Φροντίδα νεογέννητου: 10 συμβουλές για αγχωμένους γονείς

Ενα νεογέννητο μπορεί να φέρει μεγάλο ενθουσιασμό στη ζωή σας, αλλά και άφθονο άγχος και κούραση. Είτε είστε για πρώτη φορά γονείς, είτε έχετε και άλλα παιδιά, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα αγχωθείτε για τη φροντίδα του.

Διαβάστε παρακάτω 10 πρακτικές συμβουλές για να κρατήσετε το στρες υπό έλεγχο:

1. Φροντίστε τον εαυτό σας

Αντισταθείτε στον πειρασμό να κάνετε την καφεΐνη φίλο σας ή ένα υποκατάστατο ύπνου.  Αντί γι’ αυτό, ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, πιείτε άφθονο νερό και παίρνετε καθαρό αέρα. Κοιμηθείτε όταν το μωρό σας κοιμάται και ακολουθήστε ένα νυχτερινό πρόγραμμα με το σύντροφό σας που θα σας επιτρέπει να ξεκουράζεστε εναλλάξ και να φροντίζετε το μωρό. Κάντε κάτι που απολαμβάνετε κάθε μέρα, είτε με το μωρό, είτε μόνοι σας.

Οι καλές συνήθειες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργεια που χρειάζεστε για τη φροντίδα του νεογέννητού σας.

2. Καθιέρωση κανόνων επίσκεψης

Οι φίλοι και τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορεί να θέλουν να έρθουν για να θαυμάσουν το νεογέννητό σας. Ενημερώστε τους ποιες μέρες και ώρες μπορούν να έρχονται.

Επιμείνετε οι επισκέπτες σας να πλένουν τα χέρια τους προτού κρατήσουν το μωρό, και ζητήστε από όποιον είναι άρρωστος να μην σας επισκεφθεί.

Αφήστε τους επισκέπτες σας να φροντίσουν το μωρό, ώστε να έχετε εσείς μια αναγκαία ξεκούραση.

3. Πηγαίνετε με το ρεύμα

Αφήστε αρκετό χρόνο κάθε ημέρα για το θηλασμό, τον μεσημεριανό ύπνο και τα ξεσπάσματα κλάματος. Κρατήστε τις προγραμματισμένες δραστηριότητές σας στο ελάχιστο. Οταν θα πρέπει βγείτε έξω, δώστε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο για να κάνετε τα ψώνια σας και να αλλάξετε ακόμα και την πάνα (όταν παραστεί ανάγκη).

4. Να περιμένετε εναλλαγές συναισθημάτων

Μπορεί τη μια να λατρεύετε το μωρό σας και να θαυμάζετε τα μικροσκοπικά δάχτυλα των χεριών του, και από την άλλη να θρηνείτε την απώλεια της ανεξαρτησίας σας. Το πιο πιθανό είναι εσείς και ο σύντροφός σας να είστε κουρασμένοι και ανήσυχοι. Για να μείνετε συνδεδεμένοι, μιλήστε για ό, τι σας ενοχλεί, ένα κοινό γέλιο μπορεί να βοηθήσει να ελαφρύνει το κλίμα.

5. Χαμηλώστε τα στάνταρντ σας

Κρύψτε τη σκούπα και ασχοληθείτε χαλαρά με τις δουλειές του σπιτιού. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν κάτι δεν είναι στην εντέλεια. Εξάλλου, είναι μια προσωρινή κατάσταση και σε λίγο καιρό θα ξαναβρείτε το ρυθμό σας.

6. Βγείτε έξω από το σπίτι

Αν πρόκειται να τρελαθείτε με ένα ιδιότροπο νεογέννητο, πάρτε το μωρό σας έξω για έναν περίπατο. Εάν μπορείτε, αφήστε το με κάποιον που εμπιστεύεστε για να πάτε μόνοι σας μια βόλτα.

7. Αποδεχτείτε μια χείρα βοηθείας

Οταν φίλοι και αγαπημένα πρόσωπα προσφέρουν βοήθεια, να την αποδέχεστε. Προτείνετε να σας κρατήσουν το μωρό, να σας διπλώσουν τα φρεσκοπλυμένα ρούχα ή άλλες δουλειές του σπιτιού, ό,τι σας βοηθάει περισσότερο.

8. Να φροντίζετε τις άλλες σχέσεις σας

Το νεογέννητό σας χρειάζεται την αγάπη και την προσοχή σας, αλλά δεν θα εγκαταλείψετε όλες τις άλλες σχέσεις της ζωής σας. Αν έχετε άλλα παιδιά, φροντίστε να περνάτε χρόνο με το καθένα ξεχωριστά. Προγραμματίστε να έχετε ιδιαίτερο χρόνο με το σύντροφό σας. Συναντήστε έναν φίλο για μεσημεριανό γεύμα ή μια ταινία.

9. Κρατήστε την προοπτική σας

Οι μέρες του νεογέννητου δεν θα διαρκέσουν πολύ. Εκτιμήστε τις στιγμές που ζείτε ακόμα και μέσα στο χάος.

10. Μάθετε πότε να ζητήσετε επιπλέον βοήθεια

Η ανατροφή των παιδιών αποτελεί πρόκληση, ακόμα και σε μια καλή ημέρα. Αν είστε κατάθλιψη ή έχετε πρόβλημα προσαρμογής στη ζωή με ένα νεογέννητο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μαθαίνοντας να χειρίζεστε το νέο στρες στη ζωή σας μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε τον πλούτο που έχει να σας προσφέρει η ανατροφή των παιδιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει