Γενετικός παράγοντας προβλέπει την επιτυχία της επέμβασης μείωσης σωματικού βάρους

Πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και κάποιοι απ’ αυτούς υποβάλλονται σε γαστρική χειρουργική επέμβαση για να χάσουν τα επιπλέον κιλά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The American Journal of Human Genetics αποκαλύπτει ότι το ποσό της απώλειας βάρους μετά από αυτήν την χειρουργική επέμβαση μπορεί να προβλεφθεί εν μέρει από μια παραλλαγή της αλληλουχίας DNA που βρέθηκε στο χρωμόσωμα 15. Τα ευρήματα εξηγούν γιατί η επιτυχία της γαστρικής χειρουργικής επέμβασης ποικίλλει τόσο ευρέως και θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς στο εντοπισμό των ατόμων που θα επωφεληθούν τα μέγιστα από αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης.

«Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για σοβαρή παχυσαρκία, αλλά αυτές οι διαδικασίες είναι επεμβατικές και δεν έχουν όλοι οι ασθενείς το ίδιο όφελος», λέει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Lee Kaplan του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

«Αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε εκείνους τους ασθενείς που είναι πιθανό να χάσουν περισσότερο βάρος μετά από χειρουργική επέμβαση από εκείνους που θα χάσουν λιγότερα κιλά, θα μπορούσαμε να κατευθύνουμε τους ασθενείς στη θεραπεία που τούς ταιριάζει καλύτερα».

Τα άτομα που υποβάλλονται σε γαστρική χειρουργική επέμβαση χάνουν κατά μέσο όρο περίπου 35% -40% του αρχικού τους βάρους και κρατούν τα περισσότερο από αυτό το βάρος μακριά. Αλλά το ποσό της απώλειας βάρους ποικίλει μεταξύ των ασθενών και δεν είναι κατανοητό τι προκαλεί αυτή την μεγάλη διαφορά.

Για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων γενετικών παραγόντων που θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο, ο Kaplan και η ομάδα του εξέτασαν τα γονιδιώματα σε πάνω από 1.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε γαστρική χειρουργική επέμβαση. Βρήκαν ότι τα άτομα με δύο αντίγραφα μιας συγκεκριμένης παραλλαγής στο χρωμόσωμα 15 έχασαν κατά μέσο όρο περίπου 39% του σωματικού τους βάρους, ενώ αυτά χωρίς ένα αντίγραφο αυτής της παραλλαγής έχασαν λιγότερο από το 30% του σωματικού τους βάρους. Επιπλέον, η δραστηριότητα του γονιδίου που βρίσκεται πλησιέστερα προς αυτή την παραλλαγή προέβλεψε επίσης την απώλεια βάρους.

«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση κατά την οποία μια έρευνα σχετικά με γονιδίωμα εντόπισε γενετικούς παράγοντες πρόβλεψης της απώλειας βάρους μετά από γαστρική χειρουργική επέμβαση. Δεδομένου ότι τα γονίδια που προσδιορίζονται στην παρούσα έκθεση δεν ήταν προηγουμένως γνωστό ότι εμπλέκονται στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας, η ταυτοποίησή τους μπορεί να προτείνει νέες προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την παχυσαρκία, το διαβήτη, και σχετικές μεταβολικές διαταραχές», λέει ο Kaplan.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει