Πώς να φροντίσετε τον γύψο του παιδιού σας

Είναι κάτι που όλοι απεύχονται, αλλά δυστυχώς πολλές φορές συμβαίνει. Τα παιδιά είναι ζωηρά, δεν έχουν συναίσθηση των ενεργειών τους και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την «κακιά στιγμή» μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα.

Εάν το παιδί σας σπάσει ένα κόκαλο, ένας γύψος  μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη και την προστασία του τραύματος, καθώς επουλώνεται. Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, ωστόσο, ένας γύψος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Επιπλέον, το παιδί είναι ένας πολύ απαιτητικός «ασθενής», κάνει δύσκολα υπομονή και η δυσκολία στην κίνηση που τού δημιουργεί ο γύψος το κάνει ευερέθιστο και δύστροπο.

Κατανοήστε τα βασικά της φροντίδας του γύψου και πώς αυτός μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση του παιδιού σας.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι γύψου

Οι γύψοι γίνονται επί παραγγελία για να ταιριάζουν στα τραυματισμένα άκρα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι γύψων:

Γύψοι με fiberglass. To fiberglass είναι ένα είδος πλαστικού που μπορεί να διαμορφωθεί. Oι γύψοι με fiberglass είναι συνήθως ελαφρύτεροι και πιο ανθεκτικοί από ό,τι τα παραδοσιακά γύψινα εκμαγεία. Ο αέρας κυκλοφορεί πιο ελεύθερα μέσα σε ένα fiberglass. Επίσης, οι ακτίνες Χ διαπερνούν το fiberglass καλύτερα από ό,τι τα γύψινα εκμαγεία. Αυτό είναι χρήσιμο εάν ο γιατρός του παιδιού σας θέλει να χρησιμοποιήσει μια ακτινογραφία για να εξετάσει τα οστά του παιδιού σας, ενώ αυτό φοράει ακόμα τον γύψο. Τα fiberglass είναι διαθέσιμα σε διάφορα χρώματα.

Γύψινα εκμαγεία. Tα εκμαγεία γύψου είναι πιο εύκολο να καλουπωθούν σε ορισμένες χρήσεις από ό,τι είναι το fiberglass. Επίσης, τα γύψινα εκμαγεία είναι συνήθως λιγότερο ακριβά από τα εκμαγεία fiberglass.

Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί το πρήξιμο;

Το οίδημα μπορεί να κάνει το παιδί σας να αισθανθεί σφιχτά και άβολα. Για να μειωθεί το πρήξιμο:

Ανυψώστε την πληγείσα περιοχή. Για τις πρώτες 24 έως 72 ώρες μετά την εφαρμογή του γύψου, χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να σηκώσετε το γύψο πάνω από το επίπεδο της καρδιάς του παιδιού σας. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να κρατήσετε τον γύψο ψηλά ακόμα και όταν το παιδί σας κοιμάται.

Κρατήστε το σε κίνηση. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κινεί συχνά τα δάχτυλα των χεριών ή τα δάχτυλα των ποδιών του τραυματισμένου μέλους του.

Βάλτε πάγο. Για τις πρώτες 48 έως 72 ώρες μετά την τοποθέτηση του γύψου, χαλαρά τυλίξτε ένα πακέτο πάγου που να καλύπτεται με μια λεπτή πετσέτα γύρω από το γύψο του παιδιού σας. Βάλτε πάγο στον γύψο -όχι στο δέρμα- για 20 λεπτά κάθε δύο ώρες. Εάν το παιδί σας κοιμάται, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το ξυπνήσετε για να βάλετε τον πάγο.

Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου θέλει να ξύσει  κάτω από τον γύψο;

Ενας γύψος μπορεί να προκαλέσει φαγούρα. Για την ανακούφιση από τη φαγούρα στο δέρμα:

* Πάρτε ένα πιστολάκι για τα μαλλιά, ορίστε το να βγάζει δροσερό αέρα και στοχεύσετε κάτω από τον γύψο

* Βάλτε ένα πακέτο πάγου που να καλύπτεται από μια λεπτή πετσέτα στην επίμαχη περιοχή

* Ρωτήστε το γιατρό του παιδιού σας για να του δώσετε ένα μη συνταγογραφούμενο αντιισταμινικό

* Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να βάλει αντικείμενα, όπως μια κρεμάστρα, μέσα στον γύψο για ξύσει το δέρμα του. Αυτό θα μπορούσε να τραυματίσει το δέρμα του παιδιού σας και να προκαλέσει λοίμωξη.

Υπάρχει πρόβλημα αν βραχεί ο γύψος;

Εξαρτάται από τον τύπο του γύψου. Για παράδειγμα:

Τα γύψινα εκμαγεία υποτίθεται ότι πρέπει να μένουν στεγνά. Εάν το παιδί σας έχει ένα γύψινο εκμαγείο  πάνω από πανί, κάντε ό,τι μπορείτε για να κρατήσετε το γύψο ξηρό. Κατά τη διάρκεια του καθημερινού λουσίματος, σκεφτείτε να καλύψετε τον γύψο του παιδιού σας σε μια πλαστική σακούλα, ή χρησιμοποιήστε έναν άλλο τύπο αδιάβροχου προστατευτικού.

Οι γύψοι με fiberglass μπορούν συνήθως να βραχούν. Εάν το παιδί σας έχει έναν γύψο με fiberglass που είναι επενδεδυμένος με αδιάβροχη επένδυση, δεν υπάρχει πρόβλημα να τον βρέξετε, από τη στιγμή που έχετε πάρει και την έγκριση του γιατρού. Εάν το παιδί σας κολυμπά με τον γύψο, ξεπλύνετε καλά το εσωτερικό του με καθαρό νερό μετά. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να αφήσετε τον γύψο να στεγνώσει με τον αέρα. Να θυμάστε, όμως, ότι ακόμη και ένας γύψος με fiberglass μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του παιδιού σας, όταν είναι βρεγμένος. Οπως και με τον απλό γύψο, σκεφτείτε να καλύψετε τον γύψο με fiberglass σε ένα πλαστικό ή χρησιμοποιήστε ένα αδιάβροχο προστατευτικό κάλυμμα.

Για να στεγνώσετε κάθε είδους γύψο, χρησιμοποιήστε ένα πιστολάκι για τα μαλλιά με δροσερό αέρα. Μην χρησιμοποιείτε ζεστό ή καυτό αέρα, που θα μπορούσε να κάψει το δέρμα του παιδιού σας. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε έναν σωλήνα της ηλεκτρικής σκούπας για να τραβήξετε τον αέρα μέσα από τον γύψο και να επιταχυνθεί η διαδικασία ξήρανσης.

Πώς μπορώ να κρατήσω τον γύψο του παιδιού μου σε καλή κατάσταση

Εσείς και το παιδί σας μπορείτε να πάρετε μέτρα για να κρατήσετε τον γύψο σε καλή κατάσταση. Για παράδειγμα:

* Φροντίστε να είναι καθαρός. Κρατήστε τις ακαθαρσίες και την άμμο μακριά από το εσωτερικό του γύψου του παιδιού σας. Καλύψτε τον γύψο του παιδιού σας, ενώ αυτό τρώει.

* Μην χρησιμοποιείτε λοσιόν. Αποφύγετε την χρήση πούδρας, λοσιόν ή αποσμητικού πάνω ή κοντά στον γύψο.

* Αφήστε τις όποιες προσαρμογές στον γιατρό του παιδιού σας. Μην κάνετε οι ίδιοι προσαρμογές του γύψου. Μην τον κόβετε, ούτε να σπάτε τις άκρες του, αν δεν ρωτήσετε πρώτα τον γιατρό.

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρω για τον γύψο του παιδιού μου

Επικοινωνήστε με το γιατρό του παιδιού σας αμέσως εάν:

* Το δέρμα του παιδιού σας ερεθιστεί γύρω από τον γύψο

* Το παιδί σας αισθάνεται αυξανόμενο πόνο και σφίξιμο στο τραυματισμένο μέλος

* Το παιδί σας νιώθει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο τραυματισμένο χέρι ή το πόδι

* Το παιδί σας αισθάνεται κάψιμο ή τσούξιμο κάτω από τον γύψο

* Το παιδί σας αναπτύσσει υπερβολικό πρήξιμο κάτω από τον γύψο

* Το παιδί σας δεν μπορεί να κινήσει τα δάχτυλα του τραυματισμένου μέλους του, ή αυτά γίνονται μπλε ή παγώνουν

* Ο γύψος εμφανίζει μια ρωγμή, μαλακά σημεία, μια αποκρουστική μυρωδιά ή γίνεται μούσκεμα και δεν στεγνώνει μετά τη χρήση του στεγνωτήρα μαλλιών ή του σωλήνα της ηλεκτρικής σκούπας

* Ο γύψος γίνει πολύ σφιχτός ή χαλαρός

Η φροντίδα του γύψου ενός παιδιού δεν είναι πάντα κάτι το εύκολο. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι η φροντίδα του γύψου θα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της δυσφορίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης και ότι ο γύψος θα είναι έτοιμος να βγει, προτού το καταλάβει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει