ΕΜΑ για AstraZeneca και θρομβώσεις: Δεν υπάρχουν παράγοντες ειδικού κινδύνου, όπως η ηλικία

Οι ειδικοί που ερευνούν για ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 με θρόμβους στο αίμα δεν έχουν βρει παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, αλλά συνεχίζουν τις αναλύσεις τους, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Ο EMA διευκρίνισε, ωστόσο, πως η επιτροπή του για την ασφάλεια των σκευασμάτων αναμένεται να δημοσιοποιήσει «επικαιροποιημένες συστάσεις» για το εμβόλιο μετά τη μηνιαία σύσκεψή της που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Την Τρίτη η Γερμανία, όπως και ο Καναδάς, απαγόρευσε τη χρήση του προϊόντος για τις πιο νεαρές ηλικίες μετά την καταγραφή ορισμένων περιπτώσεων με προβλήματα θρόμβων, παρά τις διαβεβαιώσεις του EMA ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

«Προς το παρόν, οι εξετάσεις δεν έχουν ταυτοποιήσει παράγοντες ειδικού κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή ένα ιατρικό ιστορικό που περιλαμβάνει προβλήματα θρόμβων για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις», που καταγράφηκαν για επιπλοκές σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο EMA.

«Καμία αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί, αλλά είναι ενδεχόμενη και περαιτέρω αναλύσεις συνεχίζονται», προστίθεται στην ανακοίνωση του EMA.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή επανέλαβε την απόφασή της που είχε διατυπώσει στις 18 Μαρτίου: «Τα οφέλη του στην προστασία των ανθρώπων από την Covid-19, με τους κινδύνους που σχετίζονται με θάνατο και νοσηλεία, υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων».

Εξετάζονται 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών παγκοσμίως

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19, ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ.

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 44 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, από τα συνολικά 9,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο.

Η Κουκ διευκρίνισε όμως ότι στον συνολικό αριθμό που ανέφερε ο ΕΜΑ δεν περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις αυτής της σπάνιας πάθησης, της θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία.

Γερμανία: Άλλα κρατίδια συνεχίζουν τους εμβολιασμούς και άλλα κρατούν στάση αναμονής

Ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια διαφοροποιούν την στάση τους για το εμβόλιο της AstraΖeneca. Άλλα προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής πριν επιτρέψουν γενικά σε άτομα άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο αυτό, άλλα θα συνεχίσουν να εμβολιάζουν με το εμβόλιο της AstraΖeneca, ενώ ένα θα συνεχίσει κανονικά τους εμβολιασμούς όμως με τα σκευάσματα των εταιρειών BioNTech και Moderna.

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) άλλαξε χθες τη σύστασή της για το βρετανο-σουηδικό εμβόλιο. Σύμφωνα με την σύσταση αυτή, το εν λόγω παρασκεύασμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά κανόνα μόνο σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Τα κρατίδια Βάδη-Βυρτεμβέργη και Σαξονία-Άνχαλτ ανακοίνωσαν όμως ότι καταρχάς δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής. Ο αριθμός των μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων ατόμων άνω των 70 ετών εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος, αναφέρουν πανομοιότυπα στην ανακοίνωσή τους.

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία προτίθεται να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο. Στο κρατίδιο, αυτό το Σάββατο θα προσφερθούν 380.000 δόσεις του εμβολίου της AstraΖeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Τέλος, το κρατίδιο του Ζάαρλαντ ανέστειλε μεν πλήρως τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraΖeneca, ωστόσο, δεν έχουν ακυρωθεί τα ραντεβού των εμβολιασμών, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην πρωτεύουσα Ζααρμπρίκεν. Αντί του εμβολίου αυτής της εταιρείας, θα χορηγούνται πλέον στους προσερχόμενους να εμβολιαστούν τα εμβόλια των εταιρειών BioNTech και Moderna.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει