Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Kίνδυνος στην εγκυμοσύνη

Οταν δημιουργείται ένας θρόμβος αίματος σε φλέβα που βρίσκεται βαθιά μέσα στο σώμα, ιδιαίτερα στα πόδια, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει αυτή την κατάσταση, αλλά οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, εξαιτίας της εγκυμοσύνης τους. Οι παράγοντες κινδύνου της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν προηγούμενα περιστατικά εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, πήξη του αίματος, καθώς και ακινησία.

Οταν μια γυναίκα είναι έγκυος, το ποσοστό της ροής του αίματος επιβραδύνεται δραματικά. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πύκνωση του αίματος ταχύτερα από το κανονικό. Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, το έμβρυο που μεγαλώνει ασκεί επίσης πίεση στις μεγάλες φλέβες της πυέλου και στο επάνω μέρος των ποδιών, μειώνοντας τη ροή του αίματος ακόμα περισσότερο. Ο κίνδυνος της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν τελειώνει μέχρι περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, όταν τα επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας και η ροή του αίματος, επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν μια γυναίκα έχει αναπτύξει στο παρελθόν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, τότε αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει ξανά την κατάσταση αυτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν δεν έχει οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό διαταραχών της πήξης του αίματος, που μπορούν να αναπτύξουν θρόμβους αίματος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν το ιατρικό της ιστορικό περιλαμβάνει διαταραχές πήξεως, την κάνει πιο επιρρεπή σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, ακόμα κι αν δεν έχει αναπτύξει την ασθένεια σε προηγούμενες εγκυμοσύνες.

Η ακινησία είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις γυναίκες με δύσκολες εγκυμοσύνες συχνά οι γιατροί συνιστούν να περιορίσουν την σωματική τους δραστηριότητα σε κάποιο βαθμό. Αυτό συχνά σημαίνει πως θα πρέπει να αναπαυθούν στο κρεβάτι, γεγονός που τις περιορίζει για ένα χρονικό διάστημα που ποικίλει ανάλογα με τις ειδικές επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Η ξεκούραση στο κρεβάτι, όμως, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, καθώς η έλλειψη κίνησης μπορεί να συγκεντρώσει το αίμα στα πόδια. Αλλά ακόμα και μια γυναίκα με υγιή εγκυμοσύνη έχει κίνδυνο να αναπτύξει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, από μικρότερες περιόδους ακινησίας, όπως για παράδειγμα εκείνες που βιώνουμε όταν κάνουμε ένα πολύωρο ταξίδι.

Τα συμπτώματα της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης περιλαμβάνουν πόνο και οίδημα στο σημείο του θρόμβου και κάτω. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο της φλέβας σε τέτοιο βαθμό που ο γιατρός θα μπορέσει να την αισθανθεί αμέσως μέσω της αφής με το δέρμα. Το πόδι μπορεί, επίσης, να γίνει κόκκινο και ζεστό στην αφή, στην περιοχή γύρω από το θρόμβο.

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, οι εφαρμοστές κάλτσες που μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, μπορεί να είναι χρήσιμες για να προλάβει την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μια έγκυος που ξεκουράζεται πολλές ώρες στο κρεβάτι. Οι γυναίκες που έχουν βιώσει προηγούμενη εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, μπορούν επίσης να τις φορούν ως προληπτικό μέσο.

Οι εγκυμονούσες θα πρέπει να κάνουν συχνά διαλείμματα για να σταθούν, να τεντωθούν και να περπατήσουν, όταν ταξιδεύουν ή κατά οποιαδήποτε άλλη περίοδο παρατεταμένης ακινησίας. Αυτή η ελαφριά δραστηριότητα, κρατά σταθερή τη ροή του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων.

Η βαρφαρίνη, ένα αντιπηκτικό αίματος, είναι η πιο συχνή μέθοδος θεραπείας για την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Ωστόσο, αυτό το φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται στις εγκύους, καθώς μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία για τη γυναίκα ή το έμβρυο, ή να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Αντί για αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ηπαρίνη, ένα άλλο αντιπηκτικό που αποτρέπει τους θρόμβους του αίματος από το να μεγαλώσουν και επιτρέπει στο σώμα να τους διαλύσει. Αυτή είναι και η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας για τις έγκυες γυναίκες με εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει