Είναι οι καυτερές πιπεριές ωφέλιμες για την υγεία;

Αν θέλετε να βάλετε τα καυτερά στη διατροφή σας, επειδή σας αρέσουν πολύ, ίσως χωρίς να το αντιλαμβάνεστε, να κάνετε μεγάλο καλό στην υγεία σας.

Η καψαϊκίνη, το αλκαλοειδές που είναι υπεύθυνο για την πικάντικη γεύση στις καυτερές πιπεριές μπορεί να προσφέρει οφέλη στην θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Οι πιπεριές που περιέχουν καψαϊκίνη είναι οι τζαλαπένο (ή χαλαπένιος), οι χαμπανέρο, οι καγιέν, οι πιπεριές σεράνο και οι πιπεριές κεράσι. Η κατανάλωση πιπεριάς μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ παίζει ρόλο και στη μακροπρόθεσμη πρόληψη του καρκίνου.

Αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος

Οταν τρώτε καυτερές πιπεριές, η καψαϊκίνη διεγείρει τα νεύρα με τρόπο που ευνοεί την αυξημένη ροή αίματος. Αυτό το αποτέλεσμα δοκιμάστηκε σε αρουραίους σε μια μελέτη του 1993 που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Physiology». Οι ερευνητές αύξησαν την αρτηριακή πίεση στις φλέβες των αρουραίων, προκαλώντας υπέρταση. Μία ομάδα αρουραίων εγχύθηκε με καψαϊκίνη και μια άλλη ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo), ενώ υπήρξε και μια τρίτη ομάδα ελέγχου. Οταν όλα τα ποντίκια εξετάστηκαν για την καρδιαγγειακή τους υγεία, το αίμα των αρουραίων που είχαν λάβει την καψαϊκίνη είχε κυκλοφορία ανάλογη με αυτή των αρουραίων της ομάδας ελέγχου. Αντίθετα, η ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο είχε περιορισμένη ροή αίματος. Αυτό δείχνει ότι οι καυτερές πιπεριές αυξάνουν την κυκλοφορία και μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μειώνουν τη χοληστερόλη

Ενας άλλος τρόπος που οι καυτές πιπεριές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και την καλή κυκλοφορική υγεία είναι μέσω της ρύθμισης των επιπέδων χοληστερόλης. Σε μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Nutrition», βρέθηκε ότι η καψαϊκίνη μειώνει τη χοληστερόλη και βελτίωσε το προφίλ των λιποπρωτεϊνών σε χάμστερ που τράφηκαν με διατροφή υψηλής χοληστερόλης. Βρέθηκε ότι η καψαϊκίνη έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της απορρόφησης χοληστερόλης, επιτρέποντας την εξάλειψη της περίσσειας χοληστερόλης από το σώμα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι καυτερές πιπεριές μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο βοηθώντας να διατηρηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης σε ένα υγιές εύρος.

Βελτιώνουν την πέψη

Στην παραδοσιακή ιατρική, τα καυτερά μπαχαρικά έχουν χρησιμοποιηθεί ως διεγερτικά του πεπτικού συστήματος και για τη θεραπεία των πεπτικών παθήσεων. Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism», εξέτασε την επίδραση της καψαϊκίνης στις δραστηριότητες των αντιοξειδωτικών ενζύμων στο στομάχι και τα έντερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βελτίωσε τη λειτουργία όλων αυτών των αντιοξειδωτικών ενζύμων, δείχνοντας ότι η καψαϊκίνη μπορεί να προστατεύσει το στομάχι και τα έντερα, ενώ ευνοεί την πέψη.

Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η καψαϊκίνη παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Οι ερευνητές έχουν καταδείξει ότι η καψαϊκίνη παρεμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων του προστάτη, πράγμα που σημαίνει ότι η χρησιμοποίησή της στη διατροφή μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Επιπρόσθετα, σε μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Anticancer Research», οι επιστήμονες εισήγαγαν καπνό σε χάμστερ για να προκαλέσουν καρκινικούς όγκους στους πνεύμονες. Εδωσαν στη μία ομάδα καψαϊκίνη και στην άλλη ένα εικονικό φάρμακο. Η ομάδα που έλαβε την καψαϊκίνη εμφάνισε λιγότερη ανάπτυξη όγκων στους πνεύμονες απ’ ό,τι η ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πιπεριές μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα σε όσους καπνίζουν ή ζουν σε μολυσμένες περιοχές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει