Εμβόλιο Johnson & Johnson: Οι ΗΠΑ διακόπτουν τη χρήση του λόγω περιστατικών θρόμβωσης

Την άμεση παύση χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson αναμένεται να αιτηθούν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ, μετά την εμφάνιση θρομβώσεων σε έξι άτομα μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους.

Και οι έξι στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο ήταν γυναίκες ηλικίας 18 με 48 ετών. Η μία γυναίκα πέθανε, ενώ η δεύτερη στη Νεμπράσκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σημείωσαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Η FDA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν μια ανακοίνωση αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19, συστήνοντας να σταματήσει η χορήγησή του, όπως αναφέρεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter.

Στην κοινή τους δήλωση τονίζεται ότι οι παρενέργειες φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι στιγμής και περίπου εννιά εκατομμύρια δόσεις έχουν σταλεί στις πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα CDC.

Κι ενώ η κίνηση χαρακτηρίζεται ως σύσταση προς τους επαγγελματίες υγείας στις πολιτείες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου σε όλα τα κέντρα εμβολιασμού που διαχειρίζεται.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το μήνυμα θα είναι ισχυρό και για τις πολιτείες, ώστε να προχωρήσουν στην ίδια απόφαση.

Επιστήμονες των FDA και CDC θα εξετάσουν μαζί την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο και τις θρομβώσεις και θα καθορίσουν αν θα πρέπει να συνεχιστεί η χορήγηση του εμβολίου σε ενήλικες ή να περιοριστεί η χρήση του.

Μια έκτακτη σύσκεψη της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του CDC έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Η απόφαση των αμερικανικών Αρχών έρχεται περίπου μια εβδομάδα αφότου ο αρμόδιος ρυθμιστής στην ΕΕ δήλωσε πως επανεξετάσει το εμβόλιο της Johnson & Johnson για πιθανές θρομβώσεις.

Τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις σπανίων θρομβώσεων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, η μία από τις οποίες κατέληξε σε θάνατο, έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της J&J από τη μονάδα της Janssen, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), στις 9 Απριλίου.

Σημειώνεται πως η Johnson & Johnson ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, να παραδίδει τις πρώτες δόσεις του μονοδοσικού της εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει