Γιατί δεν κάνει να δίνουμε μέλι στα μωρά

Το μέλι ήταν μία από τις πρώτες φυσικές γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν από τους ανθρώπους. Χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο ως τρόφιμο, αλλά και ως φάρμακο και τοπική αλοιφή.

Εχει χρησιμοποιηθεί επίσης και στη διατροφή των βρεφών ως φάρμακο. Ωστόσο, δεν είναι ασφαλές για τα μωρά κάτω του ενός έτους επειδή περιέχει σπόρους του μικροβίου της αλλαντίασης (clostridiumbotulism). Αν και η βρεφική αλλαντίαση είναι σπάνια, με λιγότερες από 100 περιπτώσεις να αναφέρονται κάθε έτος, μπορεί ωστόσο να αποβεί θανατηφόρα.

Η χρήση του μελιού

Το μέλι χρησιμοποιούνταν κάποτε ως πηγή υδατανθράκων στη βρεφική διατροφή, καθώς τα βρέφη τρέφονταν με μέλι και γάλα για να αποκτήσουν περισσότερο βάρος και να είναι λιγότερο ευαίσθητα στις ασθένειες, συγκριτικά με εκείνα που τρέφονταν κανονικά. Μερικοί γονείς δίνουν ωμό, ντόπιο μέλι στα παιδιά τους, επειδή πιστεύουν πως θα τα βοηθήσει να αποφύγουν τις αλλεργίες. Το μέλι έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά του βήχα. Ωστόσο, παρά τα οφέλη του για το παιδί, η Αμερικανική Ενωση Παιδιατρικής και τα Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν ότι δεν πρέπει να δίνεται μέλι σε βρέφη κάτω του ενός έτους.

Αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή ασθένεια που οδηγεί σε παράλυση και μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή. Προκαλείται από μια νευροτοξίνη που παράγεται από το Κλωστηρίδιο της Αλλαντίασης (ClostridiumBotulism). Η τροφική αλλαντίαση είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν αυτή την τοξίνη. Στα βρέφη τα σπόρια από το μέλι μπορεί να προκαλέσουν αλλαντίαση, επειδή το έντερό τους είναι ακόμα ανώριμο και επιτρέπει στα σπόρια να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν παράγοντας την τοξίνη. Το πεπτικό σύστημα των μεγαλύτερων παιδιών, όπως και των ενηλίκων είναι σε θέση να αποτρέψει την επιβίωση των σπόρων και την ανάπτυξή τους.

Οι κίνδυνοι αλλαντίασης από το μέλι

Μια έρευνα για το μέλι στις ΗΠΑ, διαπίστωσε πως το 10% των δειγμάτων περιείχαν σπόρια αλλαντίασης. Η απλή θέρμανση του μελιού δεν το καθιστά ασφαλές, αφού απαιτούνται τουλάχιστον έξι ώρες, σε θερμοκρασία βρασμού, προκειμένου να εξουδετερωθεί το κλωστηρίδιο. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η αλλαντίαση στα βρέφη είναι να αποφύγουν το μέλι μέχρι να συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ζωής τους. Το μέλι θεωρείται απόλυτα ασφαλές για παιδιά που είναι μεγαλύτερα του ενός έτους.

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης των νηπίων

Το πρώτο σημάδι της βρεφικής αλλαντίασης είναι η δυσκοιλιότητα. Το βρέφος θα εμφανιστεί ληθαργικό, θα έχει μικρή ικανότητα θηλασμού, κακό μυϊκό τόνο και αδύναμο κλάμα. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην παράλυση των μυών που προκαλείται από το μπλοκάρισμα της μετάδοσης των νευρικών ερεθισμάτων, εξαιτίας της τοξίνης. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία η παράλυση θα κινηθεί προς τα άκρα και το αναπνευστικό σύστημα. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει αλλαντίαση, ζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει