Φυσικές θεραπείες για την δυσκοιλιότητα των νηπίων

Ενα νήπιο θεωρείται δυσκοίλιο αν βιώνει πόνο κάθε φορά που πηγαίνει στην τουαλέτα, έχει σκληρά κόπρανα ή δυσκολεύεται να αφοδεύσει, ή πηγαίνει στην τουαλέτα λιγότερες από τρεις φορές την εβδομάδα.

Η δυσκοιλιότητα στα νήπια είναι απολύτως φυσιολογική και μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή. Αν, όμως διαρκεί για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, τότε λέγεται χρόνια δυσκοιλιότητα και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα τα νήπια και τα μικρά παιδιά προκαλείται από κάτι που έφαγαν και στη συνέχεια αγνόησαν την ανάγκη του σώματός τους να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να συνοδεύεται από:

* Πόνο στο στομάχι

* Φούσκωμα

* Ναυτία

* Απώλεια της όρεξης

* Γενική αδιαθεσία

* Κλάμα ή ουρλιαχτό κατά τη διάρκεια της κινητικότητας του εντέρου

* Αποφυγή της τουαλέτας (σφίξιμο των γλουτών, σταύρωμα των ποδιών, κοκκίνισμα, εφίδρωση ή κλάμα)

* Επιχρίσματα ή κομμάτια από υγρά κόπρανα στην πάνα ή στα εσώρουχα (λέρωμα)

Συχνές αιτίες της δυσκοιλιότητας σε μικρά παιδιά

Οι πιο συχνές αιτίες δυσκοιλιότητας στα νήπια περιλαμβάνουν:

Μια φυσική τάση. Μερικά παιδιά επεξεργάζονται τις τροφές πιο αργά από άλλα.

Διατροφή. Πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά, χωρίς αρκετές φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, λίγα υγρά, μετάβαση από το μητρικό γάλα στο αγελαδινό, ή εισαγωγή στο διαιτολόγιό του νέων τροφών.

Κράτημα των κοπράνων. Μερικά παιδιά συχνά δεν θέλουν να σταματήσουν αυτό που κάνουν για να πάνε στην τουαλέτα ή απλά αντιστέκονται στην διαδικασία της τουαλέτας.

Ο φόβος του πόνου. Επώδυνες κενώσεις του εντέρου στο παρελθόν μπορεί να αποθαρρύνουν τα μικρά παιδιά να το κάνουν ξανά.

Αλλαγή στο πρόγραμμα. Διακοπές ή άλλες αλλαγές στο πρόγραμμά του μπορεί να διαταράξουν το ρυθμό του σώματος του παιδιού και να είναι απρόθυμο να πάει στην τουαλέτα.

Ανεπαρκής άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά την κίνηση των τροφών μέσω της διαδικασίας της πέψης

Ασθένεια

Ορισμένα φάρμακα ή συμπληρώματα

Ανατομικές ανωμαλίες ή διαταραχές του νευρικού συστήματος

Απλές θεραπείες της δυσκοιλιότητας

Προφανώς τα καθαρτικά και τα μαλακτικά κοπράνων που προσφέρονται σε ενήλικες είναι πολύ ισχυρά για τα μικρά παιδιά.

Τι θα πρέπει, λοιπόν, να κάνει μια μαμά;

Πρώτον, να αυξήσει την πρόσληψη του παιδιού σε υγρά, ιδίως νερό και φυτικές ίνες με τη μορφή φρούτων και λαχανικών, εκτός από τις μπανάνες. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν τα δαμάσκηνα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τις φράουλες, το μπρόκολο, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα ολικής αλέσεως ψωμιά και δημητριακά.

Αντίθετα, θα πρέπει να μειώσει την πρόσληψη του αγελαδινού γάλακτος, του παγωτού, των τυριών, του άσπρου ρυζιού, της σάλτσας μήλου και των μαγειρεμένων καρότων.

Δεύτερον, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι το παιδί έχει μια φυσιολογική σωματική δραστηριότητα, ασκείται δηλαδή για τουλάχιστον 30 λεπτά με 1 ώρα σε καθημερινή βάση.

Τρίτον, θα πρέπει να βάζει το παιδί να κάθεται στο γιο-γιο (χωρίς να είναι αναγκαστικά ώρα για την τουαλέτα του) μια συνήθεια που πρέπει να ακολουθεί για 3-5 λεπτά μετά τα γεύματα. Ενα υποπόδιο μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αισθανθεί πιο ασφαλές αν δεν κάθεται στο γιο-γιο αλλά στην κανονική τουαλέτα και έχει το φόβο της πτώσης.

Ο παιδίατρος μπορεί να δώσει στο παιδί ένα μαλακτικό κοπράνων για να προχωρήσουν τα πράγματα και να βοηθηθούν τα έντερά του να λειτουργήσουν κανονικά ειδικά αν το παιδί έχει μόλις βγει από μια σχετικά μακρά περίοδο δυσκοιλιότητας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει