Γιατί είναι σημαντικό το νευρικό σύστημα

Το νευρικό σύστημα δεν έχει να κάνει με ανησυχίες, φροντίδα ή δεινά, αλλά θα πρέπει να έχει κανείς ένα νευρικό σύστημα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί αυτές τις αισθήσεις.

Στην πραγματικότητα θα πρέπει να έχει κανείς νευρικό σύστημα για να κάνει ό,τι θέλει να κάνει, από αυτά που θεωρούμε δεδομένο ότι γίνονται αυτόματα.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε γιατί το νευρικό σύστημα είναι σημαντικό και ακόμα γιατί δεν θα πρέπει κανείς μας ποτέ να το θεωρεί δεδομένο.

Τι είναι το νευρικό σύστημα

Το νευρικό σύστημα είναι ένα τεράστιο και περίπλοκο δίκτυο νεύρων και εξειδικευμένων νευρικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες. Αυτό το σύστημα εκπέμπει και διανέμει τα μηνύματα μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του σώματος. Υπάρχουν διάφορες μορφές του νευρικού συστήματος για διαφορετικούς οργανισμούς. Τα ανθρώπινα όντα και τα άλλα σπονδυλωτά έχουν τόσο κεντρικό νευρικό σύστημα, όσο και περιφερικό νευρικό σύστημα.

Κατά τη γέννηση, αποκτάμε όλους τους νευρώνες που θα έχουμε για όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Καθώς μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε καινούργια πράγματα και αποκτάμε εμπειρία, το νευρικό σύστημα αναπτύσσει νέες συνδέσεις, δρόμους και μονοπάτια. Αυτό το φαινόμενο φαίνεται καλύτερα με τη σκέψη πόσο δύσκολο είναι να μάθει κανείς να οδηγεί για πρώτη φορά ποδήλατο και πόσο εύκολο του φαίνεται στη συνέχεια.

Πώς λειτουργεί το νευρικό σύστημα

Το κεντρικό νευρικό σύστημα περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, τον αμφιβληστροειδή και το νωτιαίο μυελό. Το περιφερικό νευρικό σύστημα περιλαμβάνει τους αισθητήριους νευρώνες, τις συστάδες των νευρώνων που ονομάζονται γάγγλια και τα συνδετικά νεύρα. Το δίκτυο αυτών των στοιχείων είναι παρόμοιο με την ηλεκτρονική καλωδίωση στο σπίτι. Ένα δίκτυο ηλεκτρικής καλωδίωσης συνδέει κάθε δωμάτιο και ηλεκτρονική συσκευή. Στο σώμα, οι νευρώνες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο για να συνδέσουν τα αισθητήρια ερεθίσματα και να στείλουν μηνύματα με τη μορφή ενός τύπου ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλα μέρη του σώματος. Οι νευρώνες στέλνουν μηνύματα μέσω λεπτών ινών ή αξόνων. Για να σταλεί το μήνυμα και να γίνει το άλμα μεταξύ των κενών από τον έναν νευρώνα σε έναν άλλο κοντινό του, ένας νευροδιαβιβαστής απελευθερώνει χημικές ουσίες στις διασταυρώσεις που ονομάζονται συνάψεις. Οι χημικές συνάψεις μεταδίδουν την εντολή στον ηλεκτρικό νευροδιαβιβαστή στο κατάλληλο κύτταρο, σε μια διαδικασία που παίρνει ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου.

H σημασία του νευρικού συστήματος στον οργανισμό

Το νευρικό σύστημα είναι αυτό που μας παρέχει τη «σπίθα» της ζωής. Σ’ αυτό βρίσκεται το σύστημα των αισθητήρων νευρώνων που ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα όπως το φως, ο ήχος και η αφή.

Με άλλα λόγια, χωρίς το νευρικό σύστημα δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε. Το νευρικό σύστημα απαντά στέλνοντας ανατροφοδότηση στο κεντρικό νευρικό σύστημα για όσα έχουν σχέση με το άμεσο περιβάλλον του σώματος.

Οι κινητικοί νευρώνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ή στα περιφερικά γάγγλια, στέλνουν σήματα για να υπάρξει αν απαιτηθεί κίνηση των μυών ή απόκριση των αδένων.

Χωρίς το νευρικό σύστημα δεν θα μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, να έχουμε την πέψη, να έχουμε καλή κυκλοφορία του αίματος, γεύση, μυρωδιά, γράψιμο, περπάτημα, κίνηση, ύπνο, φαγητό, αγάπη ή οτιδήποτε άλλο.

Εξασκείστε τον εγκέφαλό σας

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το μυαλό σας με νέους τρόπους σε όλη τη ζωή σας. Όσο είμαστε παιδιά, οι εγκέφαλοί μας είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμοι και κάνουν νέες συνδέσεις, μονοπάτια και διαδρομές. Η διαδικασία αυτή δυσκολεύει όσο μεγαλώνουμε. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να φροντίζουν να προσπαθούν περισσότερο να παραμένουν συγκεντρωμένοι, να δημιουργούν πρότυπα συμπεριφοράς ή να προσπαθούν να μάθουν κάτι καινούργιο. Κρατώντας το μυαλό ενεργό με γρίφους και παιχνίδια μπορεί κανείς να διατηρήσει καλή υγεία για περισσότερα χρόνια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει