Eίναι σωστό να επιπλήξετε το παιδί σας μπροστά σε άλλους;

Εάν εργάζεστε σε ένα μεγάλο γραφείο και μια ημέρα φτάσετε καθυστερημένοι, θα ήταν εξαιρετικά ενοχλητικό να σας έκανε παρατήρηση για την αργοπορία σας ο εργοδότης σας μπροστά σε όλο το γραφείο.

Παρά το γεγονός ότι χρειάζεται να διορθώσετε τη συμπεριφορά σας, το να σας κάνει παρατήρηση ο ανώτερός σας μπροστά σε όλους θα ισοδυναμούσε με διαπόμπευση. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση που πρέπει να κάνετε παρατήρηση στο παιδί σας για μια λανθασμένη συμπεριφορά του και το κάνετε μπροστά σε όλους.

Το να παρατηρήσετε το παιδί σας μπροστά στους άλλους σημαίνει ότι θα το φέρετε σε δύσκολη θέση δημοσίως. Παρόλο που κάποιες συμπεριφορές απαιτούν άμεση επίπληξη και νουθεσία από πλευράς των γονιών, οι ειδικοί συνιστούν πως θα είναι καλύτερα να μιλήσετε στο παιδί σας ιδιαιτέρως. Άμεσα μεν, αλλά κάπου ιδιωτικά.

Ο στόχος της νουθεσίας του παιδιού είναι να διορθώσει μια κακή συμπεριφορά. Με την παρουσία ακροατηρίου, όπως φίλοι ή άγνωστοι σε έναν δημόσιο χώρο είναι δύσκολο να επιτευχθεί πραγματικά ο στόχος σας. Το παιδί είναι περισσότερο πιθανό να εστιάσει στην αμηχανία που νοιώθει, παρά στον πραγματικό σκοπό της πειθαρχίας. Για το ίδιο, όλο αυτό δεν είναι παρά μία κατάσταση που του προκαλεί ντροπή, γεγονός που καθιστά την προσπάθειά σας αναποτελεσματική.

Αν είστε σε δημόσιο χώρο, όπως για παράδειγμα σε ένα σούπερ μάρκετ, οι ειδικοί παιδοψυχολόγοι συνιστούν να βγείτε έξω από το κατάστημα για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να υπάρχουν ακροατές σ’ αυτά που θα πείτε, τους οποίους θα έχει στο μυαλό του το παιδί και θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή του από αυτά που θέλετε να του πείτε. Αν βρίσκεστε στο σπίτι ενός φίλου ή μέλους της οικογένειάς σας, βρείτε ένα ήσυχο δωμάτιο όπου μπορείτε να το επιπλήξετε και να το νουθετήσετε μακριά από τους άλλους. Οταν είναι απαραίτητο, επειδή το παιδί έχει παρεκτραπεί ή επειδή είναι πολύ επιθετικό απέναντι στους άλλους, αποφύγετε να συζητήσετε μαζί του στον ξένο χώρο και επιστρέψτε με το παιδί στο σπίτι. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην συζητήσετε για το θέμα με το παιδί καθ’ οδόν για το σπίτι, όσο αυτό είναι εφικτό, γιατί έτσι θα έχετε το χρόνο να σκεφτείτε πιο καθαρά και όχι παρορμητικά και εν βρασμώ για τις συνέπειες της συμπεριφοράς του και για την τιμωρία του.

Είναι επίσης χρήσιμο, όταν έχετε μικρά παιδιά να τους υπενθυμίζετε ποια είναι η συμπεριφορά που περιμένετε να έχουν όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να μη χρειαστεί να νουθετήσετε το παιδί σας δημοσίως. Πριν από την έξοδο για ένα οικογενειακό δείπνο, υπενθυμίστε τους πώς πρέπει να συμπεριφερθούν και ποια πράγματα δεν πρέπει να σχολιάσουν όταν επισκέπτεστε ένα συγγενικό ή φιλικό σπίτι. Υπάρχουν διάφοροι κανόνες συμπεριφοράς που απαιτείτε από αυτά να ακολουθούν και θα πρέπει να τους θυμίζετε στα παιδιά. Το ίδιο ισχύει και αν πρόκειται να αφήσετε το παιδί σας να επισκεφθεί το σπίτι ενός φίλου ή συμμαθητή του.

Στα νήπια, ηλικίας κάτω των τριών ή τεσσάρων ετών μπορεί επίσης να χρειαστεί να υπενθυμίζετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν σε δημόσιους χώρους. Αν πρόκειται να βρεθούν σε ένα χώρο με άλλα παιδιά υπενθυμίστε τους ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά στη διάρκεια του παιχνιδιού και πως πρέπει να μοιράζονται τα παιχνίδια.

Εξίσου σημαντικό με το να μην επιπλήξετε το παιδί σας δημόσια είναι και το να θυμάστε πως δεν πρέπει να συζητήσετε για το παιδί σας με αρνητικό τρόπο μπροστά σε κόσμο, ιδιαίτερα αν το παιδί είναι μπροστά στη συζήτηση. Μην λέτε γι’ αυτό πράγματα που θα μπορούσαν να το κάνουν να ντρέπεται, όπως για παράδειγμα ότι μπορεί να «βρέχει» ακόμα το κρεβάτι του, παρόλο που έχει μεγαλώσει. Επίσης, αν έχετε διαφωνία με τον/την σύντροφό σας για τον τρόπο που πρέπει να επιβληθεί πειθαρχία στο παιδί σας, κρατήστε αυτές τις συζητήσεις ιδιωτικές και ανοίξτε τις μόνο αφού το παιδί σας έχει πάει για ύπνο.

Η επιλογή σας να επιβάλλετε πειθαρχία στο παιδί σας μπροστά στα αδέρφια του είναι μια άλλη «πολύπλοκη» κατάσταση. Από τη μια πλευρά μπορεί να είναι ευεργετικό για τα άλλα σας παιδιά να ξαναθυμηθούν τους κανόνες της οικογένειας και το ότι αυτοί πρέπει να υποστηρίζονται και να εκτελούνται με συνέπεια. Από την άλλη, όμως, στην περίπτωση που τα παιδιά σας είναι άκρως ανταγωνιστικά, η επίπληξη του αδερφού ή της αδερφής τους μπροστά τους μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος «νίκης», γεγονός που θα δημιουργήσει πρόβλημα στο παιδί που θα «κατσαδιαστεί». Με τα μεγαλύτερα παιδιά, είναι δεδομένο πως η πειθαρχία είναι ιδιωτικό ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί ανάμεσα σε εσάς και το παιδί αποκλειστικά και βεβαίως μακριά από τα αδέρφια του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει