Τα εστιατόρια πριν από τη σύγχρονη εποχή

Στη σύγχρονη εποχή, είτε πρόκειται για ένα απλό σάντουιτς είτε για ένα σημαντικό δείπνο, είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν το σκέφτονται καν πριν μπουν μέσα σε ένα φαστ φουντάδικο ή σε ένα ακριβό εστιατόριο.

Σχεδόν σε κάθε γωνιά του δρόμου έχει ο καθένας την ευκαιρία να απολαύσει ένα γεύμα, χωρίς να χρειαστεί να ζεστάνει την κουζίνα του σπιτιού του και η διαδικασία αυτή είναι για όλους μας απόλυτα φυσιολογική και συνηθισμένη.

Ομως, δεν ήταν πάντα έτσι και οι πρόγονοί μας επιβίωσαν αρκετά καλά για χιλιετίες ολόκληρες πριν δημιουργηθεί το πρώτο εστιατόριο έστω και με την υποτυπώδη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Τα πρώτα «εστιατόρια», ωστόσο, της αρχαίας Ρώμης και της Κίνας είχαν πολύ μεγάλη διαφορά από τα εστιατόρια του σύγχρονου κόσμου.

Οταν οι Ρωμαίοι δεν είχαν διάθεση να… μαγειρέψουν μπορούσαν να σταματήσουν στα τοπικά «θερμοπώλεια», έναν πρόδρομο των σημερινών φαστφουντάδικων. Η λέξη έχει ελληνική ρίζα και σημαίνει «εκεί που πουλάνε ζεστό φαγητό». Στα θερμοπώλεια μπορούσε κανείς να βρει χωμένα βαθιά μέσα σε πέτρες ή σε μάρμαρο διάφορα μπολ με τυρί ψημένο με μέλι και βότανα, ή αλμυρά πιάτα φακές που συνοδεύονταν από ζεστό κρασί.

rest
Τα θερμοπώλεια ήταν πάγκοι με τρύπες μέσα στις οποίες διατηρούνταν ζεστά τα μπολ με το φαγητό

Στα ερείπια της Πομπηίας έχουν διατηρηθεί πολλά παραδείγματα «θερμοπώλειων» που οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα τιμούσε συχνά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η αλήθεια είναι, μάλιστα, πως η πλειοψηφία των σπιτιών της πόλης δεν διέθετε εξοπλισμό για μαγείρεμα.

Ετσι, οι περισσότεροι εξυπηρετούνταν στα θερμοπώλεια, όπου όμως υπήρχε το μειονέκτημα πως μπορούσαν να συγκεντρωθούν πολλά διαφορετικά είδη ανθρώπων, με αποτέλεσμα να είναι πολύ συχνές οι σκηνές, οι καβγάδες, ακόμα και τα εγκλήματα.

Ο Κλαύδιος κάποτε είχε απαιτήσει το κλείσιμό τους, ενώ και ο Καλιγούλας είχε σκοτώσει κάποιον «εστιάτορα» που τόλμησε να πουλήσει τρόφιμα στο θερμοπώλεια στη διάρκεια της περιόδου πένθους για το θάνατο της αδερφής του αυτοκράτορα.

Ο πλησιέστερος πρόγονος του σημερινού εστιατορίου, προέρχεται από την πόλη Hangzhou της ανατολικής Κίνας. Το 1123 η Hangzhou ήταν η έδρα της Νότιας Δυναστείας Σονγκ και γρήγορα έγινε τόπος κατοικίας για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη την ίδια εποχή πόλεις όπως το Λονδίνο και το Παρίσι είχαν πληθυσμό μόλις λίγες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

hangzhou
Η μεγάλη εμπορική άνθηση της κινεζικής πόλης Hangzhou έφερε πολλούς επισκέπτες και δημιούργησε την ανάγκη κατασκευής εστιατορίων κατά μήκος των καναλιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Την πόλη επισκέφθηκε και ο Μάρκο Πόλο που εξήρε τις λιχουδιές της.

Η ανθηρή οικονομία της Hangzhou την έκανε κέντρο εμπορίου, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει πολύ κόσμο και αυτό δημιούργησε και την ανάγκη σίτισης. Μαγειρεία χτίστηκαν κατά μήκος της αυτοκρατορικής οδού της πόλης, αλλά και κατά μήκος των καναλιών, με μάγειρες, ταβέρνες και καταστηματάρχες να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, με καλλιτέχνες να δίνουν παραστάσεις στους δρόμους, πωλητές να προφέρουν ρύζι και καφέ και μαγαζιά να ειδικεύονται στο ψητό χοιρινό, τη σούπα με noodles και διάφορα σνακ.

Σε αντίθεση με τα θερμοπώλεια όπου οι επισκέπτες έτρωγαν ό,τι πρόσφερε εκείνη την ημέρα το εστιατόριο, στην Hangzhou οι πελάτες έπαιρναν στα χέρια τους μενού για να επιλέξουν ποιο ήθελαν να είναι το γεύμα τους.

Οταν ο Μάρκο Πόλο επισκέφτηκε την Hangzhou ανέφερε ότι δοκίμασε λιχουδιές όπως πίτα μεταξοσκώληκα, φασόλια με πηγμένο γάλα και τυρί, σούπα και χοιρινό γεμιστό, καθώς και μπάλες ζύμης γεμισμένες με κρέας, ψάρι, λαχανικά ή γλυκά.

Οσον αφορά την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το πρώτο αμερικανικό εστιατόριο άνοιξε στη Βοστώνη το 1793 από τον Jean – Baptiste Julien, έναν αριστοκράτη σεφ της εποχής που προηγήθηκε της Γαλλικής Επανάστασης, ο οποίος ειδικευόταν σε σούπα χελώνας. Στην πραγματικότητα το διάσημο πιάτο του επικοινωνήθηκε από διάφορες τοπικές εφημερίδες που εκθείαζαν τη νοστιμιά του και τη νέα προσφορά από πράσινες χελώνες μεσαίου μεγέθους που προετοιμάζονταν με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Julien διαφήμιζε την υγιή φύση των πιάτων του, υποσχόμενος να θρέψει και να τονώσει τους οργανισμούς των πελατών του με διάφορα λικέρ, ζωμούς, σούπες και κρέατα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει