Εμβόλια: Σημαντική μείωση αντισωμάτων 3 μήνες μετά τη 2η δόση

Την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κοροναϊού (ή μήπως το αδιέξοδο;) έρχεται να καταδείξει νέα ελληνική μελέτη, η οποία διαπιστώνει ότι τα αντισώματα πέφτουν περίπου στο μισό τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, ενώ μετά τον τέταρτο μήνα, τα αντισώματα αρχίζουν σχεδόν να εκμηδενίζονται.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, σε καπνιστές, σε άτομα με υπέρταση, και σε άτομα με τύπου 2 διαβήτη, μετά τον πρώτο μήνα ο τίτλος αντισωμάτων μειώνεται δραματικά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο κύριος ερευνητής της μελέτης, καθηγητής παθολογίας και πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου «Ελπίς» Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Ουσιαστικά δηλαδή η μελέτη καταδεικνύει ότι σε αντίθεση με όσα υποστήριζαν στην αρχή της πανδημίας οι φαρμακευτικές εταιρείες, πως δηλαδή τα εμβόλια παρέχουν ένα χρόνο ανοσία και με προστασία γύρω στο 96%, αντ’ αυτού θα πρέπει κάθε τρεις μήνες ή και νωρίτερα να γίνονται επαναληπτικές δόσεις εμβολίων, προκειμένου να είναι κάποιος προστατευμένος. Χωρίς, μάλιστα, αυτό να αποτελεί εγγύηση για τις ευπαθείς ομάδες (διαβητικούς, υπερτασικούς, καπνιστές, υπέρβαρους) στους οποίους ακόμα και οι συχνές δόσεις παρέχουν μικρή ανοσιακή κάλυψη.

Αναρωτιέται, μάλιστα, κάποιος μήπως μετά την 3η δόση, θα ακολουθήσει και 4η, 5η ή 6η…

Όπως ανέφερε ο κ. Χαλβατσιώτης, η μελέτη έγινε σε υγειονομικές δομές της Αθήνας και της Μεσσηνίας, στη διάρκεια του τρίτου κύματος και κατά το καλοκαίρι. Συμμετείχαν 612 εθελοντές υγειονομικοί στην πλειονότητα γυναίκες (66,8%) και ήταν ιατρικό προσωπικό (34%), νοσηλευτικό (45,6 ) και διοικητικό ( 20,4). Η μέση-ενδιάμεση ηλικία των συμμετεχόντων τόσο για την Αθήνα όσο και για την Μεσσηνία ήταν τα 47 χρόνια. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι εθελοντές υπηρετούσαν σε διαφορές δομές υγείας της Αθήνας (50,3 %) και της Μεσσηνίας (49,7%). Από την Αθήνα συμμετείχαν προσωπικό από το ΓΝΑ ΕΛΠΙΣ και το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟ ενώ από την Μεσσηνία εθελοντές από το Γεν. Νοσοκομείο Καλαμάτας, και το Γεν. Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, από τα Κέντρα Υγείας Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου καθώς και από το κέντρο αποκατάστασης ΔΙΑΠΛΑΣΗ. Το 96,7 % των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο της Pfizer, το 2,3% της Johnson & Johnson και το 1% έλαβε τα υπόλοιπα διατιθέμενα εμβόλια.

Επιβεβλημένος ο εμβολιασμός στους 3 μήνες ίσως και νωρίτερα

«Σκοπός της μελέτης μας ήταν να διερευνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα καλύπτονται με επάρκεια από τον εμβολιασμό οι υγειονομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, λόγω της συχνότερης έκθεσης τους στον κοροναϊό.

Επίσης, θέλαμε να διακρίνουμε αν υπήρχαν κάποιες ειδικές κατηγορίες εθελοντών που παρουσίαζαν υψηλότερο κίνδυνο, είτε λόγω του χώρου εργασίας τους, όπως για παράδειγμα σε κλινικές Covid, ή είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα που οδηγούσε σε ταχύτερη πτώση στους τίτλους των αντισωμάτων τους».

Από το αποτέλεσμα της μελέτης φαίνεται, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη ότι μετά τον 4ο, 5ο μήνα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ασφαλή για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής.

«Και καινούργια στελέχη όπως το στέλεχος Omicron, πρέπει να μας βρουν πανέτοιμους και σωστά οχυρωμένους. Ο εμβολιασμός στους 3 μήνες ίσως και νωρίτερα, ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, κρίνεται επιβεβλημένος».

Η μελέτη πρόκειται σύντομα να δημοσιευθεί σε μεγάλο επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει