Ενα επιπλέον φλιτζάνι καφέ μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Προχωρήστε άφοβα και πιείτε ελεύθερα αυτό το επιπλέον φλιτζάνι καφέ που τόσο επιθυμούσατε! Νέες έρευνες δείχνουν πως ένα επιπλέον φλιτζάνι καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αξία των διατροφικών δεδομένων 20 χρόνων, τον τρόπο ζωής, τις ιατρικές παθήσεις και τις χρόνιες παθήσεις από τρεις μεγάλες αμερικανικές μελέτες και διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες που δήλωναν ότι αύξησαν την κατανάλωση καφέ, κατά τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα, για μια περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων ετών, παρουσίασαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κάνει αλλαγές στην κατανάλωση καφέ.

Μάλιστα, δεν φαίνεται να είχε τόσο πολύ σημασία πόσο καφέ έπιναν οι άνθρωποι πριν ή τι αλλαγές έκαναν στην διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Diabetologia.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την προστατευτική δράση του καφέ, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει πως ο κίνδυνος του διαβήτη μπορεί να μειωθεί αν οι άνθρωποι τροποποιήσουν την κατανάλωση καφέ στη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου», τονίζει η ​​Rachel Huxley, δημιουργός ορισμένων από τις προηγούμενες μελέτες και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Queensland, στην Αυστραλία.

Ο διά βίου κίνδυνος για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 είναι σημαντικός: 32,8% για τους άνδρες και 38,5% για τις γυναίκες. Ετσι, ακόμα και μια μικρή μείωση του κινδύνου, όπως το 11% της έρευνας, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την δημόσια υγεία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως δεν είναι σίγουροι για το ποιο είναι το συστατικό του καφέ που επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

«Ο καφές περιέχει ένα πλήθος ενώσεων, όπως τα φλαβονοειδή και το μαγνήσιο και αυτό μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο, αλλά είναι μια απλή πρόβλεψη», υποστηρίζει η Huxley.

Η καφεΐνη δεν φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας, παρόλο που όσοι έπιναν ντεκαφεϊνέ ή τσάι δεν εμφάνισαν σχετική σύνδεση. Πιθανώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, επειδή πίνουν ντεκαφεϊνέ και τσάι δεν πίνουν τόσο πολύ, ώστε να παρουσιαστούν αλλαγές στην κατανάλωσή τους γι’ αυτό και δεν έχει αρκετή στατιστική ισχύ η κατανάλωσή τους, ώστε να ανιχνευτούν ενώσεις, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για διαβήτη μπορούν να πιουν ένα επιπλέον φλιτζάνι καφέ, αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν πως αυτό δεν θα πρέπει να είναι ένα τεράστιο φλιτζάνι, ούτε θα πρέπει ο καφές να είναι αναμεμειγμένος με ποτό.

«Μιλάμε για έναν μαύρο καφέ, ίσως με λίγο γάλα και ζάχαρη», λέει η Huxley και προσθέτει: «Ο καφές δεν είναι μαγική σφαίρα»!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει