Εργαστηριακά ανθρώπινα κύτταρα εγκεφάλου αναπτύσσονται σε ποντίκια

Ενας τύπος κυττάρου – «κλειδιού» για τον ανθρώπινο εγκέφαλο που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο και αναπτύσσεται σε εγκέφαλο ποντικών, αυξάνει τις ελπίδες θεραπείας για άτομα με νόσο του Πάρκινσον, επιληψία και νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές από το Σαν Φρανσίσκο θεωρούν πως μπορεί επίσης να βοηθήσει στις επιπλοκές από τους τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό, όπως ο χρόνιος πόνος και η σπαστικότητα.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος κυττάρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία διαφόρων τύπων νευροαναπτυξιακών και νευροεκφυλιστικών διαταραχών με ένα στοχευμένο τρόπο», λέει ο Δρ Αρνολντ Κριγκστάιν, διευθυντής του Κέντρου Ιατρικής Αναγέννησης και Ερευνας Βλαστοκυττάρων στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο και συν-συγγραφέας της αντίστοιχης μελέτης.

Οι ερευνητές δημιούργησαν και μεταμόσχευσαν ένα είδος ανθρώπινων προγονικών νευρικών κυττάρων που ονομάζονται έσω γαγγλιακή προεξοχή (MGE) του κυττάρου και παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Cell Stem Cell. H ανάπτυξη αυτών των ανθρώπινων κυττάρων MGE μέσα στον εγκέφαλο του ποντικού μιμείται ό,τι συμβαίνει στην ανθρώπινη ανάπτυξη, όπως εξήγησαν.

O Κριγκστάιν βλέπει τα γαγγλιακά κύτταρα ως πιθανή θεραπεία για τον καλύτερο έλεγχο των κυκλωμάτων των νεύρων που γίνονται υπερδραστήρια σε ορισμένες νευρολογικές διαταραχές. Σε αντίθεση με άλλα νευρικά βλαστικά κύτταρα που μπορούν να σχηματίσουν πολλούς τύπους κυττάρων, κάτι που μπορεί να ελεγχθεί λιγότερο αποτελεσματικά, τα περισσότερα γαγγλιακά κύτταρα περιορίζονται στην παραγωγή ενός τύπου κυττάρου που ονομάζεται ενδονευρώνας. Ο ενδονευρώνας ενσωματώνεται στον εγκέφαλο και παρέχει έλεγχο του αναστολέα ούτως ώστε να εξισορροπηθεί η δραστηριότητα των κυκλωμάτων των νεύρων.

Για να δημιουργήσουν αξιόπιστα γαγγλιακά κύτταρα στο εργαστήριο, οι ερευνητές βασίστηκαν στην διαφοροποίηση των ανθρώπινων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων – είτε ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, είτε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από το ανθρώπινο δέρμα. Αυτά τα δύο είδη των βλαστικών κυττάρων έχουν σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες να φτιάξουν έναν οποιονδήποτε ανθρώπινο κυτταρικό τύπο. Οταν μεταμοσχεύτηκαν σε ένα στέλεχος ποντικών που δεν απέρριψε τον ανθρώπινο ιστό, τα ανθρώπινα γαγγλιακά κύτταρα επιβίωσαν στο πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου των τρωκτικών, ενσωματώθηκαν στον εγκέφαλο σχηματίζοντας συνδέσεις με τα νευρικά κύτταρα των τρωκτικών και ωρίμασαν σε εξειδικευμένους υποτύπους ενδονευρώνων.

Tα ευρήματα αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν ως μοντέλο για τη μελέτη ανθρώπινων ασθενειών, στις οποίες οι ώριμοι ενδονευρώνες παρουσιάζουν δυσλειτουργία, σύμφωνα με τον Κριγκστάιν. Η μέθοδος των ερευνητών μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπινων γαγγλιακών κυττάρων σε ποσότητες επαρκείς για να ξεκινήσουν πιθανές μελλοντικές δοκιμές.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αναπτύξουν τα γαγγλιακά κύτταρα από τα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από τα κύτταρα δέρματος ατόμων με αυτισμό, επιληψία, σχιζοφρένεια και Αλτσχάιμερ, προκειμένου να διερευνήσουν το πώς η ανάπτυξη και λειτουργία των ενδονευρώνων μπορεί να γίνει αφύσικη, δημιουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο ένα μοντέλο της νόσου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει