Εμβόλιο Moderna: O EMA ενέκρινε τη χορήγηση τρίτης δόσης

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (25/10) ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου της εταιρείας Moderna για τον κορονοϊό μπορεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους άνω των 18 ετών, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτό ακολουθεί δεδομένα που δείχνουν ότι μια τρίτη δόση Spikevax που χορηγήθηκε 6 έως 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων σε ενήλικες των οποίων τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονταν. Η αναμνηστική δόση αποτελείται από τη μισή δόση που χρησιμοποιείται για το πρόγραμμα αρχικού εμβολιασμού, κατά το ίδιο ανακοινωθέν.

Aνεπιθύμητες ενέργειες

Εξάλλου, τα τρέχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το μοτίβο των ανεπιθύμητων ενεργειών μετά το αναμνηστικό είναι παρόμοιο με αυτό που εμφανίζεται μετά τη δεύτερη δόση.

Ο κίνδυνος φλεγμονωδών καρδιακών παθήσεων ή άλλων πολύ σπάνιων παρενεργειών μετά από αναμνηστική δόση παρακολουθείται προσεκτικά από τον EMA.

Όπως για όλα τα φάρμακα, ο Οργανισμός διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του Spikevax.

Τι ακολουθεί

Σε εθνικό επίπεδο, οι φορείς δημόσιας υγείας θα μπορούν να εκδίδουν δικές τους συστάσεις σχετικά με τη χρήση αναμνηστικών δόσεων με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μετά και από το «πράσινο φως» της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Οι αρμόδιες κατά τόπους αρχές λαμβάνουν, άλλωστε, υπόψη την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, καθώς και αναδυόμενα δεδομένα αποτελεσματικότητας κ.ο.κ.

Δεύτερο εμβόλιο που εγκρίνεται στην ΕΕ για χρήση σε τρίτη δόση

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτόν τον μήνα η αρμόδια Επιτροπή του EMA (CHMP) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αναμνηστική δόση Comirnaty (της BioNTech/Pfizer) μπορεί να εξεταστεί τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Σύσταση για ανοσοκατεσταλμένους

Τέλος, ο ΕΜΑ συνέστησε να χορηγείται μια επιπλέον δόση Comirnaty και Spikevax σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει