Είναι το σούσι καλό για την απώλεια βάρους;

Είναι το πιο διάσημο ιαπωνικό πιάτο σε όλη την υδρόγειο. Αποτελείται από κρύο μαγειρεμένο ξιδάτο ρύζι που τυλίγεται σε ρολά με ωμό ή μαγειρεμένο ψάρι, αυγό, ή λαχανικά τυλιγμένα σε φύκια.

Οι συνολικές θερμίδες σε ένα κομμάτι σούσι ψαριού με ρύζι είναι 35 θερμίδες με 1g πρωτεΐνης, 4g υδατάνθρακες, 0,3g λίπος και 0,05g νατρίου. Eνα κομμάτι σούσι λαχανικών με ρύζι περιέχει 28 θερμίδες, 0,5g πρωτεΐνης, 6g υδατάνθρακες, αμελητέα ποσότητα λιπαρών και 0,01g νατρίου.

Ανάλογα με τα παρασκευάσματα και τον τύπο των κύριων συστατικών, ένα κομμάτι σούσι μπορεί να περιέχει 28 έως 60 θερμίδες. Ενα πιάτο σούσι περιέχει περίπου 10 κομμάτια, έτσι ώστε οι συνολικές θερμίδες σε ένα γεύμα σούσι μπορεί να κυμαίνονται από τις 280 έως 600 θερμίδες.

Είναι χαμηλό σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως ο τόνος, ο σολομός και η ιππόγλωσσα. Φρούτα όπως το αβοκάντο είναι πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Το σούσι παρέχει μια ισορροπία υδατανθράκων και άπαχων πρωτεϊνών. Τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται ως κύριο συστατικό προσθέτουν επίσης φυτικές ίνες. Οι πρωτεΐνες και η περιεκτικότητα σε λίπος ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο των κύριων συστατικών που χρησιμοποιούνται με το ρύζι.

Σούσι και απώλεια βάρους

Ανάλογα με την επιλογή των κύριων συστατικών, τη μέθοδο παρασκευής και τα καρυκεύματα, το σούσι μπορεί να είναι ένα μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά ορισμένες επιλογές μπορεί να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Πρόκειται για ένα γεύμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλλά με τις λάθος επιλογές μπορεί να γίνει ένα γεύμα πάρα πολύ πλούσιο σε θερμίδες. Επιλέξτε παρασκευάσματα σούσι με ωμά ή μαγειρεμένα ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αντί για τηγανητά ρολά.

Τα τηγανητά ρολά με υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι περιέχουν περισσότερο λίπος από πρωτεΐνες. Οσο λιγότερο φανταχτερό είναι το ρολό του σούσι, τόσο πιο υγιεινό είναι. Η σάλτσα σόγιας είναι ένα καρύκευμα με βάση το σούσι. Εχει, όμως, υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, που δεν είναι κατάλληλο για άτομα με υπέρταση και μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών.

Επίσης, το ρύζι έχει την τάση να απορροφά μεγάλη ποσότητα σάλτσας σόγιας. Το επεξεργασμένο λευκό ρύζι στο σούσι έχει γλυκαιμικό δείκτη 100, που είναι υψηλότερος από αυτόν που έχει το λευκό ψωμί. Ετσι, δεν είναι η σωστή επιλογή τροφής για τα άτομα με ευαισθησία στην ινσουλίνη ή τον διαβήτη.

Ωστόσο, το καστανό ρύζι που είναι επίσης διαθέσιμο και είναι πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό ρύζι, μπορεί να το καταστήσει κατάλληλο και για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορες καταστάσεις υγείας. Θα πρέπει, ωστόσο, να αποφεύγετε την προσθήκη μαγιονέζας και τυριών σε κρέμα, γιατί προσθέτουν λίπος και θερμίδες.

Ενσωματώνοντας λαχανικά στο σούσι έχετε μια πολύ υγιεινή επιλογή. Φύκια, κουνουπίδι, τόφου και αβοκάντο χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως αρκεί το αβοκάντο να καταναλώνεται με μέτρο (1 φλιτζάνι αβοκάντο σε φέτες περιέχει 234 θερμίδες και 21 γραμμάρια λίπους), ώστε να μην προσθέσει συνολικές θερμίδες στο γεύμα σας.

Οι άνθρωποι τρώνε γενικά γεύματα σούσι ως ορεκτικά που ακολουθούνται από ένα κυρίως πιάτο, επομένως αν κάποιος δεν προσέξει μπορεί να φτάσει στην υψηλότατη πρόσληψη των 2000 θερμίδων.

Το μέγεθος της μερίδας είναι ο βασικός κανόνας για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Πέντε έως έξι κομμάτια σούσι είναι ένα υγιές μέγεθος μερίδας κάθε φορά. Επομένως, το σούσι μπορεί να είναι υγιεινό και να σας βοηθήσει να χάσετε το βάρος, αρκεί να φροντίσετε η πρόσληψή του να γίνει με μέτρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει