Φάρμακα για το έλκος συνδέονται με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Τα φάρμακα για τη θεραπεία του στομαχικού έλκους θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυνητικά επιβλαβή ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, σε όσους τα χρησιμοποιούν, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη.

Η μελέτη, στην οποία έλαβαν μέρος 200.000 άνθρωποι, παρουσιάστηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης και ανέλυσε τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στα φάρμακα και την ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12.

Oσοι πήραν δισκία γνωστά ως αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs) ή ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων ισταμίνης (H2RAs), παρουσίασαν περισσότερες πιθανότητες έλλειψης βιταμίνης Β12, που είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε άνοια και νευρολογικά προβλήματα.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν πως οι γιατροί θα πρέπει να εξακολουθούν να συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα, αλλά θα πρέπει να ζυγίζουν τις πιθανές βλάβες σε σχέση με τα οφέλη, σε ασθενείς που χρειάζονται τα συγκεκριμένα φάρμακα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, ιδιαίτερα για άτομα που παίρνουν αυτά τα φάρμακα για δύο ή και περισσότερα χρόνια.

Η σχέση δεν σημαίνει αναγκαστικά και απόδειξη

Οι ερευνητές του Kaiser Permanente, μιας κοινοπραξίας που διαχειρίζεται θέματα υγείας, διαπίστωσαν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 αυξήθηκε, όσο αυξανόταν η δόση και πως ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες και στις νεαρές ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, ο συνολικός κίνδυνος ήταν ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων και οι ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων ισταμίνης συνταγογραφούνται συνήθως σε ασθενείς με συμπτώματα έλκους του στομάχου, όπως η καούρα και η δυσπεψία.

Η δράση τους μειώνει την ποσότητα του οξέος στο στομάχι. Τα οξέα στο στομάχι, όμως, χρειάζονται για να απορροφήσουν τη βιταμίνη Β12 από τα τρόφιμα, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις ανεπάρκειας Β12 μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με την παροχή συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12.

Ο καθηγητής Mark Pritchard της Βρετανικής Εταιρίας Γαστρεντερολογίας είπε ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τα πορίσματα.

«Μόνο οι ασθενείς που έχουν λάβει αυτά τα φάρμακα για περισσότερα από δύο χρόνια ήταν σε κίνδυνο και μόνο μία μειοψηφία των ασθενών που έπαιρναν σε παρατεταμένες χρονικές περιόδους αναστολείς αντλίας πρωτονίων, παρουσίασαν ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12», τόνισε.

Εξήγησε δε πως οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα για το έλκος θα μπορούσαν, αν ανησυχούν, να ζητήσουν από το γιατρό τους μια απλή εξέταση αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, ενώ υπάρχει πάντα διαθέσιμη η επιλογή των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει