ΕΜΑ: Χρονοδιάγραμμα δύο μηνών για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών

Ο κοροναϊός προκαλεί μία ασθένεια για την οποία δεν ήταν γνωστό τίποτα πριν από δύο χρόνια, ενώ ακόμη υπάρχουν στοιχεία τα οποία δεν είναι κατανοητά, ανέφερε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ μιλώντας σε εκδήλωση του Politico (Health Care Summit 2021).

«Ένα από τα πράγματα τα οποία έχουμε μάθει ξεκάθαρα είναι ότι δεν υπάρχει μία θεραπεία μόνο που αντιμετωπίζει όλα τα στάδια της ασθένειας», σημείωσε η κ. Κουκ.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών κάτω 12 ετών, η ίδια επεσήμανε, ακολούθως, πως η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διαθέτει παιδιατρική επιτροπή που την συμβουλεύει σχετικά με τις έρευνες που μπορεί να χρειαστούν, και θύμισε πως «έχουμε ήδη προχωρήσει σε σύσταση για τους εφήβους και για τα δύο mRNA εμβόλια».

Και πρόσθεσε: «Μόλις λάβαμε αίτηση για τις ηλικίες 5-11 ετών για το Comirnaty. Ξεκινήσαμε τον έλεγχο στις 18 Οκτωβρίου, βάζουμε ένα χρονοδιάγραμμα δύο μηνών».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η κ. Κουκ ανέφερε ότι αναμένονται «επιπλέον πληροφορίες τον Νοέμβριο και αυτό θα βοηθήσει την Επιτροπή να καταλήξει (σ.σ. σε συμπέρασμα) γι’ αυτή την ηλιακή ομάδα».

«Πολύ σπάνιες» οι παρενέργειες των εγκεκριμένων εμβολίων

Εξάλλου, η Έμερ Κουκ συμπλήρωσε ότι ο ΕΜΑ εργάζεται πολύ στο ζήτημα των ενισχυτικών δόσεων.

«Στις αρχές Οκτωβρίου συστήσαμε ενισχυτική δόση για το εμβόλιο της Pfizer, έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό και τη Δευτέρα (25/10) συστήσαμε ενισχυτική δόση για το εμβόλιο της Moderna, για τον γενικό πληθυσμό άνω των 18 ετών», δήλωσε.

Τέλος, η επικεφαλής του Οργανισμού είπε πως ότι είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ενώ υπάρχει πολλή προσοχή στις παρενέργειες, αυτή τη στιγμή αυτές εξακολουθούν να είναι πολύ σπάνιες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει