Επιστήμονες Αποδεικνύουν Πως η Κατανάλωση Ζάχαρης Δεν Ενισχύει την Έλξη Για Γλυκά

Μια νέα μελέτη αμφισβητεί την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η κατανάλωση γλυκών τροφών αυξάνει την επιθυμία για αυτές. Σύμφωνα με μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, η αύξηση ή η μείωση της ποσότητας γλυκών τροφών στη διατροφή δεν επηρέασε την προτίμηση των συμμετεχόντων για τη γλυκιά γεύση.
Μετά από έξι μήνες διατροφής με διαφορετικά επίπεδα γλυκών τροφών, οι συμμετέχοντες δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές στην προτίμησή τους για γλυκές γεύσεις, ανεξάρτητα από την ποσότητα ζάχαρης που κατανάλωσαν.
«Βρήκαμε επίσης ότι οι δίαιτες με χαμηλότερη ή υψηλότερη γλυκιά γεύση δεν σχετίζονταν με αλλαγές στην ενεργειακή κατανάλωση ή το σωματικό βάρος», δήλωσε ο Kees de Graaf, PhD, καθηγητής της ερευνητικής ομάδας. «Αν και πολλοί πιστεύουν ότι τα γλυκά τρόφιμα προωθούν την υψηλότερη ενεργειακή πρόσληψη, η μελέτη μας έδειξε ότι η γλυκιά γεύση από μόνη της δεν ευθύνεται για την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων».
Η Eva Čad, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Wageningen, θα παρουσιάσει τα ευρήματα στο NUTRITION 2025, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.
Συμπλήρωση Ερευνητικού Κενού
«Οι περισσότερες μελέτες που εξέτασαν τις επιπτώσεις της επαναλαμβανόμενης έκθεσης στη γλυκιά γεύση ήταν βραχυπρόθεσμες, καλύπτοντας περιόδους έως μια ημέρα», εξήγησε ο de Graaf. «Χωρίς σταθερά δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, η βασική ερώτηση αν οι προτιμήσεις για τη γλυκιά γεύση μπορούν να τροποποιηθούν παρέμενε αναπάντητη».
Για να αντιμετωπίσει αυτό το κενό, η ομάδα διεξήγαγε μια μελέτη με επαληθευμένη προσέγγιση μέτρησης των προτιμήσεων για τη γλυκιά γεύση, χρησιμοποιώντας τρόφιμα και ποτά που αναπτύχθηκαν ειδικά για τη δοκιμή.
Μετρήσεις και Διατροφικός Έλεγχος
Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τα τρόφιμα βάσει της γλυκιάς τους γεύσης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από προηγούμενη μελέτη που μέτρησε την ένταση γεύσης σε περίπου 500 συχνά κατανάλωτα Ολλανδικά τρόφιμα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μειωμένη έκθεση σε γλυκά τρόφιμα δεν οδήγησε σε αλλαγές στις προτιμήσεις ή την ενεργειακή πρόσληψη. Ομοίως, η ομάδα που κατανάλωσε περισσότερα γλυκά τρόφιμα δεν παρουσίασε αυξημένη προτίμηση για αυτά.
Επιπτώσεις στη Διατροφή και την Υγεία
«Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που μετρά και προσαρμόζει τη γλυκιά γεύση σε ολόκληρη τη διατροφή, εντός ενός ρεαλιστικού εύρους κατανάλωσης», σημείωσε ο de Graaf. «Αυτό έχει σημασία γιατί κάποιοι αποφεύγουν τα γλυκά τρόφιμα, πιστεύοντας ότι η τακτική έκθεση θα αυξήσει την προτίμησή τους — αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει».
Στο μέλλον, οι ερευνητές επιθυμούν να επαναλάβουν τη μελέτη με παιδιά, μια ομάδα που ενδέχεται να είναι πιο ευέλικτη στη διαμόρφωση των προτιμήσεων και των διατροφικών συνήθειών.