Η φυσιολογική σεξουαλική συμπεριφορά στην παιδική ηλικία

Τα παιδιά αναπτύσσουν σεξουαλική ευαισθητοποίηση σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, αλλά οι γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν ορισμένους τύπους συμπεριφοράς για να ξέρουν πώς αναπτύσσεται το παιδί τους.

Ενώ η σεξουαλική περιέργεια και η φυσική εξερεύνηση του εαυτού τους είναι φυσιολογικά στάδια της ανάπτυξης της παιδικής ηλικίας, οι γονείς πρέπει να ανησυχούν όταν οι σεξουαλικές συμπεριφορές δεν είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού.

Το πώς θα χειριστείτε αυτές τις συνθήκες μπορεί να επηρεάσει την υγιή σεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού σας.

Σεξουαλική ανάπτυξη

Η σεξουαλική ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα πράγματα από τις φυσικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα ενός παιδιού καθώς μεγαλώνει, αρχίζει στην βρεφική ηλικία και συνεχίζεται σε όλη την διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Η συμπεριφορά αυτή ξεκινά από τη φυσική περιέργεια που είναι ένα κρίσιμο μέρος αυτής της ανάπτυξης, καθώς ένα παιδί μαθαίνει και αποκτά τη σεξουαλική γνώση. Όπως και άλλα αναπτυξιακά ορόσημα, έτσι κι αυτό εξελίσσεται στην παιδική ηλικία. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που τα παιδιά θα ξεκινήσουν το σχολείο, θα αντιληφθούν ότι τα αγόρια και τα κορίτσια είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Τότε θα αρχίσουν να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις και να μαθαίνουν ποιοι είναι οι κανόνες που θα καθοδηγούν τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.

Τα νήπια

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2009 στο «US News and World Report» από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η περιέργεια για το σώμα το δικό τους αλλά και των άλλων, η έκθεσή τους στους άλλους, αλλά και ο αυνανισμός (με την έννοια ότι αγγίζουν και παίζουν ασυναίσθητα με τα γεννητικά τους όργανα) είναι μια φυσιολογική σεξουαλική συμπεριφορά για τα νήπια και τα παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών. Για τα περισσότερα παιδιά αυτές οι συμπεριφορές δεν συμβαίνουν συχνά και συνήθως έχουν μικρή διάρκεια. Σύμφωνα με κλινικές εκθέσεις, αυτού του είδους η συμπεριφορά συνήθως αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 5 ετών. Στο μεταξύ, αν πιάσετε το παιδί να αγγίζει τον εαυτό του, θα πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι και θα πρέπει να του πείτε ότι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το κάνει δημόσια, αλλά μόνο ιδιωτικά, αν δηλαδή είναι μόνο του.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά του παιδιού

Οι παράγοντες που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη σεξουαλική συμπεριφορά ενός παιδιού περιλαμβάνουν την οικογενειακή δυσλειτουργία, την έλλειψη γονικής επιτήρησης και την διαβίωση σε ένα σπίτι όπου υπάρχει μικρή έως ελάχιστη προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η στάση της οικογένειας απέναντι στη σεξουαλικότητα, η ενδοοικογενειακή βία μεταξύ των ενηλίκων και η έλλειψη συναισθηματικής στήριξης, μπορεί να επηρεάσουν τις σεξουαλικές συμπεριφορές των παιδιών. Τα παιδιά που προέρχονται από σπίτια όπου υπάρχει κακοποίηση ή παραμέληση, έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους συνομηλίκους τους να δείξουν ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

Προβληματική σεξουαλική συμπεριφορά

Τα παιδιά που είναι σωματικά ή σεξουαλικά κακοποιημένα συχνά επιδεικνύουν σεξουαλικές συμπεριφορές που δεν είναι φυσιολογικές για την ηλικία τους. Ο γονέας θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί αν το παιδί συμμετέχει σε συχνές σεξουαλικές συμπεριφορές, αν δείχνει σωματικά σημάδια επιθετικής σεξουαλικής συμπεριφοράς ή αν εξαναγκάσει ένα άλλο παιδί να κάνει κάτι που δεν θέλει να κάνει. Η αναπτυξιακά ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά για μεγαλύτερα παιδιά σχολικής ηλικίας περιλαμβάνει τον σεξουαλικό εκφοβισμό άλλων παιδιών ή τη συμμετοχή σε σεξουαλικές συμπεριφορές με ένα άλλο παιδί που είναι, είτε αρκετά μεγαλύτερο, είτε αρκετά μικρότερο. Το υπερβολικό ενδιαφέρον για την πορνογραφία, ειδικά αν το παιδί είναι μικρότερο από 12 ετών, μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι προβληματικής σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει