Η εντερική χλωρίδα καθορίζει την υγεία των παχύσαρκων ατόμων

Η αφθονία των βακτηριακών ειδών στο έντερο βρίσκεται σε άμεση σχέση με την ευαισθησία σε ιατρικές επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα άτομα με λιγότερα είδη βακτηρίων στα έντερά τους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επιπλοκές όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης. Μια χλωρίδα με μειωμένο βακτηριακό πλούτο φαίνεται πως λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από μια χλωρίδα με μεγαλύτερη ποικιλομορφία.

«Αυτό είναι ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα, ενδεχομένως με τεράστιες συνέπειες για τη θεραπεία, ακόμα και την πρόληψη για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας. Αλλά δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο επιθυμητό σημείο, χρειαζόμαστε μελέτες, στις οποίες θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα άτομα για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα», λέει ο Jeroen Raes, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

Παχυσαρκία, ένα πρόβλημα υγείας

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χωρίς πολλή άσκηση και εύκολη πρόσβαση σε υψηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμα τείνει να μετατρέψει την παχυσαρκία σε επιδημία που μάλιστα αναμένεται ότι θα αυξηθεί δραματικά σε όλο τον κόσμο. Από τα 400 εκατομμύρια παχύσαρκα άτομα το 2005, οι παχύσαρκοι αναμένεται να φτάσουν τα 700 εκατομμύρια το 2015. Και αυτή είναι μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2030. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται πως είναι πιο ευαίσθητοι στην παχυσαρκία από άλλους. Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν αναζητήσει την πιθανή αιτία.

Μελετώντας τη σχέση της παχυσαρκίας και της εντερικής χλωρίδας, μια διεθνής κοινοπραξία ερευνητών εξέτασε την εντερική χλωρίδα 169 παχύσαρκων και 123 μη παχύσαρκων Δανών.

«Ημασταν σε θέση να διακρίνουμε μεταξύ των δύο ομάδων πως άτομα με μεγάλο πλούτο των βακτηριακών ειδών στο έντερό τους λειτουργούσαν διαφορετικά σε σχέση με εκείνους που είχαν φτωχότερη ποικιλία. Τόσο τα παχύσαρκα, όσο και τα μη παχύσαρκα άτομα, βρέθηκαν και στις δύο ομάδες», είπε ο Raes.

Οι επιστήμονες είδαν πως η ομάδα με τον μικρότερο πλούτο ειδών στην εντερική χλωρίδα ήταν περισσότερο επιρρεπής στην ανάπτυξη καταστάσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την χρόνια φλεγμονή. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι σ’ αυτή την ομάδα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με τους παχύσαρκους που είχαν μεγαλύτερη ποικιλία εντερικής χλωρίδας.

Αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν είναι μόνο η αύξηση του σωματικού βάρους και των διατροφικών συνηθειών που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των ιατρικών επιπλοκών σε παχύσαρκα άτομα.

Το ερώτημα που παραμένει είναι κατά πόσο τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν και για μεγαλύτερη κλίμακα πληθυσμών. Ως εκ τούτου, ο Raes σκοπεύει να συνεχίσει τις μελέτες και σε άλλες χώρες και πληθυσμούς, ώστε να επιβεβαιωθούν οι γνώσεις που αποκτήθηκαν και να γίνει ένα αποτελεσματικό βήμα προς βελτιωμένες θεραπείες και φάρμακα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει