Aνακάλυψη για τη ροντιόλα δείχνει το δρόμο προς τη μακροζωία

H Rhodiola rosea, ένα φυτικό εκχύλισμα από ένα κίτρινο άνθος φυτών του βουνού χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για ανακούφιση από το άγχος. Τώρα βρέθηκε πως αυξάνει και τη διάρκεια ζωής της drosophila (μύγα των φρούτων) κατά 24%.

Σύμφωνα με μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Ιrvine της Καλιφόρνια η ροντιόλα ροζέα που είναι γνωστή και ως «χρυσή ρίζα» λειτουργεί με τρόπο τελείως άσχετο με διαιτητικούς περιορισμούς και επηρεάζει διαφορετικά μοριακά μονοπάτια. Αυτό είναι σημαντικό, σύμφωνα με την Mahtab Jafari, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φαρμακευτικής, γιατί οι διαιτητικοί περιορισμοί θεωρούνται η πιο ισχυρή μέθοδος για τη βελτίωση της ζωής στα πειραματόζωα και οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις ενώσεις που μπορούν να μιμηθούν τη δράση της.

«Βρήκαμε ότι η ροντιόλα στην πραγματικότητα αυξάνει τη διάρκεια ζωής ανεξάρτητα από διαιτητικούς περιορισμούς. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η ροντιόλα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και σε άτομα που είναι ήδη μακρόβια και υγιή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επίδραση της ρεσβερατρόλης που μπορεί να ενεργήσει μόνο σε άτομα παραταϊσμένα ή μη υγιή», λέει η Jafari.

Οι ερευνητές απέδειξαν την μελέτη τους θέτοντας τις μύγες των φρούτων κάτω από δίαιτα περιορισμένων θερμίδων. Εχει αποδειχθεί ότι οι μύγες των φρούτων ζουν περισσότερο όταν μειώνεται το ποσοστό της τροφής που καταναλώνουν. Η Jafari και ο Sam Scrhiner, συν-συγγραφέας της μελέτης, περίμεναν ότι η ροντιόλα που λειτουργεί πάνω σε πειραματόζωα που ζουν υπό διαιτητικό περιορισμό δεν θα λειτουργούσε πάνω στις συγκεκριμένες μύγες. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη και το εκχύλισμα λειτούργησε κανονικά. Δοκίμασαν παράλληλα αν η ροντιόλα λειτουργούσε σε μύγες στις οποίες τα μοριακά μονοπάτια των διαιτητικών περιορισμών είχαν απενεργοποιηθεί γενετικά και είδαν πως λειτουργούσε και εκεί.

Η ροντιόλα δεν βελτίωσε απλά την διάρκεια ζωής της μύγας κατά 24% και στα δύο φύλα και σε πολλαπλά στελέχη της μύγας, αλλά παράλληλα καθυστέρησε την απώλεια της φυσικής απόδοσης στις μύγες, όσο αυτές μεγάλωναν και ακόμα παρέτεινε τις ζωές των μεγαλύτερων μυγών. Οι ερευνητές δεν ισχυρίζονται βεβαίως πως ένα συμπλήρωμα ροντιόλα θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, αλλά η ανακάλυψή τους ενισχύει την επιστημονική κατανόηση του πώς τα συμπληρώματα που θεωρούνται ότι προάγουν τη μακροζωία, μπορούν πραγματικά να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Η ροντιόλα έχει ήδη δείξει τα πιθανά οφέλη της για την υγεία του ανθρώπου, όπως στη μείωση της κόπωσης, του άγχους και της κατάθλιψης, στην ενίσχυση της διάθεσης, της μνήμης και της αντοχής, αλλά και στην πρόληψη ασθενειών που προκαλεί το υψόμετρο.

Καλλιεργείται σε ψυχρά κλίματα σε μεγάλα υψόμετρα και το χορτάρι της έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες από Σκανδιναβούς και Ρώσους για τη μείωση του άγχους, ενώ πιστεύεται επίσης πως έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ερευνητική ομάδα της Jafari διερευνά επί του παρόντος τις  δυνατότητες του φυτού να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, να βελτιώσει την κατάσταση ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και να βοηθήσει τα βλαστικά κύτταρα να αναπτυχθούν.

Η ροντιόλα είναι άμεσα διαθέσιμη στο διαδίκτυο και στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Ωστόσο η Jafari, αναλύοντας διάφορα εμπορικά προϊόντα βρήκε να μην περιέχουν επαρκείς ποσότητες από τις φημισμένες δραστικές ενώσεις ροζαβίνη και σαλιδροσίδη, που χαρακτηρίζουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει