Καταναλώστε πρωτεΐνη για απώλεια βάρους και ζωτικότητα

Μήπως νοιώθετε συνέχεια κουρασμένοι; Δεν μπορείτε να χάσετε βάρος και πεινάτε συνεχώς; Δεν έχετε χρόνο για να προετοιμάσετε τα γεύματά σας σε εβδομαδιαία βάση, ούτε καν σε καθημερινή;

Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό υπό τις παραπάνω συνθήκες να πεινάτε συνεχώς, δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να ανεφοδιάζεται συνεχώς. Δεν μπορεί να αποδώσει αποτελεσματικά ούτε να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να έχει τακτική παροχή γευμάτων καλής ποιότητας όλη την ημέρα.

Είτε είστε γυναίκα είναι άνδρας, αν τρώτε λιγότερα από τρία κύρια γεύματα την ημέρα χωρίς ένα σνακ το πρωί κι ένα άλλο το απόγευμα, πρέπει να αισθάνεστε πεινασμένοι. Πιθανότατα το σώμα σας «φωνάζει» για θρεπτικές τροφές και μερικά από τα πρώτα σημάδια γι’ αυτό είναι η υπνηλία, η κούραση και η έλλειψη συγκέντρωσης.

Μήπως είστε άνθρωπος που τρέχει όλη την ημέρα στη δουλειά του και δεν σταματάτε για ένα κανονικό μεσημεριανό γεύμα; Μια μαμά που τρέχει συνεχώς πίσω από τα μικρά της και τρώει όποτε προλαβαίνει; Μήπως παρακάμπτετε το πρωινό και στη συνέχεια τρώτε μία σαλάτα για μεσημεριανό; Οποια από τις παραπάνω καταστάσεις κι αν είναι αυτή που σας περιγράφει και νοιώθετε κουρασμένοι και πεσμένοι, πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι για να βελτιώσετε ριζικά τα επίπεδα της ενέργειάς σας και την αίσθηση της ζωτικότητάς σας μέσα από μερικά απλά «κλειδιά» που αφορούν τα γεύματά σας. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι τόσο λίγοι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία που έχει η σωστή διατροφή για το σώμα τους.

Εάν τα γεύματά σας είναι τόσο ακατάστατα, είναι πιθανό εκτός των άλλων να είστε και υπέρβαροι. Παρά την έλλειψη τροφής, συνεχίζετε να ταλαιπωρείστε με κάποια ανεπιθύμητα κιλά από τα οποία δεν μπορείτε να απαλλαγείτε.

Υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό; Βεβαίως υπάρχει! Όσοι έχουν επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών στη διατροφή τους, μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την ανησυχητική τάση. Αυτό συμβαίνει επειδή σύμφωνα με τις έρευνες η πρωτεΐνη έχει πολλά διαιτητικά οφέλη που δίνουν ώθηση στην απώλεια βάρους και στην προσπάθειά διαχείρισής του.

Ενα από τα βασικά πλεονεκτήματα της πρωτεΐνης είναι ότι δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης στο σώμα που κάνει λιγότερο πιθανή την ανάγκη να θελήσετε να καταναλώσετε επιπλέον φαγητό. Πέραν του ότι σας χορταίνει, η πρωτεΐνη είναι μια έξυπνη προσθήκη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους ή σε πρόγραμμα διαχείρισης βάρους, λόγω της επίδρασης που έχει πάνω στη λαχτάρα για υδατάνθρακες.

Η διατροφική έρευνα έχει αποδείξει πως οι υδατάνθρακες ενεργοποιούν τον εγκέφαλο να επιθυμεί ακόμα περισσότερους υδατάνθρακες, γεγονός που οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο κατανάλωσης υδατανθράκων που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί. Η πρωτεΐνη μπορεί να εμποδίσει αυτή την ενεργοποίηση της επίδρασης που έχουν οι υδατάνθρακες στον εγκέφαλο. Αν τρώτε πρωτεΐνη μαζί με τους υδατάνθρακες θα μειώσετε την επιθυμία που προκαλείται από την κατανάλωση σκέτων υδατανθράκων.

Πού μπορείτε να βρείτε την πρωτεΐνη; Στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα προϊόντα κρέατος. Για παράδειγμα, το γάλα, η κρέμα γάλακτος, το τυρί, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το ψάρι, το βοδινό, το χοιρινό και το αρνί είναι όλα πρωτεΐνες. Επειδή κάποια απ’ αυτά είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει κυρίως λευκά κρέατα, όπως ψάρια, και λευκή σάρκα γαλοπούλας και κοτόπουλου (στήθος αντί για μπούτι).

Τα φυτικά προϊόντα συνήθως δεν είναι υψηλά σε πλήρεις πρωτεΐνες, με εξαίρεση τα φασόλια. Τα φασόλια είναι επίσης χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και θερμίδες και μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική επιλογή για τον έλεγχο της πείνας σας και για την παροχή ενέργειας που σας στηρίζει και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει