Γάτα μόνη στο σπίτι: Είναι ασφαλής;

Ολοι γνωρίζουμε πως οι γάτες είναι περισσότερο αυτάρκεις από τους σκύλους. Τους αρκεί να έχουν τροφή, ένα με δύο μπολ νερού και καθαρό κρεβάτι για να μπορέσουμε να ξεκλέψουμε ένα διήμερο εκτός πόλης.

Πριν, όμως, «αποδράσετε» σε μέρη άγνωστα και ονειρεμένα, έστω και αν δεν είναι τόσο μακρινά, καλό είναι να διαβάσετε παρακάτω.

Νομίζετε ότι είναι πραγματικά ασφαλές να μείνει μια γάτα μόνη στο σπίτι για μια-δυο μέρες;

Οποιος μοιράζεται το σπίτι του με γάτες γνωρίζει πόσο περίεργες είναι και πόσο μπορεί αυτή η περιέργειά τους να τις βάλει σε μπελάδες και κινδύνους, από τους οποίους ενδεχομένως να μην μπορούν να ξεφύγουν χωρίς βοήθεια.

Υπάρχουν απρόβλεπτες περιστάσεις, που μπορεί να καθυστερήσουν την επιστροφή σας. Μια καθυστέρηση πτήσεων αν έχετε ταξιδέψει αεροπορικώς, μια κακοκαιρία που εμποδίζει τον απόπλου πλοίων αν βρίσκεστε σε κάποιο νησί, ακόμα και η κυκλοφοριακή συμφόρηση αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο.

Οι γάτες είναι γνωστό ότι κοιμούνται πολλές ώρες και εν τη απουσία σας είναι βέβαιο ότι θα κοιμηθούν ακόμα περισσότερες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι αρκετές και οι ώρες που θα είναι ξύπνιες. Και μπορεί οι γάτες να είναι μοναχικά ζώα, αλλά είναι εξίσου βέβαιο, ότι αν λείπετε αρκετές ώρες ή μέρες από το σπίτι, θα αρχίσουν να σας αναζητούν.

Σ’ αυτή την αναζήτησή τους μπορεί να μπλέξουν σε μπελάδες. Είναι γνωστό ότι είναι αλτικές και παρόλο που έχουν τη φήμη ότι τα καταφέρνουν πολύ καλά με τα άλματα υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να πέσουν και να χτυπήσουν ή να συμπαρασύρουν μαζί τους πράγματα πέφτοντας. Μπορεί ακόμα να βρουν και να μασουλήσουν ηλεκτρικά καλώδια, γιατί το βρίσκουν διασκεδαστικό και εκτός του ότι έτσι κινδυνεύουν οι ίδιες να πάθουν ηλεκτροπληξία, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και πυρκαγιά στο σπίτι.

Οι γάτες είναι εξαιρετικά έμπειρες στο να ανοίγουν κουτιά και ντουλάπια, αλλά σ’ αυτή τους την προσπάθεια μπορεί να εγκλωβιστούν στη συνέχεια μέσα σ’ αυτά και να κινδυνέψουν με ασφυξία.

′Η μπορεί να βρουν μέσα σ’ αυτά πράγματα που είναι επικίνδυνα γι’ αυτές αν τα φάνε.

Το μπολ του νερού τους μπορεί να ανατραπεί και να μείνουν χωρίς να έχουν νερό. Η πτώση τάσης μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία σε ηλεκτρικές συσκευές θέτοντας τη γάτα σε κίνδυνο.

Επίσης, αν η γάτα αρρωστήσει ξαφνικά ή τραυματιστεί, δεν θα είναι κάποιος στο σπίτι να την τρέξει στο γιατρό.

Παράλληλα, οι γάτες πρέπει να τρώνε τόσο στερεά όσο και ξηρά τροφή. Αν λείψετε πάνω από μια μέρα και τους αφήσετε περισσότερη ξηρά τροφή, υπάρχει περίπτωση να τη φάνε μαζεμένη και να μην έχουν για τις επόμενες ημέρες. Μπορεί επίσης να στενοχωρηθούν που δεν σας βλέπουν, σε αντίθεση με τους μύθους που θέλουν τις γάτες να περνούν καλύτερα μόνες τους, να πάθουν κατάθλιψη και να μην φάνε καθόλου.

Οι γάτες που δεν τρώνε αρκετά ή σταματούν να τρώνε εντελώς επειδή είστε μακριά ή επειδή τελείωσε η τροφή τους, βασίζονται στα αποθέματα του λίπους τους για την ενέργεια, όταν έχουν ανεπαρκή πρωτεΐνη ή όταν τα αναλώσιμα πρωτεΐνης στο σώμα τους έχουν εξαντληθεί. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση για το ήπαρ που ονομάζεται ηπατική στεάτωση και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια. Ενα κανονικό πρόγραμμα διατροφής της γάτας σας θα αποτρέψει αυτή την πιθανότητα.

Βεβαίως, θα ισχυριστεί κανείς πως κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι εξαιρετικά ακραίες ή κάποιες άλλες θα μπορούσαν να συμβούν ακόμα και αν βρίσκεστε στην πόλη και απλά λείπετε από το σπίτι κάποιες ώρες, στην εργασία σας. Η διαφορά είναι πως πρόκειται μόλις για λίγες ώρες και όχι για μέρες και το πιο πιθανό είναι πως αν απουσιάζετε στη δουλειά σας, η γάτα σας θα το ρίξει απλά στον ύπνο μέχρι να επιστρέψετε.

Καλό είναι λοιπόν, για την ασφάλεια της γάτας (αλλά και του… σπιτιού σας που λόγω της σκανδαλιάς της κινδυνεύει περισσότερο απ’ ό,τι αν αφήνατε μόνο του ένα σκύλο), να μην την αφήσετε εντελώς μόνη αν σκοπεύετε να λείψετε για περισσότερο από μία ημέρα. Αφήστε το κλειδί σε ένα φίλο, γείτονα ή συγγενή που θα είναι σε θέση να κάνει μια βόλτα στο σπίτι σας και να τσεκάρει αν είναι όλα εντάξει. Διαφορετικά, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αφήσετε τη γάτα σας για τις μέρες που θα λείψετε σε μια από τις πανσιόν για κατοικίδια, όπου θα είναι ασφαλής μέχρι να επιστρέψετε (προετοιμαστείτε βέβαια για… μούτρα όταν θα επανασυνδεθείτε, γιατί η γάτα ειδικά δεν θα σας συγχωρήσει εύκολα το γεγονός ότι την «εγκαταλείψατε» σε άλλους).

Αν πάλι δεν μπορεί να γίνει τίποτα από τα παραπάνω φροντίστε η γάτα σας να έχει πρόσβαση μόνο σε ασφαλή δωμάτια όσο λείπετε, όπου δεν θα υπάρχουν καλώδια τριγύρω, ντουλάπια που ανοίγουν εύκολα ή επικίνδυνες ουσίες.

Πηγή: www.mpouzou.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει