«Εξυπνο» σουτιέν που μετράει τη διάθεση σχεδίασε η Microsoft

Ενα σουτιέν με αφαιρούμενους αισθητήρες που παρακολουθούν την δραστηριότητα της καρδιάς και του δέρματος και παρέχει ενδείξεις των επιπέδων της διάθεσης της γυναίκας, σχεδίασαν οι ερευνητές της Microsoft.

Στόχος τους ήταν να μάθουν αν η τεχνολογία που «φοριέται» μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη άγχους που σχετίζεται με το υπερβολικό φαγητό.

Τα δεδομένα της διάθεσης της γυναίκας που φοράει το συγκεκριμένο σουτιέν παρέχονται μέσω μιας εφαρμογής smartphone με σκοπό να τονίσουν πότε είναι πιθανό να δημιουργηθεί διάθεση για «συναισθηματικό φαγητό», η διάθεση δηλαδή που έχει κάποιος να το ρίξει στο φαγητό όταν δεν είναι καλά συναισθηματικά.

Ενα τμήμα της ερευνητικής ομάδας της Μicrosoft, που είναι υπεύθυνο για την οπτικοποίηση και την αλληλεπίδραση, ενσωμάτωσε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και έναν αισθητήρα ηλεκτρο-δερματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης ένα γυροσκόπιο και ένα επιταχυνσιόμετρο στο σουτιέν.

Στη μελέτη τους οι ερευνητές αναφέρουν πως η χρησιμοποίηση του σουτιέν «είναι ιδανική γιατί επιτρέπει να συλλέξουμε ηλεκτροκαρδιογραφήματα κοντά στην καρδιά».

Οι προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα παρόμοιο κομμάτι εσωρούχων για τους άνδρες, δεν λειτούργησε το ίδιο καλά, κυρίως επειδή οι αισθητήρες βρίσκονται πολύ μακριά από την καρδιά.

Οι γυναίκες που δοκίμασαν την συγκεκριμένη τεχνολογία ανέφεραν τα συναισθήματά τους για περίπου έξι ώρες την ημέρα σε μια χρονική περίοδο τεσσάρων ημερών.

«Ηταν πολύ κουραστικό για τις συμμετέχουσες να φορούν αυτό το πρωτότυπο σύστημα ανίχνευσης, καθώς έπρεπε να το επαναφορτίζουν κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας και ανώτερη σχεδιάστρια της Microsoft, Asta Roseway.

Η «φορετή» (wearable) τεχνολογία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να παρακολουθούνται μια σειρά από καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία.

Τον περασμένο μήνα παρουσιάστηκε ένα σουτιέν που ήταν συνδεδεμένο στο twitter και έγραφε tweet κάθε φορά που έπρεπε να υπενθυμίσει και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να αυτο-εξετάσουν τους μαστούς τους.

Πέρυσι, εξάλλου, πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια επιχείρηση στις ΗΠΑ, η οποία εργαζόταν πάνω σε μια «φορετή» συσκευή που ανέλυε τη θερμότητα του μαστού, με σκοπό την ανίχνευση του καρκίνου.

Στο μεταξύ, στην Ινδία, μετά από μια σειρά βιασμούς που συνέβησαν εκεί, τρεις σπουδαστές της εφαρμοσμένης μηχανικής ανέπτυξαν ένα σουτιέν φορτωμένο με αισθητήρες και ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που ενεργοποιείται όταν κάποιος προσπαθεί να ψηλαφίσει τη γυναίκα που το φοράει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει