Επιλόχεια κατάθλιψη: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τις νέες μητέρες και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα θλίψης, άγχους, ακόμα και απόγνωσης.

Η πάθηση, που επηρεάζει περισσότερο από το 20% των νέων μητέρων, μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και ένα χρόνο μετά από τη γέννηση του μωρού, αλλά προκύπτει συνήθως μέσα σε ένα μήνα μετά τον τοκετό. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μέσα σε δύο εβδομάδες, είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι μια νέα μητέρα πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη.

Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης προκαλούνται από μια ποικιλία παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής και των φυσικών αλλαγών του οργανισμού της. Εάν τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης γίνουν πολύ σοβαρά και η γυναίκα βιώσει αισθήματα αυτοκτονίας, τότε πρέπει να τύχει άμεσης ιατρικής φροντίδας. Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης περιλαμβάνουν συνήθως το άγχος. Είναι το είδος του άγχους που έχει μια μητέρα που ανησυχεί υπερβολικά για την υγεία και την ασφάλεια του νεογέννητού της. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι ασυνήθιστο για μια νέα μητέρα να ανησυχεί μήπως βλάψουν το παιδί της.

Υπάρχουν πολλά σωματικά συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης. Μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία να κοιμηθεί η μητέρα, ή αντίθετα να κοιμάται πάρα πολύ, ακόμα και όταν το νεογέννητό της είναι ξύπνιο. Μια νέα μητέρα, επίσης, μπορεί να εμφανίσει απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ, καθώς και μια αλλαγή στην όρεξη. Αλλα τυπικά σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στη συγκέντρωση, δυσκολία να θυμάται η γυναίκα πράγματα, υπερβολικά αέρια, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα.

Εκτός από τα σωματικά υπάρχουν και πολλά ψυχικά συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν θυμό ή δυσαρέσκεια προς το μωρό ή τον σύζυγο και άλλα μέλη της οικογένειας. Μια νέα μητέρα, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει άγχος ή κρίσεις πανικού, ευερεθιστότητα και υπερβολικό κλάμα. Αλλες ενδείξεις της επιλόχειας κατάθλιψης μπορεί να είναι το αίσθημα συναισθηματικού «μουδιάσματος», ανυπομονησία και απελπισία. Οι νέες μητέρες με επιλόχεια κατάθλιψη, συχνά βιώνουν τα συναισθήματα της αμφιβολίας και την ανάγκη να καλέσουν συνεχώς τον παιδίατρο για να τις καθησυχάσει.

Μια γυναίκα που καλείται να διαχειριστεί την κατάθλιψη μετά τον τοκετό μπορεί να εμφανίσει και ακόμα πιο σοβαρά ψυχικά συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την έλλειψη μέριμνας για το παιδί της και μια ανικανότητα να αγαπήσει το παιδί ή άλλα μέλη της οικογένειας. Μια γυναίκα, σε αυτή την κατάσταση είναι λογικό να μη μπορεί κανείς να την εμπιστευτεί να μείνει μόνη της με το νεογέννητο παιδί της, καθώς υπάρχει φόβος ότι μπορεί να το βλάψει.

Οι γυναίκες μπορούν επίσης να αναπτύξουν επιλόχεια ψύχωση, η οποία περιλαμβάνει ακόμα χειρότερα συμπτώματα. Η επιλόχεια ψύχωση συνήθως συμβαίνει μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα της επιλόχειας ψύχωσης περιλαμβάνουν συχνά αίσθημα απομόνωσης, βίωση παραισθήσεων και παράνοια. Η επιλόχεια ψύχωση μπορεί να περιλαμβάνει επίσης παράλογες σκέψεις, όπως αίσθημα αυτοκτονίας ή τάσης της γυναίκας να βλάψει κάποιον. Θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια αν η κατάσταση της γυναίκας δεν βελτιωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες.

Θεραπείες για την επιλόχεια κατάθλιψη

Υπάρχει μια ποικιλία από αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες θα πρέπει να συνεργαστούν με το γιατρό, για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο θεραπείας που να λειτουργεί καλύτερα γι’ αυτές. Οι διάφορες μορφές της επιλόχειας κατάθλιψης περιλαμβάνουν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά, ψυχοθεραπεία και θεραπεία με αυξητική ορμόνη. Επιπλέον, αν το άγχος της φροντίδας για ένα μικρό παιδί και η διαχείριση της κατάθλιψης δημιουργούν πιέσεις στο γάμο, τότε είναι χρήσιμη και η παροχή συμβουλών γάμου από έναν ειδικό.

Τα αντικαταθλιπτικά είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης. Ωστόσο, τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται σπανίως ως η μόνη πηγή της θεραπείας για την συγκεκριμένη κατάσταση. Σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία, μπορούν να βοηθήσουν πολλές γυναίκες που πάσχουν από σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης μετά τον τοκετό για να ξανακερδίσουν τη ζωή τους. Οι γυναίκες μπορεί να μην θέλουν να πάρουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όσο θηλάζουν. Αν ο γιατρός σάς συστήσει αντικαταθλιπτικά, για να θεραπευτεί η επιλόχεια κατάθλιψη, βεβαιωθείτε ότι θυμάται πως θηλάζετε.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια σημαντική μέθοδος θεραπείας για τις γυναίκες που πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη. Η ψυχοθεραπεία είναι επίσης γνωστή και ως θεραπεία συζήτησης. Μπορεί να γίνει εξατομικευμένα ή και ομαδικά. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξασφαλιστεί πως η γυναίκα βρίσκεται κάτω από παρακολούθηση των συμπτωμάτων της.

Η ορμονική θεραπεία είναι μια άλλη αποτελεσματική θεραπεία. Πιστεύεται ότι πολλές γυναίκες υποφέρουν από κατάθλιψη μετά τον τοκετό, λόγω των δραστικών αλλαγών ορμονών που συμβαίνουν μετά τον τοκετό. Μετά τον τοκετό, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μιας γυναίκας πέφτουν κατακόρυφα. Η λειτουργία του θυρεοειδή μπορεί, επίσης, να αλλάξει δραστικά. Ολες αυτές οι αλλαγές στη χημική σύνθεση του σώματος μπορούν να οδηγήσουν σε επιλόχεια κατάθλιψη.

Πολλοί άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται με την αλλαγή των ρόλων μετά από τη γέννηση ενός μωρού. Εάν η γυναίκα πάσχει από κατάθλιψη μετά τον τοκετό, οι προκλήσεις αυτές μπορεί να γίνουν ακόμη πιο έντονες. Ενώ η παροχή συμβουλών γάμου δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει μια γυναίκα να ξεπεράσει την επιλόχεια κατάθλιψη, μπορεί ωστόσο να είναι μια χρήσιμη προσθήκη. Ο λόγος είναι πως αποτελεί μια απόδειξη ότι τα ζευγάρια ασχολούνται ο ένας με το πρόβλημα του άλλου και κατανοούν τι περνάει το ταίρι τους. Αυτή η συναισθηματική ταύτιση μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι που αγωνίζεται να τα φέρει βόλτα με την επιλόχεια κατάθλιψη από τη μια πλευρά και το νεογέννητο από την άλλη.

Είναι σημαντικό για τις γυναίκες που πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη να αναζητήσουν θεραπεία. Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να φροντίσει το μωρό της. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο και η υγεία του μωρού από την κατάθλιψη της μητέρας. Η ιατρική παρέμβαση είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε την αποτελεσματική θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει