Ερευνα συνδέει τα χημικά με τον κίνδυνο αποβολής

Τα υψηλά επίπεδα της BPA, μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται σε πολλά πλαστικά και κουτιά κονσέρβας, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής σε γυναίκες επιρρεπείς σ’ αυτό το πρόβλημα.

Αυτό αναφέρει μια νέα μελέτη που «δεν αποδεικνύει τη σύνδεση, αλλά συνεισφέρει στην άποψη πως η BPA μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και άλλες πτυχές της υγείας», όπως αναφέρει η Δρ Linda Giudice, βιοχημικός από την Καλιφόρνια και πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής που παρουσίασε τα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο του ομίλου στη Βοστώνη.

Τον περασμένο μήνα ο όμιλος προέτρεψε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές χημικές ουσίες και τους πιθανούς κινδύνους για τις έγκυες γυναίκες.

Η BPA όπως ονομάζεται εν συντομία η δισφαινόλη-Α, καθώς και ορισμένες άλλες χημικές ουσίες του περιβάλλοντος μπορεί να έχει πολύ αδύναμα αποτελέσματα. Οι δοκιμές έχουν δείξει πως BPA στα ούρα έχουν σχεδόν όλοι, παρόλο που η συγκεκριμένη χημική ουσία έχει αφαιρεθεί από τα μπιμπερό και από πολλά επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία ποτών τα τελευταία χρόνια, ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζει πως έτσι όπως χρησιμοποιείται σήμερα στα υπόλοιπα δοχεία τροφίμων, είναι ασφαλής.

Οι περισσότερες αποβολές οφείλονται στην κακή ποιότητα των ωραρίων ή σε προβλήματα των χρωμοσωμάτων, ενώ μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε πως η BPA θα μπορούσε να επηρεάσει αυτό τον κίνδυνο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ μελέτησαν 115 νέες έγκυες γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας και αποβολών από τις οποίες οι 68 είχαν αποβολή ενώ οι 47 γέννησαν.

Τα δείγματα ούρων των γυναικών αυτών, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες, χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με τα επίπεδα BPA. Οι γυναίκες στο υψηλότερο γκρουπ αντιμετώπιζαν κατά 80% μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής συγκριτικά με αυτές του χαμηλότερου γκρουπ, ακόμα κι αν είχαν παρεμφερείς ηλικίες ή άλλους παράγοντες να τις συνδέουν. Ωστόσο, επειδή η μελέτη ήταν μικρή, οι ερευνητές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει μεγαλύτερο φάσμα παρόμοιων κινδύνων.

«Μπορεί οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα BPA να έχουν κι άλλους παράλληλους παράγοντες κινδύνου για αποβολή που να ενισχύονται με την BPΑ. Η μελέτη δεν είναι αιτία συναγερμού, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να πάμε στο άλλο άκρο και να πούμε ότι η ΒΡΑ είναι ασφαλής για τις γυναίκες αυτές», λέει η Δρ Ruth Lathi, ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση σε ΒΡΑ, αποφύγετε το μαγείρεμα του φαγητού σε πλαστικά, γιατί η ζέστη βοηθά την χημική ουσία να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα. Μην αφήνετε τα μπουκάλια του νερού στον ήλιο, περιορίστε τη χρήση κονσερβοποιημένων τροφίμων και αποφύγετε να κρατάτε αποδείξεις ταμειακών μηχανών που συχνά είναι επικαλυμμένες με ρητίνες που περιέχουν ΒΡΑ.

«Είναι αδύνατο να την αποφύγουμε εντελώς, αλλά μπορούμε να την περιορίσουμε», καταλήγει η Lathi.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει