Γιατί είναι τόσο επικίνδυνος ο κοροναϊός

Η ανθρωπότητα έχει αντιμετωπίσει κι άλλες επιδημίες στο παρελθόν, όμως ποτέ δεν είχε μπει λουκέτο σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα εξαιτίας ενός ιού.

Η γρίπη μπορεί να είναι θανατηφόρα και κάθε χρόνο να χάνουν τις ζωές τους εξαιτίας της πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ωστόσο με την έλευσή της κάθε χρόνο, η καθημερινότητά μας δεν ανατρέπεται.

Τι το διαφορετικό έχει λοιπόν ο κοροναϊός και έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές μας;

Την απάντηση έχει το BBC, που ξεκαθαρίζει το τοπίο. Πρώτα απ’ όλα, όπως αναφέρει ο ιός είναι εξπέρ στην εξαπάτηση. Ο κοροναϊός μπορεί να τρέχει ξέφρενα στους πνεύμονές μας και το ανοσοποιητικό να πιστεύει πως όλα είναι εντάξει.

«Ο ιός αυτός σου επιτρέπει να έχεις ένα ιικό εργοστάσιο στη μύτη σου κι εσύ να νιώθεις εντελώς καλά», παρατηρεί σχετικά ο καθηγητής του Cambridge, Paul Lehner.

Ταυτοχρόνως, ο κοροναϊός συμπεριφέρεται με περίεργο τρόπο. Η συγκέντρωση του ιού στο σώμα μας κλιμακώνεται μόλις μία μέρα πριν αρχίσουμε να νιώθουμε άρρωστοι. Χρειάζεται, όμως, τουλάχιστον μία βδομάδα για να φτάσει σε σημείο να χρειάζεσαι νοσοκομειακή περίθαλψη.

«Είναι μια καταπληκτική εξελικτική τακτική», σημειώνει ο ακαδημαϊκός Lehner, «δεν χρειάζεται να πέσεις στο κρεβάτι, βγαίνεις έξω και περνάς καλά». Ο κοροναϊός έχει ήδη μεταφερθεί στο επόμενο θύμα του πριν εσύ καταλάβεις ότι νοσείς.

Επιπλέον, αυτός ο κοροναϊός είναι ένας νέος ιός και τα σώματά μας είναι απροετοίμαστα. Το BBC υποδεικνύει την τελευταία πανδημία, την Η1Ν1 του 2009, όταν αποδείχτηκε τελικά λιγότερο φονική από τις εκτιμήσεις, καθώς φάνηκε ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ήδη κάποια φυσική προστασία απέναντί της.

Εδώ όμως, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 4 κοροναϊοί που πλήττουν τους ανθρώπους (με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος), ο Sars-CoV-2 είναι καινούριος. «Αυτός είναι νέος ιός, οπότε δεν έχουμε καμία προηγούμενη ανοσία», παρατηρεί σχετικά η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Tracy Hussell.

Και είναι αυτό το γεγονός που, όπως λέει η ακαδημαϊκός, είναι «αρκετά μεγάλο σοκ για το ανοσοποιητικό μας σύστημα».

Και βέβαια ο νέος κοροναϊός κάνει περίεργα και απροσδόκητα πράγματα στο σώμα. Ξεκινά δηλαδή ως νόσος των πνευμόνων και μπορεί κατόπιν να προσβάλλει όλο το σώμα.

Ο κοροναϊός είναι «μοναδικός, είναι διαφορετικός από κάθε άλλη κοινή ίωση», σημειώνει ο Mauro Giacca, καθηγητής στο King’s College London.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει