Εμβόλιο Pfizer: Δυο φορές πιο πιθανές οι παρενέργειες σε όσους έχουν περάσει κοροναϊό

Οι άνθρωποι που κόλλησαν κοροναϊό και έχουν αναρρώσει έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν παρενέργειες μετά το εμβόλιο της Pfizer, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν νοσήσει από την Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία από την εφαρμογή ZOE Covid-19 Symptom Study.

Τα στοιχεία της εφαρμογής που παρακολουθεί τα συμπτώματα έδειξαν ότι το 33% των ανθρώπων που είχαν περάσει κοροναϊό εμφάνισαν τουλάχιστον μια ήπια παρενέργεια -όπως κούραση ή πονοκέφαλο μια εβδομάδα μετά το εμβόλιο, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Συγκριτικά, το ποσοστό ήταν 19% για όσους δεν είχαν περάσει την Covid-19.

H εφαρμογή ZOE Covid-19 Symptom Study αποκάλυψε ότι η πιο συχνή παρενέργεια ήταν η κούραση, σε ποσοστό 9%. Ακολουθούν πονοκέφαλος (8%) και κρυάδες (4%).

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες παρενέργειες, εμφανίστηκαν εντός 48 ωρών από τον εμβολιασμό. Μόνο το 3% εμφάνισε επιπλοκές που διήρκεσαν περισσότερες από τρεις ημέρες.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, επιδημιολόγος στο King’s College London, που εργάζεται πάνω στην εφαρμογή, σημειώνει ότι η έρευνα μελέτησε τα δεδομένα από ανθρώπους όλων των ηλικιών που είχαν κάνει 40.000 δόσεις. Διαπίστωσε ότι το 37% ένιωσε πόνο ή είχε πρήξιμο κοντά στο σημείο όπου έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου, ποσοστό που αυξήθηκε στο 45% μετά τη δεύτερη δόση.

Τα στοιχεία έδειξαν ακόμη ότι 14% των συμμετεχόντων ανέφερε τουλάχιστον μια παρενέργεια εντός 7 ημερών μετά την πρώτη δόση, σε σχέση με το 22% που την ανέφερε μετά τη δεύτερη δόση

Παράλληλα, το 13% των αντρών εμφάνισαν τουλάχιστον μια παρενέργεια σε 7 ημέρες σε σύγκριση με το 19% των γυναικών που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Οι κάτω των 55 ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργεια, με το 21% να δηλώνει τουλάχιστον μία παρενέργεια σε σχέση με το 14% για τους άνω των 55.

Σχολιάζοντας τις παρενέργειες μετά το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, o Σπέκτορ δήλωσε: «Δείχνει στην πραγματικότητα ότι αν έχεις περάσει Covid πριν τον πρώτο εμβολιασμό σου, λειτουργεί λίγο σαν τον δεύτερο -σαν ενισχυτική δόση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει