Γιατί χρειαζόμαστε φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες είναι το μέρος των τροφών που το σώμα μας δεν μπορεί να χωνέψει ή να απορροφήσει. Βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα όσπρια και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι απαραίτητες για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες καθημερινά, για να βελτιώσουμε τη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής μας.

Και οι δύο τύποι φυτικών ινών είναι απαραίτητοι για τη γενική υγεία. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα προϊόντα ολικής αλέσεως, το αλεύρι, το πίτουρο σιταριού, τους ξηρούς καρπούς και τα λαχανικά, βοηθούν να παραμένουν τα κόπρανα μαλακά και προωθούν την κυκλοφορία των τροφών μέσω του πεπτικού συστήματος.

Οι διαλυτές ίνες που βρίσκονται στη βρώμη, τα φασόλια, τα μήλα, τα καρότα και τα εσπεριδοειδή, διαλύονται στο νερό για να σχηματίσουν μια ουσία που μοιάζει με ζελέ και η οποία επιβραδύνει την απορρόφηση των συστατικών των τροφών, επιτρέποντας στο σώμα με τον τρόπο αυτό να διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Συνιστώμενες ποσότητες φυτικών ινών

Η συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25 γραμμάρια ανά ημέρα για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 14 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνονται. Αυτή η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μπορεί να επιτευχθεί εύκολα μέσω της τακτικής κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης και φασολιών, καθώς και δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.

Τα οφέλη της υγείας από τις φυτικές ίνες

Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να βελτιώσει πολλές πτυχές της υγείας. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, συμβάλλουν στην δημιουργία μαλακών κοπράνων, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, οι φυτικές βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο καταστάσεων όπως αιμορροΐδες και εκκολπωματίτιδα.

Η έρευνα έχει δείξει πως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής νόσου.

Οι φυτικές ίνες μπορούν, επίσης, να διευκολύνουν την απώλεια βάρους. Λόγω της διόγκωσής τους μπορούν να δημιουργήσουν αίσθημα κορεσμού, αποτρέποντας έτσι την υπερκατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή των σνακς.

Τι αναφέρει η έρευνα για τις φυτικές ίνες

Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών σε μια περίοδο εννέα ετών, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από χρόνιες παθήσεις, απ’ ό,τι εκείνοι που κατανάλωναν λιγότερες φυτικές ίνες. Η κατανάλωση στη διάρκεια της έρευνας κυμαινόταν από 12,6 γραμμάρια έως 29,4 γραμμάρια ανά ημέρα για τους άνδρες και από 10,8 γραμμάρια έως 25,8 γραμμάρια ανά ημέρα για τις γυναίκες.

Εκείνοι που έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες καθημερινά, είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο των εννέα ετών, από εκείνους που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα φυτικών ινών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει