Ερπης γεννητικών οργάνων: Τα συμπτώματα στους άνδρες

Ολοι οι άνθρωποι έχουν εμπειρία με ιούς. Είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τη γρίπη και το κρυολόγημα. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων, όμως, σε αντίθεση με τη γρίπη και το κρυολόγημα, ως επί το πλείστον «ταξιδεύει» ινκόγκνιτο.

Αυτή  η χρόνια ιογενής λοίμωξη, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες αλλοιώσεις του δέρματος, μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή.

Αρχική λοίμωξη

Ο ιός του έρπητα HSV-2 προκαλεί την πλειονότητα των λοιμώξεων έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ο ιός του έρπητα HSV-1, που προκαλεί πληγές των χειλιών και του στόματος, είναι υπεύθυνος για τις υπόλοιπες. Οι άνδρες μπορούν να αποκτήσουν έρπητα γεννητικών οργάνων από την επαφή με δέρμα που έχει υγιή όψη, βλεννογόνο ή εκκρίσεις καθώς και από πληγές ενεργού έρπητα. Τα προφυλακτικά προφέρουν μόνο εν μέρει προστασία, δεδομένου ότι δεν μπορούν να καλύψουν όλη τη μολυσμένη περιοχή. Τα συμπτώματα συνήθως προκύπτουν 2-12 ημέρες μετά την επαφή, αλλά συχνά δεν είναι εμφανή. Συμπτώματα όπως αυτά της γρίπης, δηλαδή πυρετός, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα και πρήξιμο των αδένων δεν είναι ασυνήθιστα στην αρχική λοίμωξη. Οι άνδρες με ήπια συμπτώματα συχνά τα αποδίδουν σε άλλες ασθένειες και δεν υποπτεύονται ότι έχουν κολλήσει έρπη.

Βλάβες που μπορεί να προκύψουν

Κλασικά οι άνδρες θα παρατηρήσουν ένα τραύμα ή ένα σύμπλεγμα μικρών πληγών στο πέος, το όσχεο, τους μηρούς, το στόμα, τους γλουτούς ή την πρωκτική περιοχή. Ξεκινά από σπυράκια που εξελίσσονται σε φυσαλίδες γεμάτες υγρό και τελικά εξελίσσονται σε επώδυνα έλκη που γίνονται σκληρά και σχηματίζουν κρούστα (κακάδι). Μετά από περίπου μία εβδομάδα επουλώνονται. Οι βλάβες στο εσωτερικό της ουρήθρας μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο κατά την ούρηση. Μερικές φορές η αρχική εστία έχει περισσότερες από μία καλλιέργειες. Μούδιασμα, φαγούρα και πόνος μαζί με κόκκινο σκασμένο δέρμα μπορεί να συνοδεύουν τις δερματικές αλλοιώσεις. Το σύνολο του κύκλου μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 εβδομάδες. Μερικοί άνδρες μπορεί να μην αναπτύξουν πληγές στο δέρμα.

herpes1

Επανενεργοποίηση και υποτροπή

Τυπικά, ένας άνθρωπος με έρπη έχει κατ’ επανάληψη κρούσματα πληγών του δέρματος. Τα ξεσπάσματα μπορεί να ακολουθήσουν μετά από έκθεση στο υπεριώδες φως, άγχος ή κόπωση. Μούδιασμα, πόνος ή δυσφορία στην πληγείσα περιοχή συχνά προηγούνται των βλαβών, κατά 12 έως 24 ώρες προειδοποιώντας ότι ο ιός έχει επανενεργοποιηθεί. Τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα συνήθως είναι λιγότερο σοβαρά από την αρχική μόλυνση. Η υποτροπή του HSV-2 μπορεί να συμβεί 3 ή 4 φορές το χρόνο και τυπικά μειώνεται μετά το πρώτο έτος. Η ανδρική υπογονιμότητα και ο αυξημένος κίνδυνος για τον ιό HIV έχουν συσχετιστεί με λοιμώξεις του έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Διάγνωση και θεραπεία

Αν υπάρχει υποψία για έρπη των γεννητικών οργάνων θα πρέπει να επιδιωχθεί συνάντηση με το γιατρό. Πολλά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης, μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στα γεννητικά όργανα. Μερικές φορές μόνο μια εργαστηριακή εξέταση μπορεί να διακρίνει αυτές τις λοιμώξεις. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων συνηθέστατα διαγιγνώσκεται με μια φυσική εξέταση, μια εξέταση αίματος και μια καλλιέργεια των ορατών πληγών. Αντι-ιικά φάρμακα είναι διαθέσιμα και μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, να συντομεύσουν τη διάρκεια του ξεσπάσματος, να μειώσουν την πιθανότητα να μεταδοθεί στον ερωτικό σύντροφο του πάσχοντος και να καταστείλουν τις υποτροπές. Η συζήτηση με το γιατρό θα δώσει, επίσης, την ευκαιρία να επιλεχθούν στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του συγκεκριμένου ιού στη ζωή του ανθρώπου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει