Εμβόλιο AstraZeneca: Μικρότερη η πιθανότητα θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση

Η πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό παρουσιάζει μικρό κίνδυνο θρομβώσεων με θρομβοπενία (TTS), ενώ η πιθανότητα εμφάνισης του σπάνιου συνδρόμου είναι ακόμη μικρότερη μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης του σκευάσματος, σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδότησε η ίδια η φαρμακευτική και η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη (28/7).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης αυτής, που δημοσιεύθηκε στο Lancet, το εκτιμώμενο ποσοστό εμφάνισης των εν λόγω θρομβοεπεισοδίων, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ανέρχεται σε μόλις 2,3 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο.

Αντίστοιχα, η αναλογία εμφάνισης του συνδρόμου TTS μετά την πρώτη δόση του ίδιου εμβολίου ήταν 8,1 ανά εκατομμύριο.

«Αν δεν καταγραφούν θρομβώσεις μετά την πρώτη δόση, τα αποτελέσματα αυτά (σ.σ. της έρευνας) υποστηρίζουν τη χορήγηση και των δύο δόσεων του Vaxzevria», δήλωσε σχετικά ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca, κ. Μενέλαος Πάγκαλος.

Σημειώνεται πως οι ειδικοί συστήνουν την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με το συνιστώμενο εμβολιαστικό σχήμα προκειμένου να παρέσχεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα έναντι του ιού και των μεταλλάξεών του.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο ο EMA, η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τα φάρμακα, συνέστησε να μην γίνεται δεύτερη δόση με AstraZeneca στα άτομα που εμφάνισαν TTS μετά την πρώτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει