Εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει το Αλτσχάιμερ

Ενα τεστ αίματος μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια έως και 90% την εμφάνισή της νόσου του Αλτσχάιμερ, με τους ερευνητές να αναφέρουν πως τα ευρήματά τους αποτελούν «ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός».

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, έδειξε πως τα επίπεδα δοκιμών των 10 λιπών στο αίμα θα μπορούσε να προβλέψει τον κίνδυνο της νόσου για τα επόμενα τρία χρόνια.  Ετσι το μόνο που μένει τώρα είναι να δοκιμαστεί η μελέτη τους σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια (μία μορφή της οποίας είναι το Αλτσχάιμερ) ανέρχεται σε 44 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Η ασθένεια προσβάλλει σιωπηλά τον εγκέφαλο για περισσότερο από μια δεκαετία, προτού προκύψουν τα οποιαδήποτε συμπτώματα. Οι γιατροί πιστεύουν πως οι δοκιμές φαρμάκων αποτυγχάνουν, επειδή όταν οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία είναι πια πολύ αργά για να κάνουν τα φάρμακα τη διαφορά.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ανακάλυψη ενός τεστ που προβλέπει τον κίνδυνο της άνοιας, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για το συγκεκριμένο πεδίο.

Στοιχεία του αίματος

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 525 άτομα, ηλικίας άνω των 70, ως μέρος μιας πενταετούς μελέτης. Πήραν 53 απ’ αυτούς που ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ ή ήπια γνωστική εξασθένηση και συνέκριναν το αίμα τους με 53 άλλων που είχαν παραμείνει πνευματικά οξυδερκείς.

Βρήκαν διαφορές στα επίπεδα 10 λιπιδίων ή λιπών, μεταξύ των δύο ομάδων. Και όταν εξέτασαν τα άλλα δείγματα αίματος, αυτοί οι 10 δείκτες της νόσου του Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προβλέψουν ποιοι ήταν πιθανό να έχουν πνευματική εξασθένηση τα προσεχή έτη.

«Υπάρχει τεράστια ανάγκη να γίνει μια δοκιμή. Αλλά πρέπει να δούμε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων πριν αυτό το τεστ χρησιμοποιηθεί στην κλινική πρακτική», λέει ο Ηοward Federoff, καθηγητής νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τζορτζτάουν.

Η πλήρης ισχύς του τεστ δεν έχει διερευνηθεί ακόμα και μέχρι στιγμής οι ερευνητές γνωρίζουν πως μπορεί να προβλεφθεί μία διάγνωση της άνοιας τρία χρόνια νωρίτερα. Τώρα πρέπει να διερευνήσουν αν το τεστ μπορεί να πάει ακόμα πιο πίσω και να προβλέψει την άνοια ακόμα πιο νωρίς.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκαλεί την αλλαγή των λιπών στο αίμα, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα υπόλειμμα από τις πρώιμες αλλαγές στον εγκέφαλο. Ενα επιτυχημένο τεστ για Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να μετατρέψει την ιατρική έρευνα σε ό,τι αφορά τα φάρμακα και γενικότερα τη θεραπεία της νόσου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει