Επιπεφυκίτιδα στις γάτες: Mια ενοχλητική κατάσταση

Η επιπεφυκίτιδα, ή ροζ μάτι, είναι μια κατάσταση που προκαλεί μια αξιοσημείωτη φλεγμονή στο εξωτερικό στρώμα του ματιού της γάτας που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει χρόνια κατάσταση.

Οπως και στους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα στο λευκό μέρος του ματιού και μια εξασθένιση της ίριδας, δάκρυσμα και επίμονο τρίψιμο ή ξύσιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, το ροζ μάτι μπορεί επίσης να συνοδεύεται από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Μερικά από τα σημάδια της επιπεφυκίτιδας στις γάτες είναι προφανή, ενώ άλλα όχι. Για παράδειγμα, το χρώμα του προσβεβλημένου ματιού μπορεί να μεταβάλλεται ελαφρά και τα τοιχώματα και το λευκό τμήμα του μπορεί να γίνουν ροζ ή κόκκινα, η ίριδα μπορεί να εμφανίζεται θαμπή και ο κερατοειδής να γίνει θολός, εξαιτίας της διάβρωσης ή ενός έλκους. Το συχνό μάζεμα του ματιού ή η επιμονή της γάτας να ακουμπά το μάτι με την πατούσα της, μπορεί επίσης να υποδηλώσει ότι υπάρχει κάποια ενόχληση ή πρόβλημα στο μάτι. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί το μάτι να τρέχει κάποιο υγρό. Μερικές φορές το υγρό αυτό είναι καθαρό, αλλά μπορεί επίσης να έχει κίτρινο, γκρι, πράσινο ή ένα βαθύ πορτοκαλοκόκκινο χρώμα.

Μερικά από τα λιγότερο εμφανή σημάδια της επιπεφυκίτιδας στις γάτες μπορεί να περιλαμβάνουν μια φλεγμονή της νηκτικής μεμβράνης (τρίτο βλέφαρο) και το συχνό φτέρνισμα. Μολονότι η φλεγμονή του τρίτου βλεφάρου μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το βλέφαρο να πρηστεί τόσο που να αρχίσει να προεξέχει και να καλύψει μερικώς το μάτι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γάτα φτερνίζεται. Το φτέρνισμα στη διάρκεια της επιπεφυκίτιδας μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας άλλης υποκείμενης ασθένειας, όπως μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Συνήθως η επιπεφυκίτιδα στις γάτες δεν είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή τους, ωστόσο αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Αποκλείοντας άλλες πιθανές παθήσεις, ο κτηνίατρος θα κάνει συνήθως ειδικές εξετάσεις αίματος για να δει αν η κατάσταση αυτή προκλήθηκε από μια πρόσφατη άσχετη λοίμωξη ή θα πάρει επίχρισμα του επιπεφυκότα (άσπρος χιτώνας του ματιού) για να μπορέσει να εντοπίσει την τρέχουσα λοίμωξη.

Μόλις εντοπιστεί η αιτία, ο κτηνίατρος θα επιλέξει μια μέθοδο θεραπείας. Οι θεραπείες συνήθως αποτελούνται είτε από αντιβιοτικά, είτε αντιιικά με τη μορφή αλοιφών και οφθαλμικών σταγόνων ή ακόμα και ενέσεων που γίνονται κάτω από τον επιπεφυκότα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί, επίσης, να απαιτηθεί θεραπεία σε χάπι ή υγρή μορφή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει