Επιτυχής μεταμόσχευση κρανίου με τεχνολογία 3D εκτύπωσης (video)

Δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά πραγματικότητα. Ολλανδοί γιατροί κατάφεραν για πρώτη φορά να προχωρήσουν σε επιτυχή μεταμόσχευση του μεγαλύτερου τμήματος κρανίου με τεχνολογία 3D εκτύπωσης.

Η χειρουργική επέμβαση που διήρκεσε 23 ώρες, έγινε πριν από τρεις μήνες στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης και πιθανότατα έσωσε τη ζωή μιας 22χρονης γυναίκας που αυτή τη στιγμή χαίρει άκρας υγείας.

Το νοσοκομείο ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες της πρωτοποριακής αυτής λειτουργίας, κατά την οποία μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου της γυναίκας αντικαταστάθηκε από τρισδιάστατης εκτύπωσης πλαστικό.

Η γυναίκα, της οποίας το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό, υπέφερε από πονοκεφάλους που οφείλονταν σε πάχυνση των οστών του κρανίου της που είχαν φτάσει τα 12,5 εκατοστά όταν το φυσιολογικό είναι μόλις ενάμισι εκατοστό. Σταδιακά η γυναίκα έχασε την  όρασή της και τον συντονισμό των κινήσεών της και ήταν θέμα χρόνου να ατροφήσουν οι υπόλοιπες εγκεφαλικές της λειτουργίες, όπως τόνισε ο νευροχειρουργός Bon Verweij, ένας εκ των δύο γιατρών που πραγματοποίησαν την επέμβαση.

kranio
Το πλαστικό κρανίο εκτείνεται από το μέτωπο μέχρι την κορυφή του αυχένα και από το ένα αυτί μέχρι το άλλο, οπότε ουσιαστικά πρόκειται για σχεδόν ολική μεταμόσχευση κρανίου

Ο Verweij σημείωσε πως σε ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο είναι συνήθης πρακτική η προσωρινή αφαίρεση ενός τμήματος του κρανίου, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στον εγκέφαλο και στη συνέχεια η επανατοποθέτησή του ή η αντικατάστασή του από κάποιο τεχνητό εμφύτευμα. Στην περίπτωση της γυναίκας, οι γιατροί εισήγαγαν σχεδόν ένα ολόκληρο πλαστικό κρανίο, από τις ρίζες των μαλλιών μέχρι τον αυχένα και από το ένα αυτί στο άλλο. Το πλαστικό κρανίο κατασκευάστηκε με τη βοήθεια μιας αυστραλιανής εταιρείας ιατρικών συσκευών, της Anatomics, που ειδικεύεται στις τρισδιάστατες εκτυπώσεις.

«Συνηθίζαμε να δημιουργούμε εμφυτεύματα με το χέρι, χρησιμοποιώντας ένα είδος τσιμέντου, αλλά αυτά τα εμφυτεύματα δεν έχουν πολύ καλή εφαρμογή. Τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια τρισδιάστατη εκτύπωση που θα διασφαλίσει ότι η εφαρμογή θα είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής. Αυτό έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όχι μόνο από αισθητικής άποψης αλλά και -κυρίως- επειδή οι ασθενείς έχουν συχνά καλύτερη λειτουργία εγκεφάλου σε σύγκριση με την παλαιά μέθοδο», επισημαίνει ο Verweij.

Σήμερα, τρεις μήνες μετά την επέμβαση ο πόνος της γυναίκας έχει εξαφανιστεί και έχει επανέλθει και η όρασή της.

«Η ασθενής έχει ανακτήσει πλήρως την όρασή της, δεν παραπονιέται για πονοκεφάλους, έχει γυρίσει πίσω στη δουλειά της και σχεδόν δεν υπάρχουν ίχνη ότι υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, αναφέρει ο Verweij.

Στο παρακάτω βίντεο οι γιατροί περιγράφουν (στα ολλανδικά…) την διαδικασία που ακολουθήθηκε:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει