Εργασία και εγκυμοσύνη: Τι επιτρέπεται και τι όχι

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ομως, αν είστε έγκυος θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε κάποιες προκλήσεις στο χώρο εργασίας σας.

Για να παραμείνετε υγιείς και παραγωγικές στην εργασία σας, θα πρέπει να μάθετε να ανακουφίζετε κάποια συνηθισμένα ενοχλήματα της εγκυμοσύνης και να γνωρίζετε πότε κάποια ενέργειά σας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη σαας.

Μείωση της ναυτίας και του εμετού

Λέγεται πρωινή ναυτία, αλλά είναι γεγονός ότι η ναυτία της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή. Για να διευκολυνθείτε στο χώρο της εργασίας:

Αποφύγετε τροφές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναυσμα για ναυτία. Ο καφές με τη σαντιγί που λαχταρούσατε πριν την εγκυμοσύνη ή η μυρωδιά των φαγητών που ζεσταίνονται στο φούρνο μπορεί να κάνουν το στομάχι σας άνω κάτω. Παραμείνετε μακριά από οτιδήποτε σάς προκαλεί ναυτία.

Τρώτε συχνά σνακ. Τα κράκερς θα μπορούσαν να σας σώσουν αν αισθάνεστε ναυτία. Κρατήστε ένα μέρος στο χώρο της εργασίας σας, όπου θα βάζετε πράγματα που είναι εύκολο να τσιμπολογήσετε. Κράκερς, ξηρούς καρπούς, ακόμα και φρυγανιές θα μπορούσαν να σάς βοηθήσουν.

Διαχειριστείτε την κόπωση

Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένες, καθώς το σώμα σας δουλεύει υπερωρίες για να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη σας και η ανάπαυση κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας μπορεί να είναι δύσκολη.

Θα μπορούσε να βοηθήσει να:

Τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο και πρωτεΐνες. Η κόπωση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της σιδηροπενικής αναιμίας, αλλά η προσαρμογή της διατροφής σας μπορεί να βοηθήσει. Επιλέξτε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εμπλουτισμένα με σίδηρο, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια.

Κάντε σύντομα μικρά διαλείμματα. Σηκωθείτε και κινηθείτε στο χώρο για μερικά λεπτά, γιατί αυτό μπορεί να σάς αναζωογονήσει. Αν το επιτρέπει η φύση της δουλειάς και το περιβάλλον εργασίας, μείνετε για λίγα λεπτά με τα φώτα σβηστά, τα μάτια κλειστά και τα πόδια σας ανεβασμένα κάπου ψηλά, για να μπορέσετε να φορτίσετε τις μπαταρίες σας.

Πίνετε άφθονα υγρά. Κρατήστε ένα μπουκάλι νερό στο γραφείο σας ή στο χώρο εργασίας σας και απολαύστε το νερό κάθε μέρα.

Μειώστε τις δραστηριότητές σας. Μειώνοντας τα πράγματα που κάνατε πριν, θα καταφέρετε να ξεκουραστείτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν τελειώσει η εργάσιμη ημέρα σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε κάποιες αγορές μέσω Ιντερνετ ή φέρτε κάποιον να καθαρίσει το σπίτι αντί να το κάνετε εσείς.

Διατηρήστε τη φυσική σας κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι η άσκηση μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει να ενισχύσει το επίπεδο της ενέργειάς σας -ειδικά αν κάθεστε σε ένα γραφείο όλη την ημέρα.

Πηγαίνετε για ύπνο νωρίς. Στόχος οι επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ξεκουραστείτε από την αριστερή πλευρά σας για να μεγιστοποιήσετε τη ροή του αίματος στο μωρό και να καταπολεμήσετε το πρήξιμο. Για επιπλέον άνεση τοποθετήστε μαξιλάρια ανάμεσα στα πόδια και κάτω από την κοιλιά σας.

Παραμείνετε άνετες

Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, καθημερινές δραστηριότητες όπως το να κάθεστε, ή η θέση που θα κάθεστε μπορεί να γίνουν άβολες. Θυμάστε αυτά τα σύντομα, συχνά διαλείμματα για την καταπολέμηση της κόπωσης που αναφέραμε παραπάνω; Σηκωθείτε και κινηθείτε γιατί αυτό μπορεί να διευκολύνει την ένταση των μυών και να αποτρέψει τη συσσώρευση υγρών στα πόδια και τα χέρια σας.

Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές:

Καθιστή. Χρησιμοποιώντας μια ρυθμιζόμενη καρέκλα με μια καλή υποστήριξη μέσης, μπορείτε να κάνετε τις πολλές ώρες στη δουλειά πολύ πιο εύκολες, ειδικά όπως αλλάζει το βάρος και η θέση σας. Εάν το κάθισμά σας δεν είναι ρυθμιζόμενο, χρησιμοποιήστε ένα μικρό μαξιλάρι για να σάς παρέχει πρόσθετη υποστήριξη για την πλάτη σας. Μην σταυρώνετε τα πόδια σας.

Ορθια. Αν πρέπει να παραμείνετε όρθια για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε βάλτε το ένα σας πόδι σε ένα υποπόδιο, χαμηλό σκαμνί ή κουτί. Κινείτε τα πόδια σας κάθε λίγο και λιγάκι και κάνετε συχνά διαλείμματα. Φορέστε άνετα παπούτσια με καλή υποστήριξη καμάρας. Σκεφτείτε και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε και υποστηρικτικό καλσόν.

Κάμψη και ανύψωση. Ακόμα κι αν σηκώνετε κάτι ελαφρύ, η σωστή θέση θα σώσει την πλάτη σας. Λυγίστε τα γόνατά σας, όχι την μέση σας. Κρατήστε το φορτίο κοντά στο σώμα σας, ανυψώστε με τα πόδια σας και όχι με την πλάτη σας. Αποφύγετε να στρίβετε το σώμα σας κατά την ανύψωση.

Κρατώντας το στρες υπό έλεγχο

Το στρες στην εργασία μπορεί να υποσκάψει την ενέργεια που χρειάζεστε για να φροντίσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας. Για να ελαχιστοποιηθεί το στρες στο χώρο εργασίας:

Πάρτε τον έλεγχο. Κάνετε καθημερινά λίστες με τα πράγματα που πρέπει να φέρετε εις πέρας και βάλτε προτεραιότητες. Σκεφτείτε τι μπορείτε να αναθέσετε σε κάποιον άλλο.

Συζητήστε. Μοιραστείτε τις απογοητεύσεις και τις ανησυχίες σας με έναν υποστηρικτικό συνάδελφο, φίλο ή αγαπημένο πρόσωπο.

Χαλαρώστε. Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης όπως η αργή αναπνοή ή το να φανταστείτε πως βρίσκεστε σε ένα ήρεμο μέρος.

Λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις στην εργασία σας

Ορισμένες συνθήκες εργασίας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά αν βρίσκεστε σε υψηλό κίνδυνο πρόωρου τοκετού, όπως οι παρακάτω:

* Εκθεση σε επιβλαβείς ουσίες

* Παρατεταμένη ορθοστασία

* Αρση βαρών, αναρρίχηση ή άσκηση

* Υπερβολικός θόρυβος

* Βαριές δονήσεις, όπως από μεγάλα μηχανήματα

* Ακραίες θερμοκρασίες

Εάν ανησυχείτε για κάποια από αυτά τα ζητήματα, αναφέρετέ τα στο γιατρό σας. Μαζί θα αποφασίσετε αν πρέπει να ληφθούν ειδικές προφυλάξεις ή να τροποποιήσετε τα καθήκοντα της εργασίας σας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει