Το ΕΣΥ «υποφέρει» λόγω ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση

Η «μαύρη τρύπα» ύψους 762 εκ. ευρώ των κρατικών νοσοκομείων, υφίσταται λόγω της δυσπραγίας του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του υπουργείου Υγείας προς την Τρόικα που αφορά το πρώτο επτάμηνο του 2013.

Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» (19/10) που σημειώνει πως έχουν μειωθεί σημαντικά οι εισαγωγές ασθενών στα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία, συγκριτικά με το 2011, παρά το γεγονός ότι λόγω κρίσης οι Ελληνες δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν ούτε στον ιδιωτικό τομέα.

Με βάση τους αριθμούς, από τους 50.936 νοσηλευθέντες του 2011 οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία έπεσαν στους 43.226 το 2013 και ο λόγος σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πως οι πολίτες δεν έχουν ασφάλιση, δεν έχουν χρήματα (που πιστεύουν ότι θα τους χρειαστούν για «φακελάκι»), ενώ παράλληλα υπάρχουν ελλείψεις των ειδικών υλικών που απαιτούνται για χειρουργικές επεμβάσεις.

Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ότι και πάλι λόγω κρίσης πολλοί χρόνιοι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη ή υπέρταση αδυνατούν να τηρήσουν τη θεραπεία τους, ή δεν την ακολουθούν τόσο πιστά όσο στο παρελθόν, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του προσδόκιμου ζωής των Ελλήνων, μέχρι το 2025, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Στην έκθεση αναφέρεται τέλος ότι παρά τις όποιες υπερβάσεις προϋπολογισμών σε φάρμακα, υγειονομικό και ακτινολογικό υλικό, καθώς και σε προσθετικά όργανα η πορεία των δαπανών των νοσοκομείων εξελίσσεται όπως το επιτάσσουν οι δεσμεύσεις που έχει επιβάλλει το μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, ο στόχος των δαπανών που διαμορφώθηκε στα 1,864 δις ευρώ από 1,95 δις που ήταν αρχικά (και 650 εκ. ευρώ για φαρμακευτικές δαπάνες), έχει επιτευχθεί και οι παραπάνω υπερβάσεις θεωρείται ότι είναι εντός ορίων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει