Ερευνητές: Έρχονται περισσότεροι μεταλλαγμένοι «σούπερ κοροναϊοί»

Οι μεταλλάξεις του νέου κοροναϊού δεν πρόκειται να περιοριστούν στα ιδιαίτερα μεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη του Λονδίνου, της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας, αλλά θα γίνουν όλο και πιο συχνές, προειδοποιούν ερευνητές, επισημαίνοντας ότι έρχονται περισσότεροι μεταλλαγμένοι «σούπερ κοροναϊοί».

Κορυφαίοι ερευνητές στις ΗΠΑ, όπως ο Dr Trevοr Bradford του Fred Hutchinson Cancer Center και ο Ali Mokdad του University of Washington, αναφέρουν ότι καθημερινά καταγράφονται σχεδόν 230.000 νέα περιστατικά Covid-19 παγκοσμίως. Εξηγούν ότι αυτό έχει ως συνέπεια να συμβαίνουν περισσότερες αλλαγές στον κοροναϊό SARS-CoV-2, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται περισσότερες μεταλλάξεις του.

Οσο πιο πολύ διαδίδεται στον παγκόσμιο πληθυσμό ο νέος κοροναϊός τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν μεταλλάξεις που θα τον κάνουν ισχυρότερο. Από τη στιγμή, δε, που ο κοροναϊός διαδοθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού διαφορετικών χωρών, οι ειδικοί θεωρούν ότι αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης μεταλλαγμένων σούπερ κοροναϊών που θα είναι διαφορετικοί ακόμη και από χώρα σε χώρα.

Ο Bradford προσθέτει ότι τα μεταλλαγμένα σούπερ στελέχη μπορεί να εμφανίζονται πρώτα σε ασθενείς στους οποίους ο Covid-19 χρονίζει. Εξηγεί ότι σε αυτή την περίπτωση ο κοροναϊός υπερβάλλει εαυτό για να ξεφύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί και να «μάθει» να μολύνει τα κύτταρα με μεγαλύτερη ευκολία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει