Έρευνα αποκαλύπτει απίθανα οφέλη για την υγεία από μια παραδοσιακή δίαιτα — να ξέρετε

Στις δυτικές κουλτούρες είναι πολύ συνηθισμένο να επιλέγουν στοιχεία από ανατολίτικες διατροφές που ταιριάζουν στη γεύση των πολιτών τους. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Αμερικανοί προτιμούν ιαπωνικά τρόφιμα όπως το σούσι, το tempura, το ramen και το mochi.
Ωστόσο, η ιαπωνική κουζίνα, ή αλλιώς washoku, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από ό,τι βλέπουμε προσαρμοσμένο στα δυτικά γούστα μας.
Η washoku είναι ένα πολιτιστικό και διατροφικό σύστημα που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Θεωρείται κοινωνική πρακτική που ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις, όχι απλώς μια δίαιτα, και ευθυγραμμίζεται με τους σύγχρονους στόχους υγείας και βιωσιμότητας, σύμφωνα με το News-Medical.net.
Βασικά τρόφιμα της washoku
- Ζυμωμένα συστατικά όπως miso, natto, σάλτσα σόγιας και tsukemono (ιαπωνικά τουρσιά). Αυτά τα τρόφιμα συνδέονται με βελτιωμένη εντερική υγεία, ενισχύοντας το εντερικό φράγμα και μειώνοντας τη φλεγμονή.
- Το natto είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη K2, που υποστηρίζει την υγεία των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος.
- Μίγμα διαλυτής και αδιάλυτης φυτικής ίνας από τρόφιμα όπως μανιτάρια, όσπρια, φύκια και άλλα λαχανικά. Η αυξημένη πρόσληψη ίνας βελτιώνει τη γλυκαιμική ρύθμιση και τη μεταβολική υγεία. Τα φύκια λειτουργούν και ως προβιοτικά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οφέλη για την υγεία
Η washoku εστιάζει σε λειτουργικά τρόφιμα που προωθούν την εντερική, καρδιαγγειακή και θυρεοειδή υγεία. Γι’ αυτό και ενθαρρύνεται η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, το οποίο περιέχει πολυφαινικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.
Με αυτή την προσέγγιση, η washoku μπορεί να:
- Μειώσει τον κίνδυνο πολλών καρκίνων.
- Επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής.
- Προστατεύει από χρόνιες ασθένειες.
Βιωσιμότητα και περιβαλλοντικό αντίκτυπο
Η washoku ευθυγραμμίζεται με σύγχρονες βιώσιμες διατροφικές πρακτικές, παρόμοια με τη φυτοφαγική δίαιτα. Και οι δύο εστιάζουν σε:
- Φυτικά προϊόντα και τοπικά λαχανικά.
- Εποχικά τρόφιμα και ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα.
Ο ιαπωνικός πολιτισμός ενθαρρύνει επίσης την έννοια του “mottainai”, δηλαδή τη χρήση όλων των μερών ενός συστατικού για τη μείωση των αποβλήτων.
Διατροφές που βασίζονται σε τοπικά τρόφιμα και μειώνουν την κατανάλωση κρέατος ελαχιστοποιούν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Σύμφωνα με το Sentient Media, όταν άτομα δοκιμάζουν μια vegan δίαιτα για το Veganuary, η επίδρασή τους σε μόλις 31 ημέρες μειώνει τις ανθρακικές εκπομπές ισοδύναμες με 1,2 εκατομμύρια πτήσεις από το Λονδίνο στο Παρίσι.
Η washoku σήμερα
Λόγω της αύξησης του κόστους των τροφίμων και της αλλαγής στον τρόπο ζωής των νέων Ιαπώνων, η αυθεντική washoku δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο παλιά. Ωστόσο, μπορείτε να τη βρείτε σε πιάτα όπως μπολ εμπνευσμένα από washoku και συνταγές με μονό σκεύος.