Γιατί δεν είναι όλα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ανθυγιεινά

Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) έχει χαρακτηριστεί ως «δηλητήριο», «εθιστική» και «σκουπίδι», αλλά ανεξαρτήτως περιγραφής, είναι σαφές ότι τα UPFs είναι ο τροφός επίφοβος του παρόντος. Αυτή η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, δεδομένου ότι η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με μια πληθώρα επιδράσεων στην υγεία, από την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2 έως την ανησυχία και την κατάθλιψη.
Η κυριαρχία τους έχει αλλάξει τα συστήματα τροφίμων τόσο γρήγορα που σχεδόν όλα αυτά που τρώμε σήμερα θα ήταν αναγνωρίσιμα ακόμα και στους πρόσφατους προγόνους μας. Σίγουρα δεν έχουμε προσαρμοστεί σε αυτά, εξελικτικά.
Όχι τυχαία, αποτελούν τον κύριο στόχο στρατηγικών για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων σχετιζόμενων με τη διατροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι η πανικός για τα UPFs χρειάζεται να παραδώσει τη θέση του σε μια πιο λεπτομερή συζήτηση. Είναι λάθος να βαφτίζουμε το αρωματισμένο γιαούρτι και το ψωμί ολικής αλέσεως με την ίδια ανησυχία που αποδίδουμε σε κέικ και γλυκά δημητριακά. Απλώς επειδή ένα τρόφιμο είναι υπερεπεξεργασμένο δεν σημαίνει ότι είναι ανθυγιεινό. Η προσέγγισή μας σε αυτά πρέπει να αντικατοπτρίζει όσα αναφέρει η επιστήμη μέχρι τώρα.
Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα UPFs, η κατανάλωση κορεσμένου λίπους, νατρίου και ζάχαρης αυξάνεται, ενώ λαμβάνουν λιγότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και ωφέλιμα μικροθρεπτικά συστατικά – το αντίθετο της υγιεινής διατροφής. Αλλά όσον αφορά την αύξηση του βάρους, η πρόσφατη έρευνα του Kevin διαπίστωσε ότι τα UPFs τείνουν να καταναλώνονται υπερβολικά όταν είναι ενεργειακά πυκνά (περισσότερες θερμίδες ανά μπουκιά) ή υπερβολικά νόστιμα (με ζευγάρια θρεπτικών συστατικών που δεν συνυπάρχουν φυσικά – όπως υψηλό αλάτι και λίπος, ή ζάχαρη και λίπος).
Από την άλλη πλευρά, όταν οι άνθρωποι τρώνε γεύματα με πολλά UPFs που δεν είναι ενεργειακά πυκνά και υπερβολικά νόστιμα, η έρευνα του Kevin αποκάλυψε ότι δεν αυξάνουν το βάρος τους. Μπορεί ακόμη και να χάσουν βάρος αν δεν έχουν την πρόθεση να το κάνουν σε τέτοιες δίαιτες.
Αυτά τα ευρήματα έχουν τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο για τις προσωπικές μας επιλογές, αλλά και για την πολιτική διατροφής και ρύθμισης. Αντί να στοχεύουμε όλα τα UPFs, θα πρέπει να εστιάσουμε σε εκείνα που δεν πληρούν τα διατροφικά πρότυπα υγιεινού φαγητού. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας πρόσφατα εκδώσει έναν ορισμό για το τι συνιστά «υγιεινό» φαγητό. Είναι παρόμοιος με το σύστημα διατροφικής προφίλ του Ηνωμένου Βασιλείου και λαμβάνει υπόψη συστατικά από κατηγορίες τροφίμων που οι άνθρωποι χρειάζεται να καταναλώνουν περισσότερο, όπως λαχανικά, φρούτα και ολικής αλέσεως, περιορίζοντας παράλληλα τη ζάχαρη, το νάτριο και το κορεσμένο λίπος. Στοχεύοντας τα UPFs που έχουν επίσης υψηλή πυκνότητα θερμίδων ή περιέχουν υπερβολικά νόστιμους συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών, μπορούμε να επικεντρωθούμε στα προϊόντα που φαίνεται να είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι στην προώθηση της παχυσαρκίας και άλλων παθήσεων σχετικών με τη διατροφή.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα συγκεκριμένα τρόφιμα, πρέπει να εφαρμόσουμε μια σειρά δημόσιων υγειονομικών πολιτικών παρόμοιων με αυτές που μείωσαν την κατανάλωση καπνού: περιορισμούς μάρκετινγκ, υποχρεωτική σήμανση και επιθετικούς φόρους. Χρειαζόμαστε επίσης πολιτικές που θα κάνουν το υγιεινό φαγητό πιο βολικό, οικονομικό και ευρέως διαθέσιμο, καθώς και κίνητρα για τις εταιρείες να καταστήσουν τα UPFs τους πιο υγιεινά – σκεφθείτε πίτσες με κρούστα ολικής αλέσεως συμπληρωμένες με λαχανικά.
Ορισμένα UPFs θεωρούνται ήδη υγιεινά σύμφωνα με τα πρότυπα του FDA (πάλι, σκεφθείτε ψωμί ολικής αλέσεως ή γιαούρτι). Κανένα από αυτά δεν θα ήταν το θέμα τέτοιων πολιτικών ή ρυθμίσεων. Πολλοί από εμάς εξαρτόμαστε επίσης από προϊόντα όπως σάλτσες ζυμαρικών UPF, χούμους, κατεψυγμένα δείπνα, κονσέρβες φασολιών, μπουγιόν και ψωμιά, τα οποία μπορεί να αποτελούν ένα εύκολο και οικονομικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε συγκεκριμένοι σχετικά με το ποια UPFs είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη.
Τα UPFs δεν πρόκειται να εξαφανιστούν σύντομα, και η ιστορία της επιστήμης τους εξακολουθεί να γράφεται. Έτσι, ας προχωρήσουμε πέρα από τον πανικό προς μια υγιή συνύπαρξη κατανοώντας πώς ορισμένα από αυτά προκαλούν βλάβη και δρώντας αναλόγως.