Η Γαλλία προειδοποιεί για απειλή λύσσας

Οι γαλλικές αρχές προειδοποιούν για νέα απειλή λύσσας στη χώρα μετά από το θάνατο μιας γάτας από την συγκεκριμένη ασθένεια κι ενώ εθεωρείτο πως τα κρούσματα λύσσας έχουν εξαλειφθεί από τη χώρα.

Το μόλις δύο μηνών μαύρο και παρδαλόχρωμο γατάκι βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή Αrgenteuil, κοντά στο Παρίσι και πέθανε τρεις μέρες αργότερα.

Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας έχει ξεκινήσει έρευνες και εμβολιασμούς σε πέντε άτομα για προληπτικούς λόγους.

Η Γαλλία εθεωρείτο απαλλαγμένη από τη λύσσα από το 2001, αλλά ένα σκυλί που εισήχθη από το Μαρόκο το 2008 μόλυνε και άλλα σκυλιά με την ασθένεα.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρούμε όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τον ιδιοκτήτη ή άλλα ζώα που έχουν έρθει σε επαφή με το γατάκι, τη μητέρα του ή τα αδέλφια του», αναφέρει το υπουργείο σε δήλωσή του.

Εχει, μάλιστα, ήδη δημιουργηθεί μια γραμμή βοηθείας για όλους όσοι ανησυχούν για την ασθένεια.

Η Γαλλία χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά ελεύθερη ζώνη από τη λύσσα, για χερσαία θηλαστικά, εδώ και 12 χρόνια, μετά την εξάλειψη της λύσσας της αλεπούς. Ομως, το 2008 ένα νέο κρούσμα λύσσας οδήγησε στην αναστολή αυτού του καθεστώτος για δύο χρόνια.

Η επείγουσα έκκληση για αναζήτηση όλων όσοι έχουν έρθει σε επαφή με το μολυσμένο ζώο είναι πιθανό να τροφοδοτείται από τους φόβους για τυχόν επανάληψη της επιδημίας του 2008.

Ο ιός της λύσσας είναι παρών στα σάλια του μολυσμένου ζώου και συνήθως μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσίμπημα ή δάγκωμα. Τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν από δύο έως πέντε εβδομάδες να εμφανιστούν αλλά το θετικό είναι πως ο άνθρωπος αργεί να νοσήσει και γι’ αυτό υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα για να εμβολιαστεί αν αποδειχθεί ότι έχει δαγκωθεί από μολυσμένο ζώο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει