Εκχύλισμα από σπόρους σταφυλιού: Ανακουφίζει τον πόνο

Οι σπόροι σταφυλιού (Vitis vinifera στα λατινικά) περιέχουν ισχυρά φυτοφάρμακα που παρέχουν πολλαπλά οφέλη, όπως η ανακούφιση του πόνου και η αντι-φλεγμονώδης δράση.

Οι σπόροι σταφυλιού περιέχουν φλαβονοειδή που ονομάζονται ολιγομερικές προκυανιδίνες (OPCs), που παρέχουν στο σώμα 50 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία, είτε από τη βιταμίνη C, είτε από τη βιταμίνη Ε και βοηθούν στην πρόληψη και τη διόρθωση βλάβης των τριχοειδών αγγείων σε όλο το σώμα. Οι επιστήμονες μελέτησαν πρώτα τα ιατρικά οφέλη των OPCs που ανακαλύφθηκαν στον φλοιό πεύκου, στα οποία αναφέρονται ως πυκνογενόλη. Τα OPCs στο σταφύλι μερικές φορές αναφέρονται κι αυτά ως πυκνογενόλη, αλλά αυτό είναι λάθος, διότι η λέξη αναφέρεται αποκλειστικά στα OPCs στο φλοιό πεύκου. Τα OPCs στο σταφύλι έχουν διαφορετική χημική και φαρμακολογική δράση στο σώμα.

Οι σπόροι σταφυλιού βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ελεύθερες ρίζες και την κακή κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας (CVS), της φλεβίτιδας, της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Τα OPCs στο εκχύλισμα από σπόρους σταφυλιού (GSE) τονώνουν τα τριχοειδή αγγεία και αυξάνουν την παροχή αίματος στο δέρμα που βοηθά να αποφευχθεί η διάσπαση του κολλαγόνου.

Όταν εφαρμόζεται τοπικά, το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού ενεργεί επίσης ως ένα άλφα-υδροξύ, ένα οξύ που χρησιμοποιείται σε πολλές καλλυντικές λοσιόν και κρέμες σχεδιασμένες για να βελτιώσουν την υφή του δέρματος και να μειώσουν τις λεπτές ρυτίδες.

Το σταφυλοκουκουτσέλαιο περιέχει σημαντικές ποσότητες της ρεσβερατρόλης, μιας ουσίας που δρα ως αντι-φλεγμονώδες και έχει αποδείξει την ικανότητά της να μειώνει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και παρέχει αντιοξειδωτική προστασία. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει ακόμη στην αργή ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Το εκχύλισμα από σπόρους σταφυλιού είναι διαθέσιμο σε ορισμένα φαρμακεία και στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Η συνιστώμενη δόση είναι 75 έως 300 mg εκχύλισμα σταφυλιού ημερησίως για μέχρι 3 εβδομάδες και στη συνέχεια μια ημερήσια δόση συντήρησης από 40 έως 100 χιλιοστόγραμμα.

Αν θέλετε να βελτιώσετε την υφή του δέρματός σας, να μειώσετε τις ρυτίδες, ή απλά να βάλετε λίγο χρώμα στα μάγουλά σας, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα πολλά καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούν εκχύλισμα από σπόρους σταφυλιού (μερικές φορές αναφέρεται λανθασμένα ως πυκνογενόλη στον κατάλογο των ενεργών συστατικών) για να αντιστρέψουν τα σημάδια της γήρανσης. Μπορείτε επίσης να πάρετε την καθημερινή σας δόση του σταφυλιού τρώγοντας (τι άλλο;) σταφύλια (όχι χωρίς κουκούτσια, φυσικά). Τα σκουρόχρωμα σταφύλια προσφέρουν επιπλέον οφέλη για την υγεία (τα σκούρα σταφύλια περιέχουν πολλά φλαβονοειδή που ονομάζεται ανθοκυανοσίδες, τα οποία δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά στο σώμα).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει