Εμβόλια: Πόσο επηρεάζουν ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις

Η κατάσταση των ασθενών με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις φαίνεται πως δεν επηρεάστηκε σημαντικά έπειτα από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους κατά του νέου κοροναϊού.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύουν τα αποτελέσματα νεότερης έρευνας που αφορά ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις αυτών των κατηγοριών, όπως η φλεγμονώδης αρθρίτιδα και ο ερυθηματώδης λύκος, καθώς, αν και παρατηρήθηκαν ασυνήθιστες εξάρσεις μετά και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού δύο δόσεων με εμβόλιο mRNA κατά της Covid-19, το ποσοστό αυτό των ασθενών ήταν ιδιαίτερα μικρό.

Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Arthritis & Rheumatology διερεύνησε 1.377 τέτοιους ασθενείς, με μόλις το 11% αυτών να δηλώνουν εξάρσεις μετά και τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, χωρίς όμως αυτές οι περιπτώσεις να είναι ιδιαίτερα σοβαρές παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να λάβουν φαρμακευτική αγωγή.

Τα πιο κοινά συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις όταν επιδεινώνεται η κατάσταση τους είναι συνήθως ο πόνος, η κόπωση και η δυσκαμψία. Στην προκειμένη περίπτωση, οι εξάρσεις των ασθενών συσχετίστηκαν με κάποια προηγούμενη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2, ενώ παρουσίασαν εξάρσεις έξι μήνες πριν από τον εμβολιασμό αλλά και μετά από τη λήψη συνδυασμένης ανοσοτροποποιητικής θεραπείας.

Έχοντας αυτά τα ενθαρρυντικά ευρήματα ως θεμέλιο, οι ερευνητές συστήνουν τον εμβολιασμό αυτών των ασθενών: «Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και γι’ αυτή την κατηγορία των ασθενών, γεγονός που θα πρέπει να καθησυχάσει ακόμα και τους πιο διστακτικούς» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Caoilfhionn Connolly, ιατρός και μεταδιδακτορικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τις ήπιες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό των ασθενών με ρευματικές παθήσεις, εμφανίζοντας κυρίως πόνο στο σημείο της ένεσης, γεγονός ιδιαίτερα καθησυχαστικό. Το πιο σημαντικό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές εξάρσεις της υποκείμενης αυτοάνοσης νόσου», προσθέτει η Julie J. Paik επίσης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει