Είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη του θηλασμού υπερεκτιμημένα;

Πρόκειται για μια είδηση που θα ανακουφίσει εκείνες τις μητέρες που για λόγους πέρα από τη θέλησή τους -που δεν αφορούσαν το φόβο να μη χαλάσουν το σώμα τους…- δεν κατάφεραν να θηλάσουν τα παιδιά τους.

Είναι, παράλληλα, μια είδηση που θα αναζωπυρώσει τις συζητήσεις γύρω από τα οφέλη ή μη του θηλασμού, που τόσο έχουν απασχολήσει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Science & Medicine, τα μακροπρόθεσμα οφέλη του θηλασμού έχουν διαφημιστεί πέραν του δέοντος.

Οι ερευνητές εξέτασαν διαχρονικά δεδομένα που προέρχονται από τρεις διαφορετικούς πληθυσμούς: 8.237 παιδιά, 7.319 αδέλφια και 1.773 ζεύγη αδελφών, που τουλάχιστον το ένα παιδί θήλασε και το άλλο όχι.

Προηγουμένως, οι ερευνητές μέτρησαν 11 στοιχεία που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τον θηλασμό: Δείκτη μάζας σώματος, παχυσαρκία, άσθμα, υπερκινητικότητα, προσκόλληση στους γονείς, συμπεριφορά συμμόρφωσης, λεξιλόγιο, ικανότητα ανάγνωσης, μαθηματική ικανότητα, ευφυΐα και σχολική ικανότητα.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν πως ο θηλασμός είχε  καλύτερα αποτελέσματα από το μπιμπερό σε παράγοντες όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η υπερκινητικότητα, οι μαθηματικές δεξιότητες, η ικανότητα ανάγνωσης, το λεξιλόγιο, η σχολική ικανότητα και η παχυσαρκία.

Ωστόσο, όταν εξέτασαν μόνο τα αδέλφια που είχαν τραφεί με διαφορετικό τρόπο βρήκαν πως τα οφέλη δεν ήταν στατιστικά σημαντικά. Η μόνη εξαίρεση ήταν ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για άσθμα.

Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές; Οι γυναίκες που θηλάζουν τείνουν να είναι πιο μορφωμένες και επομένως περισσότερο ενημερωμένες, να έχουν υψηλότερο εισόδημα και πιο ευέλικτα καθημερινά δρομολόγια και αυτά τα στοιχεία μπορούν να εξηγήσουν τα πλεονεκτήματα που έχουν τα μωρά τους. Υπάρχουν, άλλωστε και προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει σαφείς φυλετικές και κοινωνικοοικονομικές ανισότητες ανάμεσα στις οικογένειες που οι μητέρες θηλάζουν τα παιδιά τους και σ’ αυτές που δεν τα θηλάζουν.

Σε ό,τι όμως αφορά όλο το «πακέτο» οι επιστήμονες είναι σαφείς: Aν και ο θηλασμός είναι ιδανικός (το γάλα της μητέρας, ακόμα και οι πρώτες σταγόνες, το λεγόμενο «πρωτόγαλα» περιέχουν αντισώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις λοιμώξεις), δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποφέρουν από ενοχές αν δεν μπορούν να θηλάσουν. Το βάρος και το IQ του παιδιού τους δεν πρόκειται να υποφέρουν…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει