Για καλύτερο ύπνο διώξτε τα ηλεκτρονικά από το υπνοδωμάτιο

Οι άνθρωποι θέλουν να έχουν ηλεκτρονικές συσκευές στην κρεβατοκάμαρα. Τηλεοράσεις, βίντεο γκέιμς, smartphones, tablets, λάπτοπ βρίσκονται όλα εκεί και τα χρησιμοποιούν με ολέθριες συνέπειες για τον ύπνο τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από το Εθνικό Ιδρυμα Υπνου των ΗΠΑ περίπου το 95% των Αμερικανών χρησιμοποιεί μία ηλεκτρονική συσκευή τουλάχιστον μέσα στην τελευταία μία ώρα πριν πέσουν για ύπνο. Το 2013 το Ιδρυμα διαπίστωσε πως το 89% των ενηλίκων και το 75% των παιδιών έχουν τουλάχιστον μία ηλεκτρονική συσκευή στις κρεβατοκάμαρές τους με την τηλεόραση να είναι η πιο συνηθισμένη. MP3 players, tablets και smartphones ήταν επίσης δημοφιλή.

Αν, μάλιστα, χρησιμοποιούν το smartphone και ως ξυπνητήρι, οι πιθανότητες να πηγαίνουν για ύπνο… αγκαλιά με μια ηλεκτρονική συσκευή είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Ομως, όλα αυτά έχουν το τίμημά τους: H τεχνολογία μπορεί να παρεμβαίνει σε έναν καλό ύπνο με διάφορους τρόπους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως αυτές οι συσκευές εκπέμπουν θόρυβο και φως που μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου τους και να μεταβάλλoυν τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με τον ύπνο. Το φως από τις ηλεκτρονικές οθόνες μπορεί να ξεγελάσει το σώμα και να το κάνει να νομίζει ότι είναι ημέρα, με αποτέλεσμα να σταματήσει να παράγει μελατονίνη, την ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου.

Τα κείμενα που μπορεί να διαβάσει κανείς στο tablet, καθώς και τα παιχνίδια, μπορούν επίσης να κρατήσουν το μυαλό πολύ δραστήριο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τον οργανισμό να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο περιοδικό Behavioral Sleep Medicine βρήκε ότι ο υπολογιστής και το κινητό τηλέφωνο όταν χρησιμοποιούνται πριν από τον ύπνο, έχουν σχετιστεί με την αϋπνία.

Οσο το κινητό σας τηλέφωνο είναι ανοιχτό, εκπέμπει χαμηλά επίπεδα επικοινωνίας. Κι ενώ οι επιδράσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως (με πολλές μελέτες, πάντως, να υποστηρίζουν ότι βλάπτει), μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε πως οι άνθρωποι που εκτίθενται σε ακτινοβολία κινητών για τρεις ώρες πριν πάνε για ύπνο, είχαν περισσότερα προβλήματα να μπουν σε κατάσταση βαθύ ύπνου.

Το αποτέλεσμα είναι να κοιμάται κανείς όλο και λιγότερο και να εμφανίζει μεγάλη εγρήγορση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι η έρευνα δείχνει πως τα παιδιά με ηλεκτρονικές συσκευές στις κρεβατοκάμαρές τους κοιμούνται λιγότερο και έχουν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου απ’ ό,τι τα παιδιά που κοιμούνται χωρίς gadgets. Η ποιότητα του ύπνου «υποφέρει» δραματικά όταν οι τεχνολογικές συσκευές αφήνονται τακτικά μέσα στην κρεβατοκάμαρα. Και όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των gadgets τόσο χαμηλότερη είναι η ποιότητα του ύπνου. Οι ειδικοί ονομάζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο junk sleep για να δείξουν πως είναι το ίδιο επικίνδυνο με το junk food.

Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε;

Μια λύση είναι να απαγορευτεί η παρουσία των ηλεκτρονικών συσκευών στην κρεβατοκάμαρα. Μία ώρα πριν από τον ύπνο, θα πρέπει να αφαιρεθούν όλες από το δωμάτιο.

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο, ωστόσο μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι η τηλεόραση τούς βοηθά να κοιμηθούν. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν το χρονόμετρο της τηλεόρασης, που άλλωστε υπάρχει στις περισσότερες σύγχρονες TV που κλείνει αυτόματα την τηλεόραση μετά από ένα επιλεγμένο χρονικό διάστημα.

Εάν πάλι χρησιμοποιείτε το smartphone σας ως ξυπνητήρι, η λύση είναι να επιστρέψετε στην παλιά δοκιμασμένη συνταγή του ρολογιού που είναι και ξυπνητήρι, αλλά χωρίς ψηφιακά φώτα. Αυτό δεν θα δημιουργεί αναστάτωση στον ύπνο.

Και μπορεί να φαντάζει δελεαστικό να παρακολουθείτε το tablet σας ή το smartphone όσο είστε ξαπλωμένοι, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα να τα αφήσετε στο σαλόνι. Θα κοιμηθείτε πολύ καλύτερα και θα το συνειδητοποιήσετε το επόμενο πρωί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει