα που οι περισσότεροι σκέφτονται να κάνουν, προκειμένου να απαλλαγούν από τα ανεπιθύμητα κιλά είναι να προχωρήσουν σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Αυτή η δίαιτα, όμως, ενώ λειτουργεί για ορισμένους ανθρώπους δεν λειτουργεί για όλους. Και σίγουρα υπάρχουν πιο απλοί τρόποι για να χάσετε τα κιλά που σας ενοχλούν χωρίς να «πεθάνετε» από την πείνα.

Ποιες θεωρούνται δίαιτες χαμηλών θερμίδων; Αυτές που δεν προσφέρουν περισσότερες από 1.000 θερμίδες την ημέρα ή ίσως και λιγότερο. Οι δίαιτες αυτές δεν βασίζονται στο φύλο ή στα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μία δίαιτα που ταιριάζει σε όλους. Συνήθως πρόκειται για δίαιτες στις οποίες τρώει κανείς επιλεκτικά και ακολουθεί μια διατροφή που δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος και υδατάνθρακες και επικεντρώνεται στις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες, προκειμένου να χάσει το άτομο βάρος.

Η απόκτηση βάρους συνήθως συμβαίνει στη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου. Σ’ αυτό μπορεί να συνεισφέρει το γεγονός ότι δεν ακολουθεί κάποιος σωστή διατροφή ή δεν είναι σωματικά ενεργός, επομένως δεν έχει ως προτεραιότητά τον υγιεινό τρόπο ζωής. Εάν ένα άτομο γνωρίζει ποιοι είναι οι λόγοι που το έκαναν να πάρει βάρος, πολύ απλά δουλεύοντας πάνω στους παράγοντες που το οδήγησαν στην αύξηση του βάρους του, θα μπορέσει να το χάσει. Λειτουργεί, όμως, πάντα έτσι ή υπάρχει κάτι περισσότερο από το φαγητό που έχει να κάνει με την απόκτηση ή το χάσιμο βάρους;

Ο τρόπος ζωής μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Η αύξηση του βάρους μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, εκτός από τη διατροφή. Οι συνήθειες του ύπνου, το άγχος στην εργασία, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, η καθιστική ζωή, η καθιστική εργασία, ο χαλαρός τρόπος ζωής, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παράλειψη γευμάτων κ.λπ. όλα μπορεί να παίξουν το ρόλο τους. Η λίστα μπορεί να συνεχιστεί και υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που μπορεί να μοιάζουν μικροί αλλά έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη διαχείριση του βάρους.

Ισως μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες δεν είναι η σωστή απάντηση για την απώλεια βάρους. Δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα του φαγητού που τρώτε που έχει σημασία. Δεδομένου ότι η αύξηση του σωματικού βάρους συνέβη κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η βραχυπρόθεσμη δίαιτα που είναι χαμηλή σε θερμίδες ίσως σας φέρει αποτελέσματα σύντομα αλλά οι παρενέργειές της αντισταθμίζουν τα οφέλη, καθώς αφενός δεν πρόκειται να κρατήσετε αυτό το βάρος μακριά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφετέρου θα θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας παραλείποντας τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα στον οργανισμό.

Σώμα: Μηχανή αποθήκευσης λίπους

Γνωρίζετε ότι το σώμα είναι μια μηχανή αποθήκευσης λίπους. Αν τρώτε πάρα πολύ θα αρχίσει να αποθηκεύει λίπος, αλλά και αν τρώτε πολύ λίγο θα αποθηκεύσει και πάλι λίπος γιατί θα ερμηνεύσει την έλλειψη φαγητού ως «συνθήκες πείνας» επομένως θα επιβραδύνει τον μεταβολισμό και θα αποθηκεύσει το λίπος για να έχει ενέργεια. Στην περίπτωση αυτή το σώμα «μαθαίνει» να επιβιώνει με τα ελάχιστα κι αυτός είναι ο λόγος που αν γυρίσετε πάλι πίσω στην πρόσληψη κανονικών θερμίδων, θα κερδίσετε και πάλι βάρος που χάσατε.

Μια άλλη πρόκληση σε μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες είναι πως θα χάσετε εύκολα τα πρώτα κιλά, αλλά ξαφνικά θα χτυπήσετε σε… τοίχο, το λεγόμενο «πλατό» απώλειας βάρους, δηλαδή θα κολλήσετε σε ένα σημείο και δεν θα κατεβαίνει η ζυγαριά. Οταν ξεκινήσετε να κόβετε θερμίδες το σώμα σας παίρνει την απαιτούμενη ενέργεια με την απελευθέρωση των αποθεμάτων του σε γλυκογόνο, ένα είδος υδατανθράκων που βρίσκονται στους μύες και το συκώτι. Το γλυκογόνο συγκρατεί νερό και έτσι όταν καίγεται για να δημιουργήσει ενέργεια απελευθερώνει επίσης νερό, με αποτέλεσμα η σημαντική απώλεια βάρους που βλέπετε στη ζυγαριά σας να είναι κυρίως νερό.

Το «πλατό» απώλειας βάρους συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός σας (η διαδικασία καύσης των θερμίδων για ενέργεια) μειώνεται καθώς χάνετε μύες. Θα αρχίσετε να καίτε λιγότερες θερμίδες από πριν παρόλο που εκτελείτε τις ίδιες δραστηριότητες. Ολη αυτή η προσπάθεια οδηγεί τελικά σε ένα αδιέξοδο. Εκ των υστέρων θα ευχόσασταν κάποιος να σας έχει μιλήσει γι’ αυτό.

Πέρα από τα παραπάνω οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων θεωρούνται και ξεπερασμένες. Οι άνθρωποι τις ξεκινούν για να χάσουν κιλά και καταλήγουν να χάσουν την υγεία τους. Ο λόγος για τον οποίο αποτυγχάνουν οι συγκεκριμένες δίαιτες είναι πως δεν υπολογίζουν ότι ο παράγοντας-κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής. Μια καλή διατροφή θα πρέπει να επικεντρώνεται στην ποιότητα της διατροφής και στη σωματική δραστηριότητα.

Σημαντική η άσκηση

Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους, δεδομένου ότι βοηθά να βελτιωθεί η ροή του αίματος και η κυκλοφορία στο σώμα, επιταχύνει το μεταβολισμό για ταχύτερη καύση θερμίδων και μειώνει τα επίπεδα του άγχους. Η άσκηση σάς βοηθά να χρησιμοποιήσετε το λίπος αντί αυτό να αποθηκευτεί στο σώμα. Είναι ένα απαραίτητο μέρος της απώλειας βάρους, αλλά και της διαδικασίας διαχείρισης βάρους. Αν δεν έχετε ασκηθεί πριν στη ζωή σας αρχίστε με μια βόλτα 15 λεπτών, που θα βοηθήσει να αυξήσετε το μεταβολισμό σας.

Να θυμάστε πως με τη δραματική μείωση των θερμίδων σας δεν θα αυξήσετε το μεταβολισμό σας. Ο σωστός συνδυασμός των τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Επομένως δεν πρέπει να σπαταλάτε το χρόνο σας για δίαιτες χαμηλών θερμίδων που σας απαγορεύουν να φάτε διαφορετική ποικιλία τροφών και σας αναγκάζουν να τρώτε το ίδιο είδος τροφών κάθε μέρα.

Αν επικεντρωθείτε σε εποχιακά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας και ελέγχετε τι μαγειρεύετε, θα μειώσετε αυτόματα την πρόσληψη των θερμίδων σας, ενώ παράλληλα θα προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό σας.

Μείνετε λοιπόν μακριά από τις ακραίες δίαιτες της μόδας που επικεντρώνονται μόνο στον περιορισμό των θερμίδων και σας αναγκάζουν να φάτε άνοστο φαγητό. Αντί γι’ αυτές, προσπαθήστε να ελέγχετε καθημερινά την πρόσληψη των θερμίδων της διατροφής σας με την προσθήκη θρεπτικών ουσιών. Η βασική ιδέα είναι να χάσετε βάρος, όχι να χάσετε την υγεία σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει