Είναι πιο ήπια τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στις υπέρβαρες;

Οι γιατροί όπως είναι λογικό παροτρύνουν τις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες να χάσουν βάρος για να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Όμως, μια έρευνα δείχνει πως το να είναι μια γυναίκα υπέρβαρη ή παχύσαρκη έχει κάποια συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία της, καθώς σύμφωνα με κάποιους ενδοκρινολόγους η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει την ένταση και τον κίνδυνο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες.

Ο δρ Larry Demurs, καθηγητής της Ιατρικής και της Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Penn State, έχει διερευνήσει επί μακρόν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες. Η έρευνά του υπογραμμίζει ότι η σύνθεση των οιστρογόνων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ως επί το πλείστον η οιστρόνη, προέρχονται από πηγές εκτός των ωοθηκών, τα επινεφρίδια.

«Ο λιπώδης ιστός είναι μια πλούσια πηγή του ενζύμου αρωματάση. Οι υπέρβαρες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες φαίνεται πως έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, πιθανότατα λόγω των αυξημένων επιπέδων οιστρόνης. Η μείωση του κινδύνου της οστεοπόρωσης στις υπέρβαρες γυναίκες σε σύγκριση με τις πιο αδύνατες, ενισχύει αυτή την διαπίστωση. Οι γυναίκες που έχουν μεγάλο δείκτη μάζας σώματος (πάνω από 30) μπορεί να έχουν κι άλλα οφέλη, καθώς οι αναφορές στη βιβλιογραφία κάνουν λόγο για μειωμένη σοβαρότητα των εξάψεων, και της κολπικής ξηρότητας σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (κάτω από 25)», τόνισε ο δρ Demurs.

Η άλλη άποψη

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή τα περιττά κιλά λειτουργούν ως ένας φυσικός τρόπος λήψης οιστρογόνων. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η περίσσεια οιστρογόνων που συνοδεύει το υπερβολικό βάρος θέτει αυτές τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες μελέτες που αντικρούουν την αξίωση του δρα Demurs. Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει πως οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερα επίπεδα οιστρόνης και οιστραδιόλης επειδή το αυξημένο ποσοστό του κύκλου εργασιών της ορμόνης στον λιπώδη ιστό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο κίνδυνο εξάψεων.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκες γυναίκες αρχίζουν να βιώνουν μειωμένα επίπεδα οιστραδιόλης και αυξημένα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό,τι οι μη παχύσαρκες γυναίκες και στη συνέχεια μπορεί να παρουσιάσουν περισσότερες εξάψεις.

Η δρ Lisa Gallicchio, από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins και οι συνεργάτες της μελέτησαν τη σχέση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και τα αποτελέσματα δύο μελετών τους, στις οποίες συμμετείχαν γυναίκες μέσης ηλικίας έριξαν φως σ’ αυτή την σχέση.

Η πρώτη, μια συγχρονική έρευνα 1.087 γυναικών ηλικίας 40 έως 60 ετών, έδειξε ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών είχαν αυξημένο κίνδυνο εξάψεων σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Η σχέση μάλιστα ήταν ισχυρότερη για τις γυναίκες που είχαν ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30, καθώς αυτές είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν εξάψεις σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Η δεύτερη, μια συγχρονική ανάλυση περισσότερων από 600 γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση ανέφερε παρόμοια αποτελέσματα.

Η δρ Gallicchio δήλωσε ότι αρκετές μεγάλες μελέτες διατομής από άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα. Επιπλέον, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι οι παρεμβάσεις για την απώλεια βάρους και όχι η αύξηση του σωματικού βάρους που βοηθούν στην πρόληψη και διαχείριση των εξάψεων σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Με τις αντικρουόμενες απόψεις από τις μελέτες απομένει πλέον να καθοριστεί γιατί το να είναι μια γυναίκα υπέρβαρη ή παχύσαρκη θα μπορούσε να μειώσει ή να αυξήσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αλλά οι ερευνητές προσφέρουν μια θεωρία: Ισως η μόνωση από το επιπλέον σωματικό λίπος κρατάει τη ζέστη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει