Επιτυχής αντιμετώπιση της κατάθλιψης με ηλεκτρόδια βηματοδότη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης εμφύτευσαν ηλεκτρόδια βηματοδότη στην έσω δέσμη του πρόσθιου εγκεφάλου σε ασθενείς που έπασχαν από μείζονα κατάθλιψη και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Στους έξι από τους επτά ασθενείς τα συμπτώματα υποχώρησαν σε σημαντικό βαθμό και εξαιρετικά γρήγορα. Η μέθοδος της εν τω βάθει διέγερσης του εγκεφάλου είχε ήδη δοκιμαστεί σε διάφορες δομές του εγκεφάλου, αλλά με σαφώς μικρότερη αποτελεσματικότητα. Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό «Βιολογική Ψυχιατρική».

Μετά από λίγους μήνες βαθιάς θλίψης, εμφανίστηκε το πρώτο χαμόγελο στο πρόσωπο της  ασθενούς που για πολλά χρόνια υπέφερε από μείζονα κατάθλιψη και προσπάθησε αρκετές φορές να δώσει τέλος στη ζωή της. Είχε περάσει τα τελευταία χρόνια σε μια παθητική στάση στον καναπέ, όπου ακόμα και η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων απαιτούσε απ’ αυτήν μεγάλη προσπάθεια. Τώρα, η νεαρή γυναίκα έχει ξαναβρεί  τη «χαρά της ζωής», διασκεδάζει, γελάει και ταξιδεύει. Τόσο η ίδια, όσο και οι άλλοι έξι ασθενείς που υπέφεραν από ανθεκτική κατάθλιψη συμμετείχαν σε μια μελέτη που αφορούσε μια νέα μέθοδο για την αντιμετώπιση της μείζονος κατάθλιψης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης.

Σημαντική βελτίωση της κατάθλιψης μέσα σε λίγες μέρες

Ο Δρ Volker Arnd Coenen, νευροχειρουργός στο Τμήμα της Νευροχειρουργικής εμφύτευσε ηλεκτρόδια σε δέσμες του πρόσθιου εγκεφάλου σε άτομα που υπέφεραν από μείζονα κατάθλιψη, με τα ηλεκτρόδια να είναι συνδεδεμένα σε βηματοδότη εγκεφάλου. Τα νευρικά κύτταρα διεγέρθηκαν με τη βοήθεια ασθενούς ηλεκτρικού ρεύματος, μια μέθοδος που ονομάζεται εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου. Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, σε  έξι από τους επτά ασθενείς συμπτώματα όπως άγχος, μελαγχολία, νωθρότητα και απώλεια του αισθήματος της χαράς για τη ζωή, βελτιώθηκαν σημαντικά.

«Τέτοια εντυπωσιακή επιτυχία, τόσο από άποψης διάρκειας αποτελέσματος, όσο και ταχύτητας ανταπόκρισης, δεν έχει επιτευχθεί ουδέποτε στο παρελθόν, με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο», επισημαίνει ο καθηγητής Δρ Thomas E. Schläpfer από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης.

Κεντρικό τμήμα του «συστήματος ανταμοιβής»

Η έσω δέσμη πρόσθιου εγκεφάλου είναι μια δέσμη νευρικών ινών που εκτείνεται από το μεταιχμιακό σύστημα έως τον προμετωπιαίο φλοιό. Σε ένα συγκεκριμένο σημείο η δέσμη είναι ιδιαίτερα στενή, επειδή οι νευρικές ίνες βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους. «Αυτό ακριβώς είναι το σημείο όπου μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το μίνιμουμ της προσπάθειας», εξηγεί ο Δρ Coenen. H έσω δέσμη του πρόσθιου εγκεφάλου είναι το κεντρικό τμήμα του «κυκλώματος ευφορίας» που ανήκει στο «σύστημα ανταμοιβής» του εγκεφάλου. Ακόμα δεν είναι γνωστό τι είδους επίδραση έχει η διέγερση στα νευρικά κύτταρα. Αλλά είναι φανερό ότι προκαλεί μεταβολές στη δραστηριότητα διαφόρων κέντρων του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές έχουν ήδη αποδείξει σε διαφορετικές μελέτες που έχουν πραγματοποιήσει πως η βαθιά διέγερση του εγκεφάλου δείχνει μια εκπληκτική και – δεδομένης της σοβαρότητας των συμπτωμάτων – αναπάντεχα υψηλή βελτίωση των συμπτωμάτων στη μείζονα κατάθλιψη. Σ’ εκείνες  τις μελέτες, ωστόσο, οι γιατροί δεν είχαν εμφυτεύσει τα ηλεκτρόδια στην έσω δέσμη του πρόσθιου εγκεφάλου, αλλά στον επικλινή πυρήνα, που είναι ένα ακόμα τμήμα του «συστήματος ανταμοιβής» του εγκεφάλου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σαφείς βελτιώσεις σε περίπου 50% των συμπτωμάτων των ασθενών. Αλλά η νέα μελέτη έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα», λέει ο καθηγητής Schläpfer. Η βελτίωση αφορά πλέον το 85% των ασθενών συγκριτικά με το 50% των προηγούμενων μελετών. Επιπρόσθετα, η διέγερση διεξήχθη με χαμηλότερα επίπεδα προσπάθειας και τα αποτελέσματα ήρθαν σε λίγες μόλις μέρες αντί για εβδομάδες, όπως είχε γίνει στο παρελθόν.

Μακροπρόθεσμη επιτυχία της μεθόδου

Προφανώς έχουμε έρθει πιο κοντά σε μια κρίσιμη δομή του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνη για τη μείζονα κατάθλιψη, όπως αναφέρει ο ψυχίατρος του Πανεπιστημίου της Βόννης. Ενας ακόμα λόγος αισιοδοξίας μεταξύ της ομάδας των γιατρών είναι πως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης ένας ακόμα ασθενής αντιμετώπισε με επιτυχία τα προβλήματα κατάθλιψης που παρουσίαζε. Οι ασθενείς βρίσκονταν υπό ιατρική επίβλεψη για μία περίοδο 18 μηνών μετά την επέμβαση.

Η αντικαταθλιπτική δράση της εν τω βάθει διέγερσης του εγκεφάλου με την εμφύτευση των ηλεκτροδίων στην έσω δέσμη του πρόσθιου εγκεφάλου δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτή η μέθοδος δίνει σ’ εκείνους που υποφέρουν από μείζονα κατάθλιψη έναν λόγο να ελπίζουν. Ωστόσο, θα πάρει λίγο χρόνο, μέχρις ότου αυτή η νέα διαδικασία γίνει μέρος της κανονικής θεραπείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει